Go Back

Super makkelijke Britse fishcakes

Dit is een recept voor super makkelijke en lekkere fishcakes gemaakt met ingrediënten die de meeste mensen wel op voorraad hebben.
Gang Borrelhap, Hoofdgerecht, Lunch, Snack
Keuken Brits, Engels
Trefwoord aardappel recept, blikvis, fishcakes, makkelijke vis, vis recept, vis uit blik
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Porties 2
Auteur Vette Sletten

Equipment

  • Aardappelschilmesje
  • Pan
  • Zeef
  • Grote kom
  • Stamper
  • Koekenpan

Ingrediënten

For the fishcakes

  • 1 blik / 213 gr vis ik gebruik zelf tonijn, let op het MSC of ASC keurmerk
  • 3 medium zacht kokende aardappelen ongeveer gelijk in gewicht als de inhoud van het blik
  • snufje zout
  • snufje peper
  • snufje cayenne optioneel
  • 50 gr patentbloem
  • 1 klontje boter om in te bakken

Voor de saus (optioneel)

  • 1 klontje meer boter
  • 50 ml witte wijn
  • 250 ml room
  • 1 klein bosje dragon
  • 1 teentje knoflook fijngehakt, optioneel
  • 1 kleine sjalot fijngehakt, optioneel

Instructies

To make the fishcakes

  • Schil 3 aardappelen en snijdt ze in grove stukken. Kook ze in 10 tot 15 minuten compleet zacht en gaar. Je kunt dit testen met een vork.
  • Laat intussen het blik vis goed uitlekken in een zeef en trek het in een grote kom in fijnere stukken met een snufje peper, zout en eventueel de cayenne. Een snufje is de hoeveelheid specerij die je tussen drie vingers (je duim-, wijs- en middelvinger) kunt vast knijpen.
  • Giet de aardappelen af en pureer ze in de pan. Ik pureer ze zelf wat grover voor iets meer textuurverschil, maar doe wat jij het lekkerst vindt.
  • Meng alles nu samen tot de textuur die jou het lekkerst lijkt. Ik vind het zelf fijner als de vis en puree niet volledig vermengd zijn, dit geeft meer textuur en iets minder gefrituurde babyvoeding vibes. Ben jij wel into gefrituurde babyvoeding dan is dat ook oké.
  • Smelt een klontje boter in een goed verhitte koekenpan. De boter is klaar om in te bakken als het schuim weggetrokken is, zet het vuur dan lager zodat de boter niet aanbrandt.
  • Vorm vier ronde ballen van je vis-puree mengsel, druk ze iets plat maar niet zo plat als een hamburger, haal ze licht door de 50 gr bloem en bak ze goudbruin in de boter.

To make the sauce (optioneel)

  • Haal de fishcakes nadat je ze goudbruin gebakken hebt uit de pan en smelt nog een klontje boter in de pan.
  • Blus af met 50 ml wijn. Wacht een paar tellen, voeg 250 ml room toe en kook de saus een klein beetje in. Maak af met de losgetrokken blaadjes van het bosje dragon, zout en peper.
  • Je zou deze saus nog verder kunnen fatsoeneren door eerst wat 1 fijngehakte sjalot en 1 fijngehakte teen knoflook te fruiten in de boter maar laten we het niet moeilijker maken dan we willen.