Go Back

Gado Gado - Indonesische Salade

Maak deze klassieke Indonesische salade voor je vegetarische en veganistische vrienden. Of gewoon voor jezelf.
Gang Avondeten, Bijgerecht, Hoofdgerecht, Lunch
Keuken Aziatisch, Indisch, Indonesisch
Trefwoord gado gado, indisch, indonesisch, maaltijdsalade, Vegan, vegetarisch
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Porties 2
Auteur Vette Sletten

Equipment

  • Kleine steelpan
  • Zoveel pannen als je groente wil koken

Ingrediënten

Voor de saus

  • 350 ml - 1 1/2 c water
  • 2 medium sjalotjes fijngehakt
  • 3 lomboks fijngehakt, verwijder de zaadlijst als je niet goed tegen hitte kunt
  • 3 knoflooktenen fijngehakt
  • 8 gr - 2 tl trassi je vindt dit bij de toko
  • 1 cm laos geschild en geraspt, of 1/2 tl laospoeder
  • 20 gr - 1 1/2 tl asem van de toko
  • 30 gr - 2 el gula djawa van de toko
  • snufje zout een snufje is de hoeveelheid die je tussen drie vingers kunt vast knijpen
  • 100 gr / 7 el pindakaas
  • 3 blaadjes djeruk purut van de toko
  • 1/4 blok - 50 gr santen van de toko
  • 15 ml - 1 el ketjap manis van de toko

Voor gewone gado gado

  • krop sla naar keus ik vind zelf little gems het lekkerst, vermijd wat bittere slasoorten
  • 1 gekookt ei per persoon
  • tofu puffs zoveel als je wilt, je vindt deze kant-en-klaar bij de toko maar kunt ze ook zelf maken (zie notities)
  • 50 gr - 1 c taugé schoongemaakt of niet, in elk geval niet gekookt
  • 75 gr - 2 c krieltjes gekookt in de schil
  • 1/2 komkommer in dunne plakken

Voor de coleslaw

  • 100 gr - 1 c rode kool geraspt
  • 100 gr - 1 c witte kool geraspt
  • 50 gr - 1/2 c wortel geraspt
  • 3 bosuitjes in dunne ringen

Instructies

  • Bereid eerst je groenten voor. Ik vind zelf mijn combinatie van 1 krop sla, 1 ei per persoon, een handje tofu puffs, 50 gr - 1 c taugé, 75 gr - 1 c krieltjes en 1/2 komkommer perfect, maar je kunt dit in principe met alle groenten eten in elke hoeveelheid die je wil.

Maak de saus

  • Breng in een steelpan 2 fijngehakte sjalotjes, 3 fijngehakte lomboks, 3 fijngehakte tenen knoflook, 8 gr - 2 tl trassi, 1 cm geraspte laos, 20 gr - 1 1/2 el asem, 3 gekneusde blaadjes djeruk purut, 30 gr - 2 tl gula djawa en een snufje zout aan de kook met 350 ml - 1 1/2 c water.
  • Zet het vuur nu iets lager en roer 100 gr - 7 el pindakaas door het mengsel heen.
  • Breng opnieuw aan de kook, zet het vuur opnieuw laag en voeg nu 1/4 santen blok (50 gr) toe en roer tot deze volledig opgelost is en haal de saus van het vuur.
  • Maak af met 15 ml - 1 el ketjap manis voor een mooie glans.

Stel je gado gado of gado gado slaw samen

  • Als de saus compleet is afgekoeld kun je of Roer wanneer de saus volledig is afgekoeld de saus door de kool, wortel en bosui voor Indische kip met wafels. Of voeg een flinke dot toe aan een mooi bord met gemengde groente, tofu, ei en gekookte krieltjes.
  • Een bord opmaken met de gemengde groente, tofu, het ei en de krieltjes en hier een fijne dot saus op kledderen. OF
  • De saus door 100 gr - 1 c geraspte rode, 100 gr - 1 c geraspte witte kool, 50 gr - 1 c geraspte wortel en 3 fijngehakte bosuitjes mengen tot alles bedekt is in een dunne laag saus.

Notities

Je vindt mijn recept voor oven gebakken tofu puffs hier.
De pindasaus blijft in een goed afgesloten container 5 dagen goed in de koelkast. Heb je restjes? Haal de saus ruim voor gebruik uit de koelkast zodat hij op kamertemperatuur kan komen en roer 'm even flink door om 'm goed los te maken.