Ga terug

Trứng chiên rau thơm (kruidige Vietnamese groene pannenkoekjes)

Vette Sletten
Kruidige groene pannenkoekjes uit het Ever-green Vietnamese kookboek van Andrea Nguyen.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Gang Dinner, Hoofdgerecht, Lunch, Snack
Keuken Vietnamees
Porties 4

Materialen

  • Pan voor het voorkoken van de bladgroenten, indien nodig
  • Snijplank
  • mes
  • mengkom
  • Koekenpan circa 30cm ⌀
  • 1/4 maatbeker een opscheplepel werkt ook

Ingrediënten
  

  • 2 C voorgekookte bladgroenten ik heb savooiekool gebruikt maar Andrea raadt b.v. boerenkool of snijbiet aan
  • 1 C fijngehakte verse kruiden ik heb dille, koriander en bieslook gebruikt maar Andrea beveelt b.v. ook Chinese bieslook of Vietnamese shiso aan
  • 1 T vissaus in de toko kun je tegenwoordig ook vegan vissaus vinden, maar sojasaus werkt ook
  • 2 T maïzena
  • 1 t zwarte peper bij voorkeur vers gemalen
  • snufje zout indien nodig
  • 6 grote eieren
  • 4-5 T neutrale olie zonnebloem-, koolzaad- of arachideolie b.v.

Instructies
 

Voorbereiden

  • Gebruik je verse bladgroenten i.p.v. restjes? Zorg er dan voor dat je deze eerst kookt. Ik heb een paar bladen savooiekool grof gesneden en 5 minuten gekookt in gezouten water voor ik ze goed heb uit laten lekken. Gebruik je andere bladgroenten? Zoek dan zelf even via Google op wat de beste en meest eenvoudige manier is om ze klaar te maken.

Voor het maken van kruidige Vietnamese groene pannenkoekjes

  • Giet 2 C voorgekookte bladgroenten goed af. Ze hoeven niet kurkdroog te zijn, maar zorg er in elk geval voor dat ze niet in water zwemmen.
  • Snijd de groente in middelfijne stukjes en meng ze samen met 1 C fijngehakte gemengde kruiden in een grote kom. Breng op smaak met 1 T (vegan) vis- of sojasaus en 1 t versgemalen zwarte peper. Proef en breng indien nodig op smaak met zout. Je bent op zoek naar een mild hartige smaak, in mijn geval was meer zout door de hoeveelheid vissaus niet nodig.
  • Meng 2 T maïzena door het mengsel tot het is opgelost.
  • Voeg 6 eieren toe en meng tot alles gelijkmatig bedekt is.
  • Verwarm een ​​koekenpan van ongeveer 30 cm ⌀ voor op middelhoog vuur en voeg 2 T neutrale olie toe zodat er een dunne laag olie op de bodem staat.
  • Gebruik, als de olie goed heet is, 1/4 c maatbeker of een opscheplepel om wat van het eimengsel uit de kom in de pan te scheppen en spreidt het mengsel licht uit. Er zouden 3 tot 4 pannenkoekjes tegelijk in de pan moeten passen. Als er wat van het eimengsel aan de randen van de pannenkoekjes verschijnt is dat helemaal perfect, die worden namelijk lekker knapperig.
  • Keer de pannenkoeken wanneer de randen er goudbruin en knapperig uitzien om, dit duurt ongeveer een minuut of 2. Bak ze dan nog ongeveer een minuut aan de andere kant goudbruin. Bewaar afgebakken pannenkoekjes op een bord terwijl je de rest van het beslag opgebruikt.
  • Serveer met rijst of op (stok)brood met sriracha, Viet-chili, knoflook-chili of hoisin saus.

Notities

Enkele opmerkingen:

  • Andrea's kruidige groene eierpannenkoekjes zijn in de koelkast in een luchtdichte verpakking maximaal 3 dagen houdbaar. Vertrouw hierbij vooral je neus. Laat ze op kamertemperatuur komen voordat je ze kort bakt om de knapperige randjes te herstellen.
  • Volgens het recept kun je er, als je dit lekker lijkt, ook een in dunne ringen gesneden bosui aan toevoegen.
  • Terwijl ik aan het uitzoeken was hoe trứng chiên rau thơm er eigenlijk uit hoort te zien (er staat geen foto van in het boek), zag ik dat sommige mensen ook één grote pannenkoek maken en deze in partjes snijden, dat is dus ook nog een optie.
  • Ik denk dat als je de kruiden vervangt , bijvoorbeeld met basilicum, tijm, oregano en salie, en misschien de vis- of sojasaus weglaat (al hoeft dat niet eens), je tevens een heerlijke mediterrane toestand op je bord kunt verwachten. 
Trefwoord hartige pannenkoekjes, makkelijke maaltijd, vegetarisch, vegetarisch vietnamees