Ga terug

Super makkelijke schaal- en schelpdieren risotto

Gebruik mijn bouillon van schaal- en schelpdieren voor deze rijke, makkelijke en flexible zeevruchten risotto.
Gang Avondeten, Bijgerecht, Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Trefwoord Italiaans eten, Risotto, Zeevruchten
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Instant Pot 15 minuten
Porties 2
Auteur Vette Sletten

Equipment

  • Oven
  • Bakplaat
  • Bakpapier
  • Grote pan voor de bouillon
  • Soeplepel
  • Kleine steelpan voor de risotto
  • Houten lepel

Ingrediënten

Voor de asperges, optioneel

  • 1/2 bosje groene asperges of andere groente naar smaak
  • 15 ml - 1 el olijfolie
  • snufje zout
  • snufje peper
  • 5 gr - 1 tl za'atar optioneel
  • sap van 1/2 citroen optioneel
  • 2-3 tenen knoflook geplet

Voor de risotto

  • 500 ml schaal- en schelpdieren of vis bouillon zelfgemaakt of kant-en-klaar, echt géén blokjes in dit geval
  • 30 ml - 2 el olijfolie
  • 15 gr - 1 el ongezouten boter
  • 3 tenen knoflook fijngehakt, meer mag ook
  • 2 kleine sjalotjes fijngehakt, 1/2 ui is ook prima
  • 100 gr Arborio rijst volgens sommige werken andere rijstsoorten ook, maar ik ben skeptisch
  • 300 gr zeevruchten naar keuze
  • 125 gr - 1 c doperwtjes diepvries of vers, optioneel
  • 125 gr - 1 c Parmezaanse kaas vers geraspt, optioneel
  • snufje zout
  • snufje witte peper

Instructies

Bak de asperges

  • Verhit een oven voor op 175° C.
  • Breek de kontjes van 1/2 bosje groene asperges af. De asperge zal ongeveer daar breken waar het kontje te hard wordt om op te eten.
  • Verspreid de asperges over een bakplaat met bakpapier. Verdeel de olijfolie met snufjes zout en peper en welke kruiden jou ook lekker lijken over de asperges (ik ben zelf fan van za'atar) en bak ze in 25-35 minuten gaar tot de randjes krokant beginnen te worden. Deze methode werkt ook voor broccoli, mocht je in a broccoli state of mind zijn. Daarnaast kun je de boel ook wat opfleuren door er nog citroensap overheen uit te knijpen en er 2-3 geplette tenen knoflook tussen te proppen.

Maak de schaal- en schelpdieren risotto

  • Verhit 500 ml bouillon voor in een grote pan. De bouillon moet warm zijn maar niet koken. Zet de bouillon naast de pan waarin je je risotto maakt op het vuur, met een grote soeplepel erin om mee te scheppen.
  • Verwarm 30 ml - 2 el olijfolie en 15 gr - 1 el boter samen in een steelpan op middelhoog vuur.
  • Voeg 3 fijngehakte tenen knoflook en 2 kleine fijngehakte sjalotten en bak zachtjes tot dit doorzichtig begint te worden. Er moet geen kleur op de knoflook komen omdat dit de knoflook bitter maakt.
  • Voeg nu 100 gr rijst toe en roer ongeveer 5 minuten stevig door, zodat alle korrels met een dunne laag vet zijn bedekt en een transparante glans krijgen. Sla je deze stap over, dan kan het zijn dat je rijst niet genoeg vocht opneemt tijdens koken.
  • Voeg na 5 minuten je eerste soeplepel bouillon toe aan de rijst. Roer flink door, tot al het vocht door de rijst is opgenomen.
  • Voeg je tweede soeplepel toe, en blijf weer roeren tot dat is opgenomen. En zo verder, tot na ongeveer 20 minuten de bouillon op is en allemaal is opgenomen door de rijst.
  • Wanneer de zeevruchten moeten worden toegevoegd, hangt af van het soort zeevruchten dat je gebruikt. Voorgekookte garnalen, mosselen en dat soort zaken kunnen op het allerlaatste moment worden toegevoegd om ze alleen maar even op te verwarmen. Bevroren vis kan het beste voor gebruik worden ontdooid en in vlokken worden uit elkaar worden getrokken, voordat je het op het laatste moment worden toegevoegd. Alles wat groter en rauw is, wil je waarschijnlijk even voorkoken, -bakken of -grillen, zodat je zeker weet dat het gaar is.
  • Voeg in de laatste 2 tot 3 minuten de erwtjes en 75 gr Parmezaanse kaas toe, als je dit gebruikt.
  • Breng voor het serveren op smaak met zout en peper. Er zit al veel zout in de bouillon, dus waarschijnlijk heeft het niks nodig. Meer peper is altijd een goed idee. Serveer met de asperges, nog meer parmezaanse kaas en eventuele apart klaargemaakt zeebeesten.

Om schaal- en schelpdieren risotto te maken in een Instant Pot

  • Volg stap 2 en 3 van het vorige onderdeel met behulp van de saute-functie van je Instant Pot.
  • Voeg 500 ml bouillon en 100 gr rijst toe en roer goed door.
  • Sluit je Instant Pot en stel de pressure cook-functie in op 7 minuten.
  • Laat met behulp van de quick release de druk van de Instant Pot af, verwijder het deksel en roer voorgekookte zeevruchten, groenten en 75 gr kaas door de risotto voor je deze opdient.

Notities

Risotto is niet echt lekker om opnieuw op te warmen.
Heb je restjes, dan kun je deze ongeveer 3 dagen bewaren in de koelkast. Het lekkerst is het om er balletjes van te draaien, deze eventueel te vullen met een stukje mozzarella of andere smeltgrage kaas, de balletjes te paneren in meel, losgeklopt ei en broodkruim en ze dan te frituren om arancini te maken.