Sinds ik voor het eerst warme Madeleines als toe bestelde bij mijn favoriete restaurant, St. John’s Bread and Wine in Londen, ben ik verliefd op deze kleine cakejes. Afgelopen zomer in Frankrijk kocht ik dan ook eindelijk mijn eerste Madeleine-bakvorm om ze zelf te gaan maken.
Ik heb het recept van St. John uit The Book of St. John nu een paar keer geprobeerd, maar omdat ik niet weet welke honing ze gebruikten worden ze nooit helemaal zoals daar. Niet verkeerd, maar ook niet… WOW.
Update: inmiddels weet ik welke honing St. John gebruikt. Of in elk geval het merk, maar nog steeds niet het type. Deze honing is alleen in de VK verkrijgbaar dus dat schiet helaas ook niet echt op.
Madeleines met een twist
Intussen ben enorm geïntrigeerd geraakt door alle aparte Madeleine-smaken die ik voorbij zie komen online. Dus ging ik op zoek naar steranijs Madeleines, omdat dit één van mijn favoriete smaken is. The Spice House had iets dat in de buurt kwam, al heb ik wel wat van de smaakmakers omgewisseld. Gewoon omdat het kon.

Gember, Steranijs en Citroen Madeleines
Materialen
- Oven
- Kleine steelpan of magnetron en magnetron bestendige kom
- Bak kwast
- Madeleine vorm, een muffin vorm werkt ook, soort van
- Zeef
- Mengkom x2
- Mixer
- Metalen lepel - echt niet omwisselen voor iets anders
- Iets om een kom te bedekken
- Draad rek
Ingrediënten
- 150 gr - 2/3 c boter bij voorkeur ongezouten
- 180 gr - 1 1/2 c patentbloem
- 5 gr - 1 tl bakpoeder
- snufje gemalen steranijs een snufje is de hoeveelheid die je vast kunt knijpen met drie vingers
- 15 gr - 1 el verse gember geraspt, een snufje gedroogde gember werkt ook in nood
- rasp van 1 citroen
- 3 grote eieren
- 150 gr - 3/4 c fijne suiker
- snufje zout gebruik je gezouten boter dan kun je dit overslaan
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175° C.
- Smelt 150 gr - 2/3 c boter op een laag vuur in een steelpan of in korte stappen in de magnetron. De boter mag niet koken. Smeer de Madeleine-vorm dun in met wat van de gesmolten boter en een laagje bloem. Zet de vorm in de koelkast zodat de boter-bloem laag wat kan uitharden.
- Zeef 180 gr - 1 1/3 c bloem samen met 5 gr - 1 tl bakpoeder en een snufje steranijs. Roer hier 15 gr - 1 el versgeraspte gember en de rasp van 1 citroen door. Een snufje is de hoeveelheid kruiden die je bij elkaar kunt houden tussen je duim, wijs- en middelvinger.
- Meng in een andere kom 3 grote eieren met 150 gr - 3/4 c suiker en een snufje zout met een mixer tot het verdubbelt is in volume. Dit duurt ongeveer 5 minuten.
- Gebruik nu een metalen lepel (dit om te voorkomen dat je de lucht weer uit het beslag slaat) om de droge ingrediënten door het ei-suiker mengsel te vouwen.
- Giet hierna langzaam de gesmolten boter via de rand van de kom bij het mengsel en vouw ook dit er langzaam met de metalen lepel doorheen tot er een gelijkmatig beslag ontstaat.
- Laat het deeg 30 minuten bedekt afkoelen in de koelkast.
- Schep ongeveer 1 eetlepel van het mengsel in elke Madeleine-vorm (je kunt zien dat ik ze voor de foto nogal overladen had). Bak ze in 12 minuten gaar. Heb je meer deeg dan vorm, koel de vorm dan tussendoor af door hem ondersteboven onder de koude kraan te houden.
- Laat de Madeleines afkoelen op een rek, maar eet ze het liefst zoveel mogelijk warm op. Dan zijn ze het lekkerst.