Ga terug

Luxe kapsalon met huis gerookte zalm

Licht pittige gerookte zalm uit de rookoven voor op een Japans geïnspireerd luxe patatje met kaviaar, Kewpie mayo, wasabi en Koreaanse gim-gui.
Gang Avondeten, Beleg, Hoofdgerecht, Lunch
Keuken Aziatisch, Fusion, Japans
Trefwoord gerookt, kapsalon, rookoven, vis, zalm
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Weektijd 1 uur
Porties 2
Auteur Vette Sletten

Equipment

  • Kom met een bord dat net een kleinere diameter heeft
  • Rookhout, ik gebruik hickory - 125 gr/ 1 c
  • Rookoven, of bouw 'm zelf, bekijk hiervoor de notities bij dit recept
  • Oven of frituurpan, afhankelijk van de patat die je gebruikt

Ingrediënten

  • 2 zalmfilets op de huid, dit werkt wat makkelijker
  • 15 gr - 1 el zout grof zout heeft de voorkeur
  • 7 gr - 1/2 el vers gemalen zwarte peper
  • 2.5 gr - 1/2 tl gemalen koriander
  • 2.5 gr / 1/2 tl roze peper kort geroosterd in een droge koekenpan
  • sap van 1 limoen
  • 30 ml - 2 el olijfolie

Voor de Japans geïnspireerde kapsalon

  • friet of patat naar smaak ik gebruik zelf ovenfriet, circa 150 gr per persoon
  • 1 vel gim-gui Koreaans geroosterd zeewier, je vindt dit bij de toko
  • 30 gr - 2 el Kewpie mayo kun je dit niet vinden dan kun je 5 gr/ 1 tl MSG toevoegen aan 'gewone' mayo
  • 10 gr - 2 tl wasabi nep is prima en tevens het enige dat je hier kunt krijgen
  • 30 gr - 2 el vis eitjes ik vind zelf imitatie kaviaar of zalmeitjes het lekkerst

Instructies

Rook de zalm

  • Week 125 gr - 1 c rookhout 1 uur in water. Zorg ervoor dat de houtsnippers echt goed onder water staan. Dit gaat het makkelijkst in een kom, waarbij je een bord gebruik om de snippers omlaag te drukken.
  • Maak nu een een dry-rub van 15 gr - 1 el zout, 7 gr - 1/2 el peper, 2.5 gr - 1/2 tl koriander en 2.5 gr - 1/2 tl roze peperkorrels, die je eerst kort hebt geroosterd in een droge pan.
  • Wrijf 2 zalmfilets eerst in met 30 ml - 2 el olijfolie en dan met het sap van 1 limoen. Wrijf de filet vervolgens in met de rub en laat de olie, sap en rub 1 uur op kamertemperatuur intrekken.
  • Giet het rookhout af en rook de zalm volgens de instructies van je rookoven. Ik rook mijn zalm bij voorkeur 15-20 minuten op laag vuur zodat hij precies gaar is.

Japans geïnspireerde kapsalon

  • Bak de friet volgens de instructies op de verpakking, of hoe jij graag friet bakt. Ik vind zelf patat bakken echt teveel gedoe dus gebruik gewoon kant-en-klare ovenfriet.
  • Verdeel de gerookte zalm in vlokken. Je kunt dit het beste doen door voorzichtig op een randje van de filet te drukken om een eerste vlok los te maken en zo verder te werken. Je mag er ook gewoon een prutje van maken, maar ik mis zelf dan toch een stuk textuur op mijn bord.
  • Meng 10 gr - 2 tl wasabi met 2 el - 30 gr Kewpie mayo (of niet, los van elkaar zijn ze ook lekker). Als je niet zo goed tegen hitte kunt kun je het beste de wasabi er beetje-bij-beetje doorroeren tot je het hitte niveau hebt bereikt wat jij prettig vindt.
  • Verkruimel 1 gim-gui vel in kleine stukjes.
  • Verdeel de zalmvlokken, Kewpie-wasabi mayo (of de Kewpie en de wasabi), de verkruimelde gim-gui en de imitatie kaviaar of zalmeitjes over de friet. Eet op. Geniet.

Notities

Is een smoker te duur voor je? Dan kun je zelf een smoker bouwen volgens de instructies op Saveur, of gewoon kant-en-klaar gerookte zalm kopen.