Over Vette Sletten

Hallo! Je vraagt je misschien af, wie is die mafkees is met die pita’s om d’r nek. Dat ben ik, Mieke. En ik hou van eten.

Maar écht, ik [wilde handgebaren] HOU [jazzhands] van eten [BODYBUILDER POSE].

Ik hou zoveel van eten dat liedjes met eten erin sneller mijn lievelingsliedje worden dan liedjes zonder. Ik koop liever kleren waar iets van eten op zit (de vlekken maak ik zelf) dan serieuze kleren. Ik hou zoveel van eten, dat ik niet 1 maar meer dan 10 food-gerelateerde tattoos heb. Afhankelijk van hoe je telt

Ik hou zoveel van eten dat mijn favoriete speelgoed als kind een Lego-hamburgertent was. Ik hou zoveel van eten dat ik mijn kat Noedel heb genoemd. Ik hou zoveel van eten dat ik voor Halloween een Death Metal Hamburger-Panda was. Ik hou zoveel van eten dat de momenten tussen de maaltijden voor mij eigenlijk niet tellen, behalve om te plannen wat ik straks ga eten. Mijn vakantieplanning bestaat uit een checklist van dingen die ik moet proeven en plekken waar ik moet eten. De helft van mijn boeken, en ik heb er veel, gaan op de één of andere manier over eten.

Kortom: eten is mijn leven.

Ik heb altijd gegeten, en dan bedoel ik [meer handgebaren] echt, écht gegeten. Ik ben begonnen met ‘koken’ toen ik een jaar of 13 was en ben echt serieus (maar wel thuis) gaan koken toen ik 24 was en in Londen woonde.

Toen het internet en social mediaARGH opkwamen en ik een behoorlijke nerd ben (oké, ik heb bijna 15 jaar in social media en online marketering gewerkt en was vanaf ongeveer 1995 al online te vinden) ben ik foto’s van mijn eten gaan maken en delen. Daarop volgde al snel de receptverzoekjes. Om niet 100x hetzelfde verhaal te copy-pasten begon ik een blog. En maakte ik daar na een paar jaar een einde aan. Kaput.

Maar 2 jaar later bleven mensen me maar herkennen als “Die ene van dat lekkere eten, toch?” De. Hele. Fucking. Tijd. Dus ik zuchtte diep en liet ik vervolgens Dorothy Porker herrijzen uit de dood. Maar Dorothy Porker werkt natuurlijk voor geen meter in het Nederlands, dus nu ben je hier, op Vette Sletten.

Wat kun je verwachten van Vette Sletten?

Ik ben een alleseter. Ik kan het niet betalen, maar sterrenrestaurants vind ik fijn. Voor een goeie vette hap ben ik echter ook prima te porren. En dus eigenlijk ook voor alles wat daartussenin zit. Zolang het eten is dat zijn pretenties niet te boven of te onder gaat vind ik het allemaal prachtig.

Thuis kook ik het liefst dingen die binnen een half uur* op tafel staan en ben ik erg van de kleine moeite en het grote plezier. Van kimchi mac en cheese, tot zelfgemaakte Sechuan-peper worst. Van slow cooker rendang tot gewoon een simpel Frans kippetje uit de oven. Van super intens tot subtiel, zolang je er maar van kirt van genot

Ik ben niet vegan, maar ik probeer wel het milieu en mensenrechten in de gaten te houden. Daarom probeer ik, waar mijn budget en energie dit toelaten, lokale seizoensproducten te kopen van kleine winkeliers. En ik probeer minstens 5 dagen in de week vegetarisch of veganistisch te eten. Je kunt hier meer lezen over mijn ideeën omtrent boodschappen doen en hier over hoe ik mijn recepten probeer te schrijven en hoe je ze het beste kunt gebruiken.

Op 26 augustus 2021 verschijnt mijn eerste kookboek NOMNOMNOM bij Fontaine Uitgevers.

*Soms ben ik iets langer bezig, maar dat is meestal een geval van dingen in de slowcooker of sous-vide gooien en wachten.

Maar wie is Vette Sletten dan?

Ik ben helemaal niet meervoud, maar toen ik de naam eenmaal had bedacht liet ze me niet meer los. Hoewel ik eten met een oog op de planeet en mensenrechten belangrijk vind, voor zover dit voor iedereen tot de mogelijkheden behoort binnen een kapitalistisch en neoliberaal systeem, vind ik andere vormen van moreel vingerwijzen rond eten (‘gezond’, ‘guilty pleasure’, ‘lui’, ‘pakjes-en-zakjes’) hopeloos irritant. De dieetindustrie en het patriarchaat promoten al jaren nare ideeën over vrouwenlichamen, waardoor teveel mensen een slechte relatie met eten, onze lichamen en onszelf hebben en daar wil ik niet aan bijdragen. Eten moet fijn en leuk zijn, het leven is al moeilijk genoeg.

Vette Sletten run ik ook in het Engels onder de naam Dorothy Porker. Naast mijn liefde voor eten ben ik fervent lezer en aspirant schrijver. Die naam is geïnspireerd door Dorothy Parker. Zij was een legendarische Amerikaanse dichter, schrijver, criticus en satirist uit New York en stond vooral bekend om haar scherpe tong en ijzersterke bullshit detector.

Ik hou ontzettend van haar werk en kan haar niet vaak genoeg aanraden [maar doe het hier toch].

Het is overigens helemaal prima als je niets met literaire referenties of politiek hebt, zolang je maar blijft voor het eten [tenzij je tegen gelijke rechten en een eikel bent].

Samenwerken met Vette Sletten

Wil je mij inhuren of een samenwerking aangaan met Vette Sletten dan kun je daar hier meer over lezen.

Kijk lekker rond, volg me op Instagram voor visueel geweld, Twitter voor artikelen of  Pinterest om te zien waar ik mijn inspiratie vandaan haal. Of geniet gewoon eerst even lekker van mijn favoriete tekenfilm.