Recept voor een grove hot sauce, rijk aan umami en met een rokerige ondertoon. Gebaseerd op klassieke Louisiana hot sauce met de klassieke smaak van mapo tofu.
Gang Dip, Saus
Keuken Amerikaans, Chinees, Sichuan
Trefwoord hete saus, hot sauce, mapo, saus
Voorbereidingstijd 5minuten
Bereidingstijd 15minuten
Auteur Vette Sletten
Equipment
Keukenmachine
Kleine steelpan
Glazen fles of pot, gesteriliseerd
Zeef (optioneel)
Ingrediënten
6-8tnenknoflook gepeld
30 gr- 1 elgember geschild, weeg na het schillen
120 gr- 8 eldoubanjiang Chinese gefermenteerde bonen pasta van de toko
120 gr- 8 elspicy chili crispvan de toko, zonder pinda's, ik gebruik zelf het merk Lao Gan Ma
20 gr- 4 tlgochugaru gedroogde gemalen Koreaanse chilipeper, van de toko
375 ml- 1 1/2 crijst wijnazijn
Instructies
Doe alle ingrediënten behalve de azijn in een keukenmachine en mix tot er een fijne pasta ontstaat.
Meng de kruidenpasta samen met 375 ml rijstwijn azijn in een steelpan en breng aan de kook.
Zet het vuur laag en laat het mengsel 15 minuten zacht sudderen.
Zet het vuur nu uit en laat het geheel afkoelen.
Haal de saus opnieuw door je keukenmachine tot je een semi-fijne saus hebt.
Ik vind mijn saus het lekkerst als hij nog een beetje grof is, maar als je een dunne, gelijkmatige saus wilt, kun je de saus verder fijnmalen in de keukenmachine en daarna nog door een zeef halen om het laatste beetje gruis te verwijderen.
Hevel de saus over in gesteriliseerde glazen flessen of potten (vers uit de vaatwasser op de hoogte stand zou in de meeste gevallen goed genoeg moeten zijn om voor privégebruik te steriliseren).
Notities
Deze saus blijft ongeveer 1 maand goed in een goed afgesloten fles of pot in de koelkast.