Ga terug

Tortas de chilaquiles - Broodjes chilaquiles

Een recept voor tortas de chilaquiles (Mexicaanse chilaquiles sandwiches) uit het kookboek Comida Mexicana van Rosa Cienfuegos, vegetarisch gemaakt met tofu schnitzel.
Gang Lunch, Snack
Keuken Mexicaans
Trefwoord broodje, chilaquiles, mexicaans
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 13 minuten
Wanneer je de tofu bevriest, ontdooit en perst 2 dagen 30 minuten
Porties 6 tortas
Auteur Vette Sletten

Equipment

  • Diepvries, als je zelf tofu-schnitzels maakt
  • Zwaar object, als je zelf tofu-schnitzels maakt
  • Grillpan, wanneer je zelf salsa maakt
  • Blender of keukenmachine, wanneer je zelf salsa maakt
  • Frituurpan, wanneer je zelf totopos maakt
  • Keukenpapier
  • Diep bord x2, wanneer je zelf schnitzels maakt
  • Grote koekenpan x2

Ingredi├źnten

Voor de salsa verde, kant-en-klaar mag ook

  • 500 g tomatillos vers of uit blik, te bestellen bij Westland Pepers of Tjin's Toko b.v.
  • 20 jalapenopepers verkrijgbaar bij de AH of Westland Pepers b.v.
  • 1 witte ui grof gehakt
  • 1 teen knoflook
  • 15 g - 1 el zout
  • 1 bosje koriander grof gehakt

Voor de totopos, kant-en-klaar mag ook (zolang het maar geen Doritos zijn)

  • neutrale olie om in te frituren
  • 12 verse tortillas elk in 8 punten gesneden, verkrijgbaar bij o.a. Westland Pepers en Tjin's Toko - dat merk bij de AH is goor
  • zout naar smaak

Voor de tofu-schnitzels, kant-en-klaar mag ook

  • 1 ei losgeklopt
  • 150 ml - 2/3 c volle melk nepmelk werkt ook
  • 15 g - 1 el zout
  • versgemalen zwarte peper naar smaak
  • 1 pak stevige tofu bevroren in de verpakking met het vocht, ontdooit, 30 minuten geperst en in plakken van 1 cm dik gesneden
  • 100 g - 1 c paneermeel ik heb panko gebruikt (Japans broodkruim) want panko
  • zonnebloemolie om in te bakken

Voor de tortas de chilaquiles

  • 1 l salsa verde recept volgt, of kant-en-klaar
  • 1 kg totopos recept volgt, of kant-en-klaar
  • 6 Italiaanse bollen of teleras (Mexicaanse broodjes), als je ze kunt vinden - pistoletjes werken ook
  • 30 ml - 2 el zure room
  • 30 g - 2 el feta verkruimeld - of cojita (Mexicaanse) kaas, als je die kunt vinden
  • 6 tofu-schnitzels recept volgt, of kant-en-klaar

Instructies

Maak eerst de salsa verde

  • Als je verse tomatillo's hebt kunnen vinden, verwijder dan het omhulsel en was de 600 g tomatillos grondig. Gebruik je tomatillo's uit blik? Laat ze uitlekken en dep ze droog.
  • Bak de tomatillos op een zeer hete bakplaat met de 20 jalapeno's en 1 grof gesneden witte ui tot ze aan de buitenkant zwart blakeren. Je kunt dit ook direct boven een hete vlam doen als je durft of een speciaal grillplaatje bestellen bij Esther's Cookery als je vaker dingen moeten blakeren.
  • Verplaats alle geblakerde tomatillos, jalapenos en ui naar een blender of keukenmachine met 1 teen knoflook, 15 g - 1 el zout en 1 bosje grof gehakte koriander en maal het geheel tot een grove saus. Is de saus te grof? Voeg dan water toe tot de gewenste dikte bereikt is.

Maak nu de totopos

  • Verhit olie of een frituurpan tot 180┬░ C.
  • Bak de in 8 stukken gesneden tortilla's in porties tot ze knapperig en bruin beginnen te worden. Als ze beginnen te drijven en bijna niet meer borrelen, zijn ze meestal klaar.
  • Laat uitlekken op keukenpapier en breng op smaak met zout.

Maak vervolgens de tofu-schnitzels

  • Meng het geklopte ei met 150 ml - 2/3 c melk, 15 g - 1 el zout en versgemalen peper in een diep bord. Laat de plakken tofu hier 3 minuten in weken.
  • Strooi 100 g - 1 c paneermeel in een ander diep bord en verhit een flinke laag zonnebloemolie in een grote koekenpan.
  • Druk de tofuplakken in het paneermeel zodat ze rondom bedekt zijn en bak ze goudbruin en krokant. Dit duurt ongeveer 5 minuten per kant.

Maak nu de chilaquiles

  • Verhit bijna de hele liter salsa verde in een grote koekenpan op middenhoog vuur. Voeg de totopos en een kopje water toe, roer en verwarm in ongeveer 5 minuten goed door. Als je je chilaquiles liever wat knapperiger houdt, laat dan het water achterwege en roer de totopos alleen kort door de verwarmde salsa verde.
  • Haal van het vuur.

Stel nu je broodje chilaquiles samen

  • Snijd je Italiaanse bol of welk broodje je ook gebruikt doormidden, schep er wat van de chilaquiles op en bedek met zure room, verkruimelde feta, tofu (of andere) schnitzel en een beetje ongekookte salsa en geniet.

Notities

  • Deze tortas zijn duidelijk niet houdbaar en moeten direct worden opgegeten.
  • In een luchtdichte verpakking in de koelkast is de salsa verde ongeveer een week houdbaar en lekker om chips in te dippen of op om het even welke taco.
  • Totopos zijn ongeveer een week houdbaar in een koekblik.