Ga terug

Thaise gebakken rijst met oesterzwammen

Een veganistische gebakken Thaise gebakken rijst geïnspireerd op de gebakken kiprijst uit het geweldige Night + Market-kookboek van Kris Yenbamroong.
Gang Avondeten, Lunch, Ontbijt
Keuken Thais
Trefwoord aziatisch, gebakken rijst, rijst, thais
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Voorgegaarde rijst 8 uur
Auteur Vette Sletten

Equipment

  • Fles of potje x2 (om de restjes roerbaksaus en prik nam pla in te bewaren)
  • Kleine kom
  • Wok (een koekenpan is niet ideaal maar als je geen wok hebt werkt het ook)

Ingrediënten

Om de roerbaksaus te maken

  • 375 ml - 1 1/2 c Thai seasoning sauce of Maggi, zie hierboven
  • 250 ml - 1 c oestersaus
  • 20 g - 1 1/2 el suiker

Om de prik nam pla te maken

  • 250 ml - 1 c lichte sojasaus of vissaus als je perse vissaus wil
  • 60 ml - 1/4 c limoensap van ongeveer 6 limoenen
  • 6-8 rawit dun gesneden
  • 45 g - 3 el knoflook fijngehakt
  • 20 g - 1 1/2 el suiker

Om de Thaise gebakken rijst met oesterzwammen te maken

  • 45 ml - 3 el zonnebloemolie
  • 1/4 ui in dunne reepjes
  • 150 g - 1 c oesterzwammen in grove repen gescheurd
  • 1 ei goed geklutst in een kleine kom
  • 500 g - 3 c rijst gestoomd of gekookt, liefst 1 dag oud - versgekookte rijst is over het algemeen te nat
  • 10 g - 2 tl suiker
  • 40 ml - 2 1/2 el roerbaksaus zie hierboven
  • 2 bosuien in stukken van 5 cm
  • snufje gemalen witte peper

Instructies

Maak de roerbaksaus

  • Meng 375 ml - 1 1/2 c Thai seasoning sauce met 250 ml - 1 c oestersaus en 20 g - 1 1/2 el suiker. Dit is teveel roerbaksaus voor dit recept, maar de roerbaksaus blijft letterlijk eindeloos goed voor een volgende keer.

Maak de prik nam pla

  • Meng 250 ml - 1 c lichte sojasaus (of vissaus) met 60 ml - 1/4 c limoensap, 6-8 dungesneden rawits, 45 g - 3 el fijngehakte knoflook en 20 g - 1 1/2 el suiker. Prik nam pla blijft ongeveer een maand goed in de koelkast en perfect om allerlei eten op te frissen.

Maak de Thaise gebakken rijst met oesterzwammen

  • Omdat we gaan roerbakken is het essentieel dat je al je ingrediënten voorbereidt zoals vermeld in de ingrediëntenlijst en ze klaarzet bij het fornuis zet voor je begint met wokken.
  • Verhit de wok op hoog vuur tot hij begint te roken en laat er 45 ml - 3 el zonnebloemolie doorheen rollen. Voeg zodra de olie glazig wordt 1/4 in dunne plakjes gesneden ui toe en roerbak tot deze zacht en doorschijnend is geworden.
  • Voeg 150 g - 1 c in repen gescheurde oesterzwammen toe en roer tot ze zacht zijn geworden en beginnen te kleuren.
  • Voeg nu 600 g - 3 c voorgekookte rijst, 10 g - 2 tl suiker, 40 ml - 2 1/2 el roerbaksaus toe en roerbak goed tot alles gelijkmatig met elkaar gemengd is.
  • Verspreid de rijst uit in een gelijkmatige laag en giet hier het losgeklopte ei over uit. Laat het ei door de rijst trekken en schep het hierna door tot de rijst droog is en bruin begint te kleuren
  • Haal van het vuur en meng er 2 lente-uitjes in stukken van 5 cm gesneden en een snufje witte peper doorheen. Serveer met prik nam pla die mensen naar eigen inzicht erbij kunnen eten.

Notities

Let op, Kris voegt het ei aan de kip en ui toe, roerbakt dit kort en voegt dan de rijst toe. Ik gebruik de methode van mijn oma en giet het ei over de rijst, laat het erdoor heentrekken en roerbak dan verder.
De rijst is een paar dagen houdbaar in de koelkast, verwarm hem opnieuw in een hete wok en serveer met prik nam pla.