Keri nu, mango-ijs zonder ijsmachine
Vette Sletten
Een heerlijk en eenvoudig recept voor keri nu, mango-ijs zonder ijsmachine, uit het Parsi-kookboek van Farokh Talati.
Voorbereidingstijd 20 minuten min
Gang Dessert, Toe
Keuken Indiaas, Parsi
Kleine steelpan
Grote kom
Garde, hand- of standmixer
Diepvriesbakje 30x20 cm, minimaal 4 cm diep
Diepvries
- 300 g mangopuree liefst Alphonso of Kesar
- sap van 1/2 citroen
- 175 g fijne kristalsuiker
- 250 ml slagroom
- 1 el rozenwater
- 1/2 el kewrawater optioneel
- rozensiroop naar smaak
- pistachenootjes ongezouten, grof gehakt - naar smaak
Schep 5 eetlepels van de mangopuree in een kleine steelpan en voeg het sap van een halve citroen en 175 gram fijne kristalsuiker toe. Laat de suiker op laag vuur volledig oplossen om mangosiroop te maken. Zet het vuur uit en voeg de rest van de 300 gram mangopuree toe.
Doe 250 ml slagroom in een grote kom, voeg 1 eetlepel rozenwater en 1/2 eetlepel kewrawater (indien gebruikt) toe en klop tot de room in volume is verdubbeld en zachte pieken vormt.
Lepel de mangopuree voorzichtig door de slagroom, totdat er geen strepen meer zichtbaar zijn. Je kunt hier het best een metalen opscheplepel voor gebruiken, en geen houten pollepel, zo sla je de lucht niet uit de room.
Giet het mangomengsel in een diepvriesbakje, doe er een deksel op en laat het minimaal 4 uur in de diepvries opstijven voor je het serveert.
Je kunt het ijs zo eten, of garneren met rozensiroop en grof gehakte ongezouten pistachenoten naar smaak.
- Mangopuree, rozenwater, kewrawater en rozensiroop zijn verkrijgbaar bij de meeste Aziatische supermarkten
- Je kunt dit recept ook maken van bramen-, frambozen-, aardbeien-, abrikozen-, perzik- of papajapuree