Dit is nauwelijks een recept te noemen, dus ik hou de inleiding lekker kort.
Wentelteefjes van feest paas kerst stol
Extra krokante zoete kruidige wentelteefjes gemaakt van feest paas kerst stol.
Materialen
- Ovenschaal
- Garde of vork
- Koekenpan
Ingrediënten
- 2 eieren
- 250 ml - 1 c melk
- 5 g - 1 tl speculaaskruiden kant-en-klaar of zelf gemengd, zie hieronder
- 15 g - 1 el suiker bruine of basterd heeft de voorkeur + extra voor tijdens het bakken
- snufje zout
- 30 ml - 2 el olie boter werkt ook
- 4 plakken stol andere deegachtigen werken natuurlijk ook
- 300 g rood fruit of wat jou lekker lijkt, optioneel
- poedersuiker optioneel
Speculaaskruiden naar recept van Rutger Bakt (link in de notities)
- 33 g - 8 tl kaneelpoeder
- 8 g - 2 tl kruidnagelpoeder
- 8 g - 2 tl nootmuskaatpoeder
- 4 g - 1 tl korianderpoeder
- 4 g - 1 tl anijspoeder
- 4 g - 1 tl gemberpoeder
- 3 g - 3/4 tl kardemompoeder
Instructies
Om je eigen speculaaskruiden te maken
- Meng alle kruiden goed door elkaar. Eventuele restjes kun je bewaren en gebruiken voor andere baksels of bijvoorbeeld om je warme chocolademelk wat op te leuken.
Maak de wentelteefjes
- Meng in een ovenschaal 2 eieren met 250 ml - 1 c melk, 5 g - 1 tl speculaaskruiden, 15 g - 1 el suiker en een snufje zout tot ze volledig zijn opgenomen. Ik hou zelf 2 minuten stevig kloppen aan om er zeker van te zijn dat de eieren goed geklutst zijn.
- Week de plakjes stol in het eierkruidenmengsel en keer ze hierbij minstens één keer om terwijl je intussen 15 ml - 1 el olie of boter in een koekenpan verhit.
- Bak de wentelteefjes goudbruin en krokant. Om echt lekker gekarameliseerde randjes te krijgen vind ik het zelf het lekkerst om wat extra suiker over de wentelteefjes te strooien terwijl ze bakken.
- Serveer met rood fruit en poedersuiker of waar jij ook gelukkig van wordt.
Notities
De speculaasmix in dit recept is afkomstig van Rutger Bakt.
Wentelteefjes zijn niet houdbaar.