Ga terug

Kimchi-poffertjes met gerookte oesters

Vette Sletten
Kimchi-poffertjes gegarneerd met kimchi, gerookte oesters, Kewpie-mayo en imitatiekaviaar vormen de perfecte combinatie voor Will Sark-bier, een sour gose bier.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Als je zelf kimchi maakt 2 dagen 8 uur
Gang Borrelhap, Snack, Snacks
Porties 4

Materialen

  • Hele grote kom (wanneer je zelf kimchi maakt)
  • Keukenmachine (wanneer je zelf kimchi maakt)
  • Weckpot - minimaal 2 l (wanneer je zelf kimchi maakt)
  • Eetstokje (wanneer je zelf kimchi maakt)
  • Grote kom
  • Garde
  • Poffertjes- of koekenpan
  • Kleine soeplepel of spuitfles

Ingrediënten
  

Om je eigen kimchi te maken (kant-en-klaar kopen mag ook, zie notities)

  • 1 grote Chinese kool  kern verwijdert en de bladen in grove strepen gesneden
  • 1 kleine daikon  in dunne julienne staafjes gesneden
  • 8 bosuien  het groen grof gehakt en het wit apart gehouden
  • 30 g - 2 el el zout
  • 8 tenen knoflook  geplet en geschild
  • 3 cm gember  geschild en geraspt
  • 125 gr - 1/2 c  gochugaru  grove Koreaanse chili vlokken, je vindt ze bij de toko - je kunt deze niet goed vervangen met andere chili vlokken
  • 30 g - 2 el witte miso pasta  rode miso werkt ook
  • 15 g - 1 el suiker
  • 235 ml - 1 c water

Voor de poffertjes (kant-en-klaar mix is ook prima natuurlijk)

  • 250 g - 1 c bloem
  • 10 g - 2 tl bakpoeder
  • snufje zout
  • 50 g - 1/4 c boter gesmolten
  • 2 eieren
  • 125 ml - 1/2 c kimchi vocht of zoveel als je uit je kimchi kunt knijpen
  • 225 ml - 7/8 c melk pas de hoeveelheid aan aan de hoeveelheid kimchivocht die je hebt kunnen bemachtigen, je zou uiteindelijk 350 ml vocht moeten toevoegen
  • zonnebloemolie of boter om in te bakken

Om het af te maken

  • 2 blikken gerookte oesters afgegoten - verkrijgbaar online en bij Jumbo
  • Kewpie mayo naar smaak, meng eventueel een snufje MSG door een Amerikaanse stijl mayo als je geen Kewpie kunt vinden of betalen
  • imitatie kaviaar optioneel, naar smaak

Instructies
 

Maak je eigen kimchi (kant-en-klaar mag ook, zie instructies)

    Dag 1

    • Plaats het grof gesneden blad van 1 Chinese kool in een grote kom met 1 daikon in fijne reepjes en het grof gehakte groen van 8 bosuitjes en strooi er 30 gr - 2 el zout overheen.
    • Meng het geheel goed zodat alles bedekt is in een dunne laag zout en laat het 1 tot 12 uur op kamertemperatuur staan zodat het zout het vocht uit de bladeren kan trekken. Je zou aan het einde van de rit 60 - 1/4 tot 125 ml - 1/2 c vocht over moeten houden en het blad zou volledig verwelkt moeten zijn.

    Dag 2

    • Meng het wit van 8 bosuitjes samen met 8 gepelde tenen knoflook, 3 cm gepelde en geraspte gember, 125 gr - 1/2 c gochugaru, 30 gr - 2 el miso pasta en 15 gr - 1 el suiker samen tot een dikke pasta in een keukenmachine.
    • Meng het verwelkte koolblad nu met de gochugaru pasta. Wrijf elk blad goed in zodat de bladeren allemaal volledig onder zitten.
    • Voeg 235 ml - 1 c water toe en meng het geheel goed voor je proeft. Het vocht zou zo zout moeten zijn als de zee. Is dit niet zo? Voeg dan extra zout toe (ik heb dit zelf nooit hoeven doen).
    • Plaats de bladeren en het vocht nu in een weckpot van minimaal 2 liter. Druk de bladeren goed aan en laat eventuele luchtgaten vollopen door er een eetstokje in te steken.

    Je hebt nu 2 opties om de kimchi af te maken:

      Kimchi voor ongeduldige mensen

      • Zet de weckpot direct in je koelkast en proef elke dag tot het de fermentatie heeft bereikt die jij het lekkerst vindt (of tot het op is). Ik hanteer meestal deze methode.

      Kimchi voor geduldigde mensen

      • Laat de weckpot 24 uur op je aanrecht staan voor je het naar de koelkast verplaatst. Laat minimaal 1 week in de koelkast fermenteren voor je de pot weer openmaakt en begint met eten.

      Maak de poffertjes

      • Gebruik je kant-en-klare poffertjesmix? Vervang dan 125 ml - 1/2 c van het vocht uit de instructies met vocht dat je uit de kimchi knijpt en vergeet niet een snufje zout toe te voegen, anders smaken je poffertjes dof.
      • Meng 1 c - 250 g bloem in een kom met 2 t - 10 g bakpoeder en een snufje zout.
      • Voeg 2 eieren, 1/2 c - 125 ml kimchi-vocht en 7/8 c - 225 ml melk toe en meng het even kort door. Voeg nu 1/4 c - 50 g gesmolten boter toe en klop het geheel tot een gelijkmatig los beslag.
      • Laat het beslag 20 minuten rusten.
      • Haal je gerookte oesters, kimchi, Kewpie en imitatiekaviaar vast uit de koelkast om ze op kamertemperatuur te laten komen.
      • Vet nu je poffertjespan of koekenpan in met boter of olie en verwarm op middelhoog vuur. Gebruik een kleine pollepel of knijpfles om het beslag in de pan te verdelen. Bak de poffertjes in porties (zoveel als er in je pan passen) tot het beslag op is. Als je geen poffertjespan hebt, dan is het handig om te weten dat een poffertje ongeveer 5 cm in diameter is.

      Samenstellen

      • Je kunt dit hapje zo netjes en opgeruimd presenteren als je zelf wilt. De poffertjes en toppings apart serveren kan ook, dan kunnen mensen hun eigen stapeltjes lekkers bij elkaar scharrelen. Ik at ze zelf zoals op de foto: 1 poffertje - wat kimchi - 1 gerookte oester - een toefje Kewpie - een mespuntje imitatiekaviaar.

      Notities

      • Van de kant-en-klaar kimchi's vind ik zelf kimchi uit een staande zak lekkerder dan de kimchi die je in potten koopt, vaak zit er in de stazakken ook meer vocht en zit er meer smaak aan het vocht
      • Deze hapjes kun je het beste in één keer opeten. De kimchi poffertjes zijn warm het lekkerst
      • Je houdt waarschijnlijk kimchi over, dat is niet erg: maak er kimchijeon of kimchi mac en cheese van
      • Als je je kimchi maakt op basis van dit recept, is hij tot 1 maand houdbaar in de koelkast
      Trefwoord amuse, borrelhapje, borrelhapjes, hapje, kimchi, oesters, poffertjes, snack, voor bij de borrel