Ga terug

Gember, Steranijs en Citroen Madeleines

Vette Sletten
Luchtige, kruidige Madeleines die zo op tafel staan. Madeleines zijn vers het lekkerst, dus maak ze bij voorkeur voor de koffie of als dessert.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 24 minuten
Rusttijd 30 minuten
Gang Gebak
Keuken Frans
Porties 24 Madeleines

Materialen

  • Oven
  • Kleine steelpan of magnetron en magnetron bestendige kom
  • Bak kwast
  • Madeleine vorm, een muffin vorm werkt ook, soort van
  • Zeef
  • Mengkom x2
  • Mixer
  • Metalen lepel - echt niet omwisselen voor iets anders
  • Iets om een kom te bedekken
  • Draad rek

Ingrediënten
  

  • 150 gr - 2/3 c boter bij voorkeur ongezouten
  • 180 gr - 1 1/2 c patentbloem
  • 5 gr - 1 tl bakpoeder
  • snufje gemalen steranijs een snufje is de hoeveelheid die je vast kunt knijpen met drie vingers
  • 15 gr - 1 el verse gember geraspt, een snufje gedroogde gember werkt ook in nood
  • rasp van 1 citroen
  • 3 grote eieren
  • 150 gr - 3/4 c fijne suiker
  • snufje zout gebruik je gezouten boter dan kun je dit overslaan

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 175° C.
  • Smelt 150 gr - 2/3 c boter op een laag vuur in een steelpan of in korte stappen in de magnetron. De boter mag niet koken. Smeer de Madeleine-vorm dun in met wat van de gesmolten boter en een laagje bloem. Zet de vorm in de koelkast zodat de boter-bloem laag wat kan uitharden.
  • Zeef 180 gr - 1 1/3 c bloem samen met 5 gr - 1 tl bakpoeder en een snufje steranijs. Roer hier 15 gr - 1 el versgeraspte gember en de rasp van 1 citroen door. Een snufje is de hoeveelheid kruiden die je bij elkaar kunt houden tussen je duim, wijs- en middelvinger.
  • Meng in een andere kom 3 grote eieren met 150 gr - 3/4 c suiker en een snufje zout met een mixer tot het verdubbelt is in volume. Dit duurt ongeveer 5 minuten.
  • Gebruik nu een metalen lepel (dit om te voorkomen dat je de lucht weer uit het beslag slaat) om de droge ingrediënten door het ei-suiker mengsel te vouwen.
  • Giet hierna langzaam de gesmolten boter via de rand van de kom bij het mengsel en vouw ook dit er langzaam met de metalen lepel doorheen tot er een gelijkmatig beslag ontstaat.
  • Laat het deeg 30 minuten bedekt afkoelen in de koelkast.
  • Schep ongeveer 1 eetlepel van het mengsel in elke Madeleine-vorm (je kunt zien dat ik ze voor de foto nogal overladen had). Bak ze in 12 minuten gaar. Heb je meer deeg dan vorm, koel de vorm dan tussendoor af door hem ondersteboven onder de koude kraan te houden.
  • Laat de Madeleines afkoelen op een rek, maar eet ze het liefst zoveel mogelijk warm op. Dan zijn ze het lekkerst.

Notities

Je kunt Madeleines tot 3 dagen bewaren in een koekblik, vers zijn ze echter het lekkerst omdat de krokante buitenlaag zacht wordt als de Madeleines zijn afgekoeld.
Trefwoord Cake, Gebak, koekjes, kruiden, Madeleines