5 g- 1 tlspeculaaskruidenkant-en-klaar of zelf gemengd, zie hieronder
15 g- 1 elsuikerbruine of basterd heeft de voorkeur + extra voor tijdens het bakken
snufjezout
30 ml- 2 elolieboter werkt ook
4plakkenstolandere deegachtigen werken natuurlijk ook
300grood fruitof wat jou lekker lijkt, optioneel
poedersuikeroptioneel
Speculaaskruiden naar recept van Rutger Bakt (link in de notities)
33 g- 8 tlkaneelpoeder
8 g- 2 tlkruidnagelpoeder
8 g- 2 tlnootmuskaatpoeder
4 g- 1 tlkorianderpoeder
4 g- 1 tlanijspoeder
4 g- 1 tlgemberpoeder
3 g- 3/4 tlkardemompoeder
Instructies
Om je eigen speculaaskruiden te maken
Meng alle kruiden goed door elkaar. Eventuele restjes kun je bewaren en gebruiken voor andere baksels of bijvoorbeeld om je warme chocolademelk wat op te leuken.
Maak de wentelteefjes
Meng in een ovenschaal 2 eieren met 250 ml - 1 c melk, 5 g - 1 tl speculaaskruiden, 15 g - 1 el suiker en een snufje zout tot ze volledig zijn opgenomen. Ik hou zelf 2 minuten stevig kloppen aan om er zeker van te zijn dat de eieren goed geklutst zijn.
Week de plakjes stol in het eierkruidenmengsel en keer ze hierbij minstens één keer om terwijl je intussen 15 ml - 1 el olie of boter in een koekenpan verhit.
Bak de wentelteefjes goudbruin en krokant. Om echt lekker gekarameliseerde randjes te krijgen vind ik het zelf het lekkerst om wat extra suiker over de wentelteefjes te strooien terwijl ze bakken.
Serveer met rood fruit en poedersuiker of waar jij ook gelukkig van wordt.