Ga terug

Perkedel kol bunga (bloemkoolkoekjes)

Vette Sletten
Een lekker en makkelijk recept voor Indonesische bloemkoolkoekjes uit Lia Warani's klassieker Rijsttafelen.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 12 minuten
Gang Avondeten, Bijgerecht, Lunch
Keuken Indisch, Indonesisch
Porties 2 - 4 personen

Materialen

  • Grote kom
  • Grote koekenpan
  • Opscheplepel
  • Bord
  • Keukenpapier
  • Spatel of soortgelijk om de koekjes uit de hete olie te scheppen

Ingrediënten
  

  • 1 medium bloemkool gehakt, zie instructies
  • 60 g - 4 el bloem maïzena, rijstebloem, etc. werkt ook allemaal
  • 125 ml - 1/2 c water + extra, wil je niet vegan eten dan werken 2 eieren met 2 el water ook
  • 4 bosuitjes fijngehakt
  • olie om in te bakken, ik gebruik zonnebloemolie

Optie 1: Lia's kruidenmix

  • 25 g geraspte kokos
  • 2 sjalotten fijngehakt
  • 1 teen knoflook fijngehakt
  • 3 steeltjes peterselie fijngehakt
  • 1 lombok zaadlijst en zaden verwijdert en fijngehakt

Optie 2: Nik Sharma's kruidenmix

  • 2.5 g - 1/2 tl gemalen zwarte peper
  • 2.5 g - 1/2 tl gemalen koriander
  • 1.25 g - 1/4 tl gemalen chilivlokken
  • 1.25 g - 1/4 tl gemalen kurkuma
  • 1.25 g - 1/4 tl gemalen groene cardamom
  • 1.25 g - 1/4 tl gemalen kruidnagel

Optie 3

  • wat jou lekker lijkt

Om het af te maken

  • snufje zout

Instructies
 

Bereid te bloemkool voor

  • Verwijder de buitenste bladeren van de bloemkool en snijd de buitenste halve centimeter roosjes in plakken van de bloemkool af.* Verbrokkel deze plakken met je handen in kleine stukjes van verschillende formaten. Let op: je hele keuken zit straks onder met kleine stukjes bloemkool, maar het is echt de moeite waard.

Maak de perkedel kol bunga

  • Meng 60 g - 4 el bloem naar keuze met 125 ml - 1/2 c een dun beslag.
  • Meng nu de lente-uitjes, bloemkool en de kruidenmix die je gebruikt door het beslag tot alles goed gemengd is.
  • Verwarm een ​​dun laagje olie in een koekenpan op middelhoog vuur en zet vast een bord klaar met daarop wat keukenpapier om zo de bloemkoolkoekjes op uit te laten lekken.
  • Zodra de olie goed heet is, moet hij glinsteren maar niet roken, meng je het bloemkoolbeslag nog een keer door met je lepel en schep je er vervolgens een volle maar niet overvolle opscheplepel van het bloemkoolbeslag uit. Laat dit rustig de olie in glijden en druk het her en der een beetje plat zodat er een gelijkmatige laag onstaat, anders is het straks lastig keren. Laat er een stukje bloemkool los, druk het dan voorzichtig terug tegen het 'koekje' aan of plak het weer vast met een beetje beslag uit de kom.
  • Bak de koekjes nu aan één kant tot ze goudbruin en knapperig zijn. Keer om en bak door tot de bovenkant goudbruin en krokant is. Dit duurt ongeveer 2-4 minuten per kant. Bak niet teveel koekjes tegelijker, in mijn koekenpan passen max 3-4 koekjes per keer.
  • Haal de bloemkoolkoekjes uit de pan, laat uitlekken op keukenpapier en breng op smaak met zout. Ze zijn het lekkerst vers en geweldig met rijst en wat groenten, als tussendoortje, op een pitabroodje met tzatziki of raita, etc. etc.

Notities

Eenmaal gebakken blijft perkedel kol bunga ongeveer 2-3 dagen goed in de koelkast. Je kunt ze in 10-15 minuten opwarmen in een oven voorverwarmd op 210 ° C.
* Bij dit recept blijft het hart van de bloemkool over. Ik zou dit gebruiken om een ​​lekkere romige bloemkoolsoep van te maken.
Trefwoord bijgerechten, bloemkool, indisch, indonesisch, perkedel, Vegan, vegetarisch