Go Back

Japanse Gefrituurde Kip met Zalmeitjes en Japanse Mayonaise

Gefrituurde kip met viseitjes, geïnspireerd op de gefrituurde kip met kaviaar van David Chang's Momofuku in New York.
Gang Appetizer, Avondeten, Borrelhap, Frituur, Hoofdgerecht, Snack
Keuken Amerikaans, Aziatisch
Trefwoord amerikaans, aziatisch, david chang, ikura, japans, kewpie, kip, mayonaise, momofuku, restaurant eten thuis, zalmeitjes
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Auteur Vette Sletten

Equipment

  • Diep bord x2
  • Frituurpan
  • Keukenpapier

Ingrediënten

  • 1 medium ei
  • 1 teen knoflook fijngeraspt
  • 2 cm gember geschild en fijngeraspt
  • 15 ml / 1 el sesamolie
  • 22.5 ml / 1 1/2 el sojasaus bij voorkeur Japanse sojasaus
  • 15 gr / 1 el rietsuiker gewone suiker is ook prima
  • 75 gr / 5 el aardappelzetmeel maizena of rijstbloem werken ook prima
  • 5 gr /1 tl kaneel
  • snufje peper
  • 4 stukken kip zonder bot en vel, in stukken van ongeveer 4 cm
  • olie om in te frituren
  • snufje zout

Om te serveren

  • Kewpie mayonaise naar smaak
  • zalmeitjes forel of (imitatie) kaviaar werken ook prima

Instructies

  • Meng 1 ei, 1 teen geraspte knoflook, 2.5 cm geraspte gember,15 ml/ 1 el sesamolie, 22.5 ml/ 1/1/2 el soja, 5 gr/ 1 tl suiker, 75 gr/ 5 el aardappelzetmeel, 5 gr/ 1 tl kaneel en een snufje peper goed door elkaar. Een snufje is de hoeveelheid die je tussen drie vingers (je duim-, wijs- en middelvinger) kunt vast knijpen. Voeg de kipreepjes toe en laat ze ongeveer een 30 minuten in het beslag marineren.
  • Verhit je frituurpan voor op 180° C.
  • Zorg ervoor dat je een bord met keukenpapier klaar hebt staan om je kip in op te vangen na het frituren.
  • Roer de kip en de marinade nog een keer goed door voordat je de kip frituurt. Het zetmeel zinkt soms naar de bodem van het beslag.
  • Frituur de kip, afhankelijk van het formaat van je frituurpan, in kleine porties goudbruin en knapperig. Dit duurt ongeveer 5-10 minuten. Laat gefrituurde stukken uitlekken op het met keukenpapier belegde bord terwijl je de rest van de kip bakt. Maal er nog wat zout over als de kip klaar is.

Opdienen

  • Serveer het zoals je zelf wil. Je kunt alle kip samen op een groot dienblad serveren, met flinke klodders Kewpie erop in een zigzag of Pollock-patroon en daar dan in één keer alle zalmeitjes op kieperen, of de kip op individuele borden serveren met een zachtgekookt eitje erbij, om oorlog te voorkomen. Of juist oorlog veroorzaken aan tafel en de kip, zalmeitjes en Kewpie afzonderlijk op tafel neerzetten zodat gasten zelf hun perfecte combinatie kunnen samenstellen. Goed komt het sowieso.

Notities

Dit recept is niet geschikt voor de airfryer omdat het beslag te dun is.