Ga terug

Caribische rijst met bonen

Een kleine portie geurige Caribische-stijl rijst met bonen voor kleine huishoudens.
Gang Avondeten, Bijgerecht, Lunch
Keuken Caribisch
Trefwoord bijgerechten, bonen, caribisch recept, caribische keuken, rijst
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Porties 2
Auteur Vette Sletten

Equipment

  • Kleine steelpan

Ingrediënten

  • 30 ml - 2 el olijfolie andere oliën werken ook prima
  • 230 gr - 1/2 c rijst
  • 1 teen knoflook fijngehakt
  • 5 gr - 1 tl komijn
  • 2.5 gr - 1/2 tl chili poeder
  • snufje zout een snufje is de hoeveelheiddie je tussen duim-, wijs- en middelvinger kunt vast knijpen
  • snufje cayenne meer als je van hitte houdt
  • 60 gr - 1 c zwarte bonen uit blik, uitgelekt en goed schoongespoeld
  • 100 gr - 1/2 c tomaten geplet
  • 120 ml - 1/2 c water
  • bosje koriander grof gehakt, optioneel

Instructies

  • Verhit om de rijst met bonen te maken 30 ml - 2 el olijfolie in een kleine steelpan.
  • Voeg 230 gr - 1/2 c rijst toe en blijf roeren tot alle korrels bedekt zijn in olie.
  • Voeg nu 1 fijngehakte teen knoflook, 5 gr - 1 tl komijn, 2.5 gr - 1/2 tl chilipoeder en snufjes zout en cayenne toe. Roer 1-2 minuten door tot alles flink begint te geuren.
  • Roer vervolgens 60 gr - 1 c zwarte bonen, 100 gr - 1/2 c geplette tomaten en 120 ml - 1/2 c water toe en zet het vuur hoog.
  • Zodra het kookt kun je het vuur weer helemaal omlaag zetten. Doe een deksel op de pan en laat de rijst met bonen 20 minuten zachtjes doorsudderen tot al het vocht is opgenomen door de rijst en de rijst gaar is.
  • Strooi (indien je niet genetisch beperkt bent) wat koriander over de rijst en dien op.