Kleine steelpan of magnetron en magnetron bestendige kom
Bak kwast
Madeleine vorm, een muffin vorm werkt ook, soort van
Zeef
Mengkom x2
Mixer
Metalen lepel - echt niet omwisselen voor iets anders
Iets om een kom te bedekken
Draad rek
Ingrediënten
150 gr- 2/3 cboterbij voorkeur ongezouten
180 gr- 1 1/2 cpatentbloem
5 gr- 1 tlbakpoeder
snufjegemalen steranijseen snufje is de hoeveelheid die je vast kunt knijpen met drie vingers
15 gr- 1 elverse gembergeraspt, een snufje gedroogde gember werkt ook in nood
rasp van1citroen
3grote eieren
150 gr- 3/4 cfijne suiker
snufjezoutgebruik je gezouten boter dan kun je dit overslaan
Instructies
Verwarm de oven voor op 175° C.
Smelt 150 gr - 2/3 c boter op een laag vuur in een steelpan of in korte stappen in de magnetron. De boter mag niet koken. Smeer de Madeleine-vorm dun in met wat van de gesmolten boter en een laagje bloem. Zet de vorm in de koelkast zodat de boter-bloem laag wat kan uitharden.
Zeef 180 gr - 1 1/3 c bloem samen met 5 gr - 1 tl bakpoeder en een snufje steranijs. Roer hier 15 gr - 1 el versgeraspte gember en de rasp van 1 citroen door. Een snufje is de hoeveelheid kruiden die je bij elkaar kunt houden tussen je duim, wijs- en middelvinger.
Meng in een andere kom 3 grote eieren met 150 gr - 3/4 c suiker en een snufje zout met een mixer tot het verdubbelt is in volume. Dit duurt ongeveer 5 minuten.
Gebruik nu een metalen lepel (dit om te voorkomen dat je de lucht weer uit het beslag slaat) om de droge ingrediënten door het ei-suiker mengsel te vouwen.
Giet hierna langzaam de gesmolten boter via de rand van de kom bij het mengsel en vouw ook dit er langzaam met de metalen lepel doorheen tot er een gelijkmatig beslag ontstaat.
Laat het deeg 30 minuten bedekt afkoelen in de koelkast.
Schep ongeveer 1 eetlepel van het mengsel in elke Madeleine-vorm (je kunt zien dat ik ze voor de foto nogal overladen had). Bak ze in 12 minuten gaar. Heb je meer deeg dan vorm, koel de vorm dan tussendoor af door hem ondersteboven onder de koude kraan te houden.
Laat de Madeleines afkoelen op een rek, maar eet ze het liefst zoveel mogelijk warm op. Dan zijn ze het lekkerst.
Notities
Je kunt Madeleines tot 3 dagen bewaren in een koekblik, vers zijn ze echter het lekkerst omdat de krokante buitenlaag zacht wordt als de Madeleines zijn afgekoeld.