Ga terug

Kimchi Mac en Cheese uit de Oven

Een stevige oven-gebakken mac en cheese met extra umami door de kimchi, die ook makkelijk omgetoverd kan worden in een andere mac en cheese. Maar waarom zou je?
Gang Avondeten, Bijgerecht, Hoofdgerecht
Keuken Amerikaans, Aziatisch, Koreaans
Trefwoord amerikaans, aziatisch, kimchi, koreaans, macaroni, ovenschotel, pasta, uit de oven
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Porties 4 -6 personen
Auteur Vette Sletten

Equipment

  • Koekenpan, indien je er spekjes door doet
  • Oven
  • Grote pan met deksel, om de pasta te koken
  • Kleine keukenmachine, optioneel
  • Kleine koekenpan, alleen wanneer je smeuïge mac en cheese maakt
  • Ovenvaste schaal

Ingrediënten

  • 225 gr macaroni of andere pasta, spaghetti en andere plattere en slierterige pasta's zijn wel af te raden
  • 250 ml melk room of nep-zuivel doen het ook goed
  • 400 gr goedkope cheddar-plakjes ben je verstandiger dan ik, dan kun je ook minder en betere kaas gebruiken
  • 150 gr kimchi meer of andere groente naar smaak
  • 45 gr broodkruim optioneel, maar het maakt het wel echt af

Stevige vaste of losse smeuïge mac en cheese?

  • 2 grote eieren voor solide
  • 30 gr - 2 el boter voor smeuïg
  • 30 gr - 2 el bloem voor smeuïg

Optioneel

  • 150 gr gerookte spekblokjes
  • 5 gr - 1 tl gochujang gefermenteerde Koreaanse chilipasta, van de toko
  • 5 gr1 - 1 tl honing
  • 7.5 ml - 1/2 el sojasaus

Instructies

Gebruik je spekjes, doe dit dan het liefst de avond van te voren

  • Marineer 150 gr spekblokjes of reepjes in 5 gr - 1 tl gochujang, 5 gr - 1 tl honing en 7.5 ml - 1/2 el sojasaus bij voorkeur 1 nacht maar minimaal 1 uur.

Voeg je andere groente dan kimchi toe?

  • Als je een andere groente dan kimchi gebruikt dan kun je deze het beste voorkoken of kort bakken in olie tot het beetgaar is. Omdat er zoveel mogelijkheden zijn kan ik hier geen instructies voor geven, maar het internet is je vriend.
  • Ik maal de kimchi zelf aan gort, omdat hete kimchi nu eenmaal niet echt prettig is om in te bijten, maar veel andere groentes zijn lekker als je ze een beetje heel laat voor extra textuur.

Maak kimchi mac en cheese

  • Verwarm een oven voor op 175° C.
  • Haal de spekjes uit de marinade en bak de spekjes in een koekenpan tot de randjes krokant en donker beginnen te worden. Dit duurt ongeveer 5-10 minuten. Zet apart.
  • Kook 225 gr pasta beetgaar volgens de instructies op de verpakking.
  • Maal 150 gr kimchi fijn in een kleine keukenmachine. Dit kan in principe ook met een groot mes. Je kunt het ook in grotere stukken laten of half malen en half in grotere stukken, maar dat lijkt mij niet echt lekker. Kimchi is waterig en grote brokken kokend water in je mac en cheese zijn niet echt aan te raden. Wil je groente toevoegen voor meer bite, dan zou ik voor bimi gaan.
  • Giet de pasta af en plaats het in een ovenschaal.

Voor stevige pasta

  • Meng 2 eieren met 250 ml melk.
  • Meng de pasta met de kimchi, spekjes en 400 gr kaas tot alle kaas is gesmolten is door de hitte van de pasta.
  • Meng nu het ei-melk mengsel en eventuele extra groenten door de pasta.
  • Houdt je van een knapperige topping, voeg dan nog een laagje kaas en/ of broodkruim toe voor je het geheel in de oven zet.
  • Bak in 30-45 minuten stevig en goudbruin.

Voor smeuïge mac en cheese

  • Smelt 30 gr - 2 el boter in een kleine steelpan. Voeg zodra de boter gesmolten is 30 gr - 2 el bloem toe en roer stevig door met een pollepel tot het mengsel licht begint te kleuren en van de bodem los begint te laten. Dit is een roux.
  • Voeg nu 250 ml melk toe en blijf roeren tot de saus licht begint in te dikken. Dit duurt ongeveer 5-10 minuten. Laat nu al roerende 400 gr kaas in de saus smelten.
  • Meng in een ovenschaal de pasta met de kimchi, eventuele andere groenten, spek en kaassaus tot alles gelijkmatig verdeeld is.
  • Houdt je van een knapperige topping, voeg dan nog een laagje kaas en/ of broodkruim toe voor je het geheel in de oven zet.
  • Bak in 15-20 minuten tot de topping goudbruin kleurt en de saus aan de zijkanten omhoog begint te borrelen.

Notities

Kimchi mac en cheese blijft eenmaal afgekoeld ongeveer 3 dagen goed in de koelkast in een goed afgesloten container. Je kunt het opnieuw opwarmen in een koekenpan met wat olie op laag vuur. onder continu roeren.
Smeuïge mac en cheese verhit naar mijn ervaring wel iets minder goed omdat je toch vaak teveel saus verliest bij het opscheppen en de tweede ronde dus een stuk droger is.