Ga terug

Keri nu, mango-ijs zonder ijsmachine

Vette Sletten
Een heerlijk en eenvoudig recept voor keri nu, mango-ijs zonder ijsmachine, uit het Parsi-kookboek van Farokh Talati.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Gang Dessert, Toe
Keuken Indiaas, Parsi
Porties 800 ml

Materialen

  • Kleine steelpan
  • Grote kom
  • Garde, hand- of standmixer
  • Diepvriesbakje 30x20 cm, minimaal 4 cm diep
  • Diepvries

Ingrediƫnten
  

  • 300 g mangopuree liefst Alphonso of Kesar
  • sap van 1/2 citroen
  • 175 g fijne kristalsuiker
  • 250 ml slagroom
  • 1 el rozenwater
  • 1/2 el kewrawater optioneel
  • rozensiroop naar smaak
  • pistachenootjes ongezouten, grof gehakt - naar smaak

Instructies
 

  • Schep 5 eetlepels van de mangopuree in een kleine steelpan en voeg het sap van een halve citroen en 175 gram fijne kristalsuiker toe. Laat de suiker op laag vuur volledig oplossen om mangosiroop te maken. Zet het vuur uit en voeg de rest van de 300 gram mangopuree toe.
  • Doe 250 ml slagroom in een grote kom, voeg 1 eetlepel rozenwater en 1/2 eetlepel kewrawater (indien gebruikt) toe en klop tot de room in volume is verdubbeld en zachte pieken vormt.
  • Lepel de mangopuree voorzichtig door de slagroom, totdat er geen strepen meer zichtbaar zijn. Je kunt hier het best een metalen opscheplepel voor gebruiken, en geen houten pollepel, zo sla je de lucht niet uit de room.
  • Giet het mangomengsel in een diepvriesbakje, doe er een deksel op en laat het minimaal 4 uur in de diepvries opstijven voor je het serveert.
  • Je kunt het ijs zo eten, of garneren met rozensiroop en grof gehakte ongezouten pistachenoten naar smaak.

Notities

  • Mangopuree, rozenwater, kewrawater en rozensiroop zijn verkrijgbaar bij de meeste Aziatische supermarkten
  • Je kunt dit recept ook maken van bramen-, frambozen-, aardbeien-, abrikozen-, perzik- of papajapuree
Trefwoord ijs, mango