Misschien dat ik in het verleden na een zware werkdag wel eens een pak kant-en-klare kaasfondue in mijn eentje naar binnen heb gewerkt voor de TV.
Zelfgemaakte kaasfondue is natuurlijk nóg lekkerder, maar bewaar ik voor bezoek. Ik maak de mijne met goede kwaliteit appelcider en extra veel extra pittige Appenzeller, voor extra pit.
Wat is goede appelcider?
Goede appelcider is alles behalve die mierzoete smakeloze pis die ooit speciaal ‘voor vrouwen’ op de markt is gebracht (ik ben ‘vrouwen’, stop hiermee). Zoek naar Franse of Engelse cider, of ga op zoek naar lokale ciders, zoals Zummer Cider bijvoorbeeld.
Fondue is eigenlijk nauwelijks een recept te noemen, maar toch… op naar het recept.

Zwitserse Kaasfondue met Appenzeller
Klassieke Zwitserse kaasfondue met extra pit van pittige Appenzeller en apelcider.
Materialen
- Rasp
- Fondue- of steelpan
- Warmhoudplaat
Ingrediënten
- 200 g Appenzeller pittig of extra pittig
- 200 g Gruyère
- 200 g Emmentaler
- 1 teen knoflook
- 300 ml appelcider + extra voor erbij of erdoor
- 1 el maizena
- 2 el cognac
Opties voor bij Zwitserse kaasfondue
- 1 stokbrood
- 1 bakje champignons geborsteld
- 1 paprika in repen
Instructies
- Rasp 200 gr Appenzeller, 200 gr Gruyère, 200 gr Emmentaler.
- Wrijf een 1 teen knoflook uit over de bodem van een grote fondue- of steelpan. Gooi de teen na gebruik weg.
- Breng in de pan 300 ml goede kwaliteit appelcider aan de kook. Zet het vuur laag en smelt handje-voor-handje de geraspte kaas in de cider tot alle kaas gesmolten is.
- Meng 1 el maizena met 2 el cognac, roer dit door de kaas, breng het opnieuw aan de kook en laat doorkoken tot de fondue is ingedikt.
- Vind je 'm te dik? Voeg dan meer appelcider toe. Breng op smaak met versgemalen peper, zet de pan op tafel op een warmhoudplaat, glaasje cider erbij en serveer met stokbrood, champignons, paprika of wat je zelf lekker vindt.