Ga terug

Mapo geïnspireerde hot sauce

Recept voor een grove hot sauce, rijk aan umami en met een rokerige ondertoon. Gebaseerd op klassieke Louisiana hot sauce met de klassieke smaak van mapo tofu.
Gang Dip, Saus
Keuken Amerikaans, Chinees, Sichuan
Trefwoord hete saus, hot sauce, mapo, saus
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Auteur Vette Sletten

Equipment

  • Keukenmachine
  • Kleine steelpan
  • Glazen fles of pot, gesteriliseerd
  • Zeef (optioneel)

Ingrediënten

  • 6-8 tnen knoflook gepeld
  • 30 gr - 1 el gember geschild, weeg na het schillen
  • 120 gr - 8 el doubanjiang Chinese gefermenteerde bonen pasta van de toko
  • 120 gr - 8 el spicy chili crisp van de toko, zonder pinda's, ik gebruik zelf het merk Lao Gan Ma
  • 40 gr - 8 tl Sichuan-peperkorrels zwarte zaden eruit gevist
  • 20 gr - 4 tl gochugaru gedroogde gemalen Koreaanse chilipeper, van de toko
  • 375 ml - 1 1/2 c rijst wijnazijn

Instructies

  • Doe alle ingrediënten behalve de azijn in een keukenmachine en mix tot er een fijne pasta ontstaat.
  • Meng de kruidenpasta samen met 375 ml rijstwijn azijn in een steelpan en breng aan de kook.
  • Zet het vuur laag en laat het mengsel 15 minuten zacht sudderen.
  • Zet het vuur nu uit en laat het geheel afkoelen.
  • Haal de saus opnieuw door je keukenmachine tot je een semi-fijne saus hebt.
  • Ik vind mijn saus het lekkerst als hij nog een beetje grof is, maar als je een dunne, gelijkmatige saus wilt, kun je de saus verder fijnmalen in de keukenmachine en daarna nog door een zeef halen om het laatste beetje gruis te verwijderen.
  • Hevel de saus over in gesteriliseerde glazen flessen of potten (vers uit de vaatwasser op de hoogte stand zou in de meeste gevallen goed genoeg moeten zijn om voor privégebruik te steriliseren).

Notities

Deze saus blijft ongeveer 1 maand goed in een goed afgesloten fles of pot in de koelkast.