Ga terug

Nigella's Citroen Meringue Cake

Net iets eenvoudiger dan lemon meringue pie en door het luchtige en minder heftige van de citroencake, misschien ook net iets lekkerder.
Gang Dessert, Gebak
Keuken Amerikaans, Brits, Engels
Trefwoord bakken, Cake, citroen, Gebak, meringue, nigella, nigella lawson
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Porties 8 - 10 personen
Auteur Vette Sletten

Equipment

  • Oven
  • Springvormen x2
  • Bakpapier
  • Grote mengkomen x2
  • Mixer
  • Spatel

Ingrediënten

Voor het cakebeslag

  • 125 gr - 1/2 c boter op kamertemperatuur. liefst ongezouten
  • 4 dooiers van grote eieren
  • 100 gr - 1/2 c patentbloem
  • 25 gr - 1 1/2 el maizena
  • 5 gr - 1 tl bakpoeder
  • 2.5 gr - 1/2 tl bicarbonate of soda van de toko
  • rasp van 1 citroen
  • 100 gr - 1/2 c suiker
  • 20 ml - 4 tl sap van diezelfde citroen

Voor de meringue

  • 4 eiwitten van grote eieren
  • 2.5 gr - 1/2 tl cream of tartar ook van de toko
  • 200 gr - 1 c fijne suiker

Om de cake af te maken

  • 150 ml - 2/3 c slagroom ongezoet en ongeslagen
  • 150 gr - 1 c lemon curd de beste kwaliteit die je kunt vinden

Instructies

  • Verhit je oven voor op 180° C. Vet de randen van 2 springvormen in en bedek de bodem met bakpapier.
  • Meng nu 125 gr - 1/2 c boter met 4 eierdooiers, 100 gr - 1/2 c patentbloem, 25 gr - 1/4 c maizena, 5 gr - 1 tl bakpoeder, 2.5 gr - 1/2 tl bicarbonate of soda, rasp van 1 citroen en 100 gr - 1/2 c suiker goed samen. Voeg daarna 20 ml - 4 tl citroensap toe en meng nog een keer goed door. Je zou nu een dik cakebeslag moeten hebben
  • Verdeel het beslag in tweeën en verdeel deze over de bodem van je springvormen. Volgens Nigella moet je het beslag rustig uitsmeren, maar ik vond frustratie en angst meer van toepassing. De laag ziet er echt eng dun uit, maar dit komt serieus gewoon helemaal goed.
  • Mix 4 eiwitten samen met 2.5 gr - 1/2 tl cream of tartar tot er zachte pieken beginnen te vormen. Voeg nu zo langzaam mogelijk 200 gr - 1 c fijne suiker toe. Idealiter eindig je met een lichte, luchtige en glanzende meringue.
  • Verdeel de meringue nu over je twee enge ongebakken lagen cakebeslag. Bak met meringue afgetopte cakes in 20-25 minuten in de voorverwarmde oven gaar, tot een sate prikker droog uit de cake komt.

Bouw je citroen meringue cake

  • Laat de cakes volledig afkoelen op een rooster voordat je de slagroom lobbig klopt. Let op: voeg geen suiker toe aan de slagroom! Er zit écht al genoeg suiker in de cake, meringue en lemon curd.
  • Plaats je lelijkste cake ondersteboven op een cake plateau, bord of waar jij ook cakes op kwakt. Trek voorzichtig het bakpapier van de bodem af. Verdeel de lemon curd over de onderkant van je lelijkste cake, tot deze mooi gelijkmatig verdeeld is en een beetje over de randen heen druipt. Verspreidt dan je lobbige room over de lemon curd.
  • Nu moet je een beeje pielen. Verwijder het bakpapier van de onderkant van je mooiste cake, zonder de cake om te keren of de bovenkant te beschadigen. Plaats deze helft daarna voorzichtig, meringuekant nog steeds omhoog, op de lobbige room. Het resultaat zou een mooie gelaagde cake van meringue, cake, curd, room, cake en weer meringue moeten zijn.

Notities

Deze cake blijft 1 dag goed in de koelkast maar is het lekkerst als je 'm dezelfde dag nog opeet.