22.5 ml - 1 1/2 elsojasausbij voorkeur Japanse sojasaus
15 gr- 1 elrietsuikergewone suiker is ook prima
75 gr- 5 elaardappelzetmeelmaizena of rijstbloem werken ook prima
5 gr -1 tlkaneel
snufjepepereen snufje is de hoeveelheid die je tussen drie vingers kunt vast knijpen
4stukkenkipzonder bot en vel, in stukken van ongeveer 4 cm
olieom in te frituren
snufjezout
Om te serveren
Kewpie mayonaise naar smaak
zalmeitjesforel of (imitatie) kaviaar werken ook prima
Instructies
Meng 1 ei, 1 teen geraspte knoflook, 2.5 cm geraspte gember, 15 ml - 1 el sesamolie, 22.5 ml - 1/1/2 el soja, 5 gr - 1 tl suiker, 75 gr - 5 el aardappelzetmeel, 5 gr - 1 tl kaneel en een snufje peper goed door elkaar. Voeg de kipreepjes toe en laat ze ongeveer een 30 minuten in het beslag marineren.
Verhit je frituurpan voor op 180° C. Je kunt de temperatuur testen door een stukje brood in de olie te laten vallen. Begint het direct te borrelen? Dan is de olie op temperatuur.
Zorg ervoor dat je een bord met keukenpapier klaar hebt staan om je kip in op te vangen na het frituren.
Roer de kip en de marinade nog een keer goed door voordat je de kip frituurt. Het zetmeel zinkt soms naar de bodem van het beslag.
Frituur de kip, afhankelijk van het formaat van je frituurpan, in kleine porties goudbruin en knapperig. Dit duurt ongeveer 5-10 minuten. Laat gefrituurde stukken uitlekken op het met keukenpapier belegde bord terwijl je de rest van de kip bakt. Maal er nog wat zout over als de kip klaar is.
Opdienen
Serveer het zoals je zelf wil. Je kunt alle kip samen op een groot dienblad serveren, met flinke klodders Kewpie erop in een zigzag of Pollock-patroon en daar dan in één keer alle zalmeitjes op kieperen, of de kip op individuele borden serveren met een zachtgekookt eitje erbij, om oorlog te voorkomen. Of juist oorlog veroorzaken aan tafel en de kip, zalmeitjes en Kewpie afzonderlijk op tafel neerzetten zodat gasten zelf hun perfecte combinatie kunnen samenstellen. Goed komt het sowieso.
Notities
Dit recept is niet geschikt voor de airfryer omdat het beslag te dun is.