Christina Tosi's Cherry Cola Cake
Vette Sletten
Chemisch lekkere cherry cola cake, met een fijne cola glazuur die iets weg heeft van Indonesische rozensiroop, van Christina Tosi van Milk Bar-faam.
Voorbereidingstijd 1 uur uur
Bereidingstijd 1 uur uur
Gang Dessert, Voor bij de koffie
Keuken Amerikaans
Voor de kersenpuree
- 115 gr - 1/4 c + 2 tbsp suiker
- snufje zout een snufje is de hoeveelheid die je met drie vingers vast kunt knijpen
- 60 ml - 1/4 c water
- 450 gr kersen vers of bevroren, ontpit
- 15 ml - 1 el citroensap
Voor de bakvorm
- boter gesmolten, om de vorm mee in te smeren
- patentbloem om de vorm dun mee te bedekken
Natte cake ingrediënten
- 230 gr - 1 c boter gesmolten
- 150 gr - 2/3 c + 1 el cherry cola
- 150 gr - 1/2 c + 2 el kersenpuree zie hierboven, en de instructies hieronder
- 100 gr - 1/2 c neutrale olie
- 30 gr - 2 el stroop of molasses, als je het kunt vinden
- 10 gr - 2 1/2 tl vanille extract
- 10 gr - 2 1/2 tl cola extract verkrijgbaar bij de toko
- 5 grote eieren
- 2 grote eierdooiers het wit kun je maximaal 1 jaar in de vriezer bewaren
Droge cake ingrediënten
- 100 gr - 2 1/4 c suiker
- 100 gr - 1/3 c + el lichtbruine basterdsuiker
- 450 gr3 1/2 - 3 1/2 c cake bloem zie instructies hieronder
- 8 gr - 2 tl zout
- 18 gr - 2 tl bakpoeder
Voor de glazuur
- 60 gr roomkaas
- 30 gr - 2 el boter
- 180 gr - 1 1/2 c poedersuiker
- 30 gr - 2 el cherry cola
- 2 gr - 1/2 tl cola extract
- 1 gr - 1/2 tl vanille extract
- snufje zout
- 3 druppels eetbare rode kleurstof optioneel, te koop bij de meeste toko's
Maak de kersenpuree, indien je deze niet kant-en-klaar koopt
Je kunt deze puree tot één week van te voren klaarmaken en bewaren in een afgesloten bakje of potje in de koelkast. In de diepvries blijft het nog 3 maanden goed.
Meng 115 gr - 1/4 c + 2 el suiker, een snufje zout en 60 ml - 1/4c water in een kom en verhit dit 30 seconden op de hoogste stand in de magnetron. Roer het hierna door tot het zout en de suiker zijn opgelost.
Giet het mengsel in een blender en meng het met 450 gr kersen en 15 ml - 1 el citroensap tot het één gladde pap.
Maak de cake
Kun je geen Amerikaans cake bloem vinden, dan kun je dit makkelijk zelf maken door 125 gr patentbloem met 15 gr maizena te mengen. Hier haal je 1 cup uit, voor dit recept heb je dus het viervoudige nodig. Je houdt dan nog wat over voor een ander project.
Verhit de oven voor op 180° C. Smeer je bakvorm licht in met boter en bepoeder hem met een fijn laagje bloem.
Meng in een kom 230 gr - 16 el gesmolten boter, 150 gr - 2/3 c + 1 el cherry cola, 150 gr kersenpuree, 100 gr - 1/2 c olie, 30 gr - 2 el stroop, 2 gr - 1/2 tl cola en vanille extract, 5 eieren en 2 eierdooiers tot een glad geheel.
Wrijf in een andere kom de 450 gr - 3 1/2 c suiker goed samen met 100 gr - 1/3 c + 2 el lichtbruine basterd suiker tot er geen klonten meer in zitten. Voeg 450 gr - 3 1/2 c cakebloem, 8 gr - 2 tl zout en 8 gr - 2 tl bakpoeder toe en meng het goed door.
Giet de natte ingrediënten bij de droge en sla het geheel goed door tot er een glad beslag ontstaat.
Giet het in de bakvorm en bak tot je een satéprikker droog uit het midden van de cake kunt trekken. Dit duurt ongeveer 1 uur. Plaats de cake op een rek en laat eerst 5 minuten afkoelen voordat je hem uit de vorm stort en volledig laat afkoelen.
Maak het glazuur
Begin hier pas mee als je cake écht volledig is afgekoeld.
Plaats 60 gr roomkaas met 30 gr - 2 el boter in een kom en verhit het samen ongeveer 30 seconden in een magnetron op de hoogste stand.
Roer de roomkaas en boter nu goed door elkaar tot er een glad geheel ontstaat.
Verplaats dit mengsel naar een grote kom en meng hier 180 gr - 1 1/2 c poedersuiker, 30 gr - 2 el cherry cola, 2 gr - 1/2 tl cola extract, 1 gr - 1/4 tl vanille extract en 0.5 gr - 1/4 tl zout doorheen met 1 of 2 druppels rode kleurstof indien je dit gebruikt.
Afmaken
Zet je compleet afgekoelde cake met het rek op een bakplaat met daarop bakpapier en giet hier het glazuur overheen.
Er zijn verschillende theorieën over hoe je een Bundt cake moet glazuren. Volgens sommigen moet je de glazuur alleen door de inhammen laten lopen, volgens anderen moet de hele cake onder zitten. Ik ben een veelvraat dus ik zeg meer glazuur meer beter, maar doe je ding zou ik zeggen.
Trefwoord bundt cake, Cake, cherry cola, christina tosi, cola cake, lucky peach, milk bar, momofuku