Ga terug

Verse Varkensworst met Szechuan peper

De subtiele smaken van de Szechuan keuken samengeperst in een fijne verse worst.
Gang Avondeten, Hoofdgerecht
Keuken Chinees, Fusion, Sichuan
Trefwoord how to, sichuan, worst
Voorbereidingstijd 45 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Een nacht in de koelkast 8 uur
Totale tijd 1 uur
Porties 4
Auteur Vette Sletten

Equipment

  • Vleesmolen, zet deze minimaal 24 uur van te voren in de koeling
  • Worstopzetstuk, idem
  • Metalen mengkom, idem
  • Drugsweegschaal
  • Darm, goed gewassen en minimaal 2 uur geweekt in schoon water
  • Naald

Ingrediënten

  • 250 gr kinnebakvet of buikspek
  • 250 gr varkensschouder of restvlees
  • 7.5 gr zout
  • 2 tenen knoflook fijngehakt
  • 3 gr Sichuan peperkorrels de zwarte zaden verwijdert en hulzen grof geplet
  • 2 gr gemalen witte peper
  • 2 gr steranijspoeder
  • 2 gr kardemom poeder
  • 7.5 gr maizena
  • 2 bosuien fijngehakt
  • 2 gr vissaus
  • 3 gr sojasaus
  • 7.5 gr ijskoud water
  • 1.5 m darm goed schoongemaakt en schoongespoeld
  • zonnebloemolie om in te bakken

Instructies

Een dag van te voren

  • Snijdt 250 gr kinnebak of buikspek met 250 gr varkensschouder of ander restvlees in stevige brokken van walnoot formaat en meng het met 7.5 gr zout. Laat dit samen minstens één nacht afgedekt in je koelkast rusten.
  • Koud mengen is ontzettend belangrijk voor het maken van worst, dus plaats met het gezouten vlees alvast je mengkom, vleesmolen en andere worstmaak attributen in de koelkast.

Op de dag zelf

  • Denk eraan om echt alles wanneer je iets even niet gebruikt terug in de koelkast te zetten zodat je koud blijft mengen.
  • Meng 2 tenen fijngehakte knoflook, 1.5 gr Sichuan peperkorrels, 2 gr witte peper, 2 gr ster anijs en 2 gr kardemom met het vlees en haal het daarna in z'n geheel door je vleesmolen. 
  • Voeg nu de rest van de peperkorrels, 7.5 gr zetmeel, 7.5 gr ijskoud water, 2 fijngehakte bosuien en 2 gr vis- en 3 gr sojasaus toe.
  • Meng het gemalen vlees met de kruiden minimaal 5 minuten agressief met de hand, tot het een mooie gelijkmatige en enigszins plakkerige consistentie heeft en een bal begint te vormen.
  • Zet het vlees weer in de koelkast terwijl je alles klaar zet om de worst te draaien.
  • Gebruik nu je omgetoverde gehaktmolen of ander worstvulapparaat om de goed schoon gespoelde en geweekte darm te vullen. Je kunt de darm het beste in één keer vullen. Prik hierna de worst gelijkmatig in met een naald* en draai worsten van het door jou gewenste formaat.
  • Bak de worsten in ongeveer 15 minuten af in een pan en eet smakelijk.

Notities

Heb je geen gehakt- en worstmolen tot je beschikking dan werkt deze kruidenmix ook prima voor een burger op een bao-broodje
Deze worsten blijven in de diepvries ongeveer 3 maanden goed.
  • Ik weet ook niet waarom je je worst moet inprikken met een naald, maar volgens Meneer Wateetons doen ze dit in Italië en werkt het echt. Let wel, je moet hier echt een naald voor gebruiken en niet een satéprikker of iets anders wat groter is en logischer lijkt, want dat is het niet.