Gaeng Penang Tua Lima (Vegan Limabonen Panang)
Vette Sletten
Dit recept voor gaeng penang tua lima (vegan limabonen-panang) van Rosa's Thai Café is snel, gemakkelijk en heel erg lekker. Maak er chilaquiles van voor een spannende nacho-twist of eet het als een normalo met witte rijst.
Voorbereidingstijd 15 minuten min
Bereidingstijd 7 minuten min
Weektijd (wanneer je zelf panang-pasta maakt) 30 minuten min
Gang Hoofdgerecht, Ontbijt
Keuken Mexicaans, Thais, Vegan
Kleine kom (om chilipepers in te weken wanneer je zelf de pasta maakt)
Ulekan, cobek of kleine keukenmachine (wanneer je zelf de pasta maakt)
Wok of grote frituurpan (x2 wanneer je chilaquiles maakt)
Keukenpapier (wanneer je chilaquiles maakt)
Voor de panang-pasta (kant-en-klaar werkt ook, controleer de ingrediënten om er zeker van te zijn dat het vegan is)
- 6 gedroogde chilipepers zaden verwijdert en 30 minuten in water geweekt
- 2.5 g - 1/2 t zout
- 4 stelen sereh citroengras - de witte zachte kern, dungesneden
- 2.5 cm laos* gemalen, verkrijgbaar bij de toko
- 1 makrut limoenblad dun gesneden, verkrijgbaar bij de toko - meestal in het vriesvak, soms vers
- 4 tenen knoflook
- 1 klein bosje korianderwortel of steeltjes
- 5 sjalotten in plakjes
- 6 zwarte peperkorrels
Voor de chilaquiles (of eet de panang gewoon met witte rijst)
- 60 ml - 4 el neutrale olie ik gebruik zonnebloem
- 3 maïstortilla's in nacho-vormige driehoeken gesneden
- snufje zout
Om de gangen penang tua lima (limabonen panang) te maken
- 20 g - 1 el panang-pasta vers of kant-en-klaar
- 300 ml kokosmelk
- 15 g - 1 el gula jawa Javaanse palmsuiker, van de toko
- 30 ml - 2 el sojasaus lichte sojasaus heeft hier de voorkeur
- 30 g - 2 el pinda's geroosterd en grof gehakt
- 2.5 cm laos* dun gesneden
- 3 makrut limoenblaadjes
- 235 g limabonen dit is ongeveer 1 blik, afgegoten en schoongespoeld
Voor erbij
- 1 lombok in dunne reepjes
- een paar makrut limoen of Thaise sweet basil blad*** dun gesneden
- 15 g - 1 el pinda's geroosterd en grof gehakt
Maak de panang-pasta (of gebruik kant-en-klare pasta)
Maal 6 gedroogde chilipepers die je hebt ontzaadt en daarna 30 minuten hebt geweekt en weer heb afgegoten fijn met 2.5 g - 1/2 tl zout in een ulekan, cobek of kleine keukenmachine.
Voeg de fijngesneden zachte witte kern van 4 stengels sereh, 2.5 cm dun gesneden laos, 1 fijngesneden makrut limoenblad, 4 teentjes knoflook, 1 klein bosje korianderwortel of -steeltjes, 5 in plakjes gesneden sjalotjes en 6 zwarte peperkorrels toe en maal of blend dit samen tot een fijne pasta.
Wanneer je chilaquiles maakt
Maak gaeng penang tua lima (limabonen panang)
Verhit 30 ml - 2 el olie in een wok of koekenpan.
Voeg, zodra de olie heet is 20 g of 1 overvolle el panang-pasta toe en roer tot deze begint te geuren. Dit duurt ongeveer 30 seconden.
Roer nu 300 ml kokosmelk door de pan.
Voeg, zodra de kokosmelk en panang-pasta goed gemengd zijn, 30 ml of gr - 2 el sojasaus, palmsuiker en geroosterde en grof gehakte pinda's van elk toe, met 2.5 cm dunne plakjes gesneden laos. Roer ongeveer 2 minuten door, tot de suiker is opgelost.
Roer de 3 fijngesneden makrut-limoenblaadjes erdoor en voeg tenslotte 235 g uitgelekte en goed afgespoelde limabonen toe.
Laat de panang nu ongeveer 5 minuten zachtjes doorkoken tot de saus is ingedikt. Serveer met witte rijst, dun gesneden plakjes lombok en makrut of Thaise sweet basil blad en 15 g - 1 el geroosterde en grof gehakte pinda's.
Maak de chilaquiles
Ten eerste: zorg ervoor dat je echt klaar bent om te eten, want dit is alleen lekker wanneer nacho's nog knapperig zijn en net de panang begint op te zuigen.
Schep je nacho's snel maar voorzichtig door de gaeng penang tua lima, zodat alles gelijkmatig bedekt is. Bestrooi met dunne plakjes lombok en makrut of Thaise sweet basil blad en 15 g - 1 el geroosterde en grof gehakte pinda's en serveer onmiddellijk
Zelfgemaakte panang-pasta blijft luchtdicht verpakt ongeveer 2 weken goed in de koelkast.
Zolang je er geen chilaquiles mee hebt gemaakt, kun je gaeng penang tua lima prima 1 of 2 dagen bewaren en weer opnieuw opwarmen.
* Saiphin gebruikt z.g. 'greater' laos in de panang-pasta en 'lesser' laos in de gaeng penang tua lima zelf, voor zover ik weet verkopen ze hier maar één soort laos, dus dat is wat ik heb gebruikt
** Persoonlijk vind ik chilaquiles niet werken met kant-en-klaar nacho's, omdat de kwaliteit van de nacho's in Nederland maar matig is en versgebakken in dit geval echt lekkerder is.
*** Op de foto heb ik koriander gebruikt omdat zowel verse makrut limoenblaadjes als Thaise sweet basil hier moeilijk te vinden zijn
Trefwoord bonen, mexicaans, rosa's thai cafe, thais, Vegan, vegan thais