Ga terug

Buffalo Bloemkool Taco's

Deze Buffalo bloemkool taco's staan in een handomdraai op tafel en zijn perfect voor De Week Zonder Vlees (met kaas). 
Gang Avondeten
Keuken Amerikaans, Vegetarisch
Trefwoord bloemkool, taco's, Vegan, vegetarisch, week zonder vlees
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 30 minuten
Porties 2
Auteur Vette Sletten

Equipment

  • Oven
  • Bakplaat
  • Bakpapier
  • Kom x2
  • Koekenpan
  • Steelpan

Ingrediënten

  • 1/2 bloemkool per persoon opgebroken in roosjes
  • 15 ml - 1 el olijfolie
  • snufje zout een snufje is de hoeveelheid die je met drie vingers beet kunt pakken
  • 50 ml yoghurt optioneel, indien vega: ongezoet!
  • 50 gr blauwe kaas naar keuze optioneel, ik gebruik hiervoor Castello Danablu
  • zwarte peper naar smaak, bij voorkeur vers gemalen
  • 15 gr - 1 el (vegan) boter
  • 30 ml - 2 el Frank's hot sauce verkrijgbaar bij toko's en sommige supermarkten
  • 2-4 tortilla's naar keuze ik ga zelf altijd voor mais
  • 1/2 avocado ook al optioneel
  • 1 stuk bleekselderij in fijne reepjes van 4 cm lang
  • sla naar keuze

Met tofu in plaats van bloemkool

  • 200 gr stevige tofu vermijd bio tofu van de supermarkt, die smaakt naar nat bordkarton.
  • 15 gr - 1 el maizena
  • snufje zout
  • zonnebloemolie om in te bakken

Met kip in plaats van bloemkool of tofu

  • 2 kippendijen zonder bot of vel, in hapklare brokken
  • snufje peper
  • snufje zout
  • olijfolie om in te bakken

Instructies

  • Verhit je oven voor op 200° C en bedek een bakplaat met bakpapier.
  • Plaats de bloemkoolroosjes in een kom. Het is prima als ze allemaal verschillende formaten hebben, hierdoor gaart elk stuk net anders en krijg je verschillende smaken en texturen en dat is fijn.
  • Meng de roosjes met de olijfolie en een snufje zout zodat ze allemaal dun bedekt zijn.
  • Verspreid ze over de bakplaat en bak ze in 25-30 minuten gaar. De bloemkoolroosjes zouden deels krokant en bruin moeten. 
  • Verpulver de blauwe kaas en meng deze met de yoghurt om de saus te maken. Ik maal er voor de goede orde ook altijd nog een flinke dosis zwarte peper doorheen voor extra nom. 
  • Smelt, wanneer je bloemkool bijna klaar is, de boter in een klein steelpannetje met de hot sauce. Giet de roosjes vanuit de oven in het steelpannetje en schud en roer tot alle bloemkool bedekt is met een dunne laag saus.
  • Verhit de tortilla's in een droge koekenpan tot ze krokant beginnen te worden. Verdeel daarna bloemkool, saus, bleekselderij en alle optionele dingen die je natuurlijk OOK op je tortilla wilde over je tortilla en houdt servetten bij de hand voor eventuele druipers.

Alternatieven: tofu

  • Plaats de tofu op wat keukenpapier op een bakplaat of andere platte ondergrond. 
  • Leg er nog een paar velletjes keukenpapier op en pers de tofu nu 30 minuten door er het zwaarste object dat je in huis kunt vinden erop te zetten. Ik gebruik hiervoor een gietijzeren pan.
  • Verkruimel de tofu na het persen met je handen in een kom. Het tofu-kruim moet ongeveer het formaat en de textuur van geruld gehakt hebben.
  • Meng de tofu met 15 gr - 1 el maizena en een snufje zout zodat het kruim rondom bedekt is en frituur dit daarna in porties in een dunne laag zonnebloemolie in een koekenpan tot de stukjes deels krokant zijn.
  • Meng de tofu met het hot sauce botermengsel. Etc.

Nog een alternatief: kip

  • Persoonlijk vind ik het niet nodig dit soort dingen klaar te maken met vlees. De smaak van de saus is zo sterk dat je toch niet proeft waar het precies op zit, zolang de textuur maar goed is.
  • Breng 2 in stukken gesneden kippendijen zonder bot of vel op smaak met peper en zout en bak ze in een koekenpan tot ze gaar zijn en goudbruin kleren en vermeng ze met de saus.