Geroosterde Groenten Risotto Met Tomaat

Door Mieke
26/09/2018

Niks is lekkerder dan risotto op een koude winter dag. Maar omdat het Veganuari is was ik op zoek naar een vegan risotto.

Roeren kreng!

Ik weet dat veel mensen niet ‘geloven’ in een boter- en kaasloze risotto. Maar het smeuïge van een goede risotto komt van het zetmeel uit de rijst, niet van de kaas. Dus zolang je genoeg umami toevoegt en je een eind in de rondte roert is er niks aan de hand. Getuige deze risotto met geroosterde groenten.

Sausje erbij? Sausje erbij

Maak het jezelf nog lekkerder en lepel er een schepje Trouble&Spice Ciao Bella chili crisp op. Gebruik kortingscode ‘DorothyPorker’ bij het uitchecken of gebruik de onderstaande link, dan zou de korting automatisch moeten worden toegevoegd aan je mandje.

Vegan geroosterde groenten risotto

Vette Sletten
Van deze vegan risotto met geroosterde groenten en tomaat kun je geen genoeg krijgen.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Gang Hoofdgerecht, Lunch
Keuken Italiaans, Vegan
Porties 2

Materialen

  • Oven
  • Bakplaat
  • Bakpapier
  • Maatbeker
  • Steelpan
  • Pollepel
  • Soeplepel

Ingrediënten
  

Voor de geroosterde groenten

  • 15 ml - 1 el olijfolie
  • 300 gr kersentomaatjes
  • 2 rode paprika's in grote stukken
  • 1 grote courgette gehalveerd en in plakken gesneden
  • snufje zout Een snufje is de hoeveelheid die je tussen duim-, wijs- en middelvinger kunt vast knijpen
  • snufje peper

Voor de risotto

  • 250 ml - 1 c passata
  • 250 ml - 1 c groentebouillon als je niet vegan bent werkt kippenbouillon ook
  • 15 ml - 1 el balsamico azijn
  • 15 ml - 1 el olijfolie
  • 4 sjalotten fijngehakt
  • 4 tenen knoflook fijngehakt
  • 225 gr arborio rijst
  • 6 zongedroogde tomaten grof gehakt
  • verse basilicum naar smaak

Instructies
 

Rooster eerst de groenten

  • Verwarm je oven voor op 180° C.
  • Verspreid 300 gr kersentomaatjes, 2 in stukken gesneden rode paprika's en 1 gehalveerde en in plakjes gesneden courgette over een bakplaat bedekt met bakpapier. Giet hier wat olijfolie overheen en bestrooi met zout en peper.
  • Bak de groenten in 30 minuten gaar.

Maak de risotto

  • Meng 250 ml passata met 250 ml bouillon en 15 ml - 1 el balsamico azijn in een maatbeker.
  • Verhit 15 ml - 1 el olijfolie in een steelpan. Voeg de 4 fijngehakte sjalotten en knoflooktenen toe en roer deze zachtjes door tot ze transparant zijn geworden.
  • Voeg 225 gr arborio rijst toe en blijf nu continu roeren, alleen zo krijg je een romige risotto.
  • Wanneer alle rijstkorrels zijn bedekt met dunne laag olie en deels transparant beginnen te worden kun je, soeplepel voor soeplepel, het passata/ bouillon mengsel toevoegen. Voeg de volgende lepel steeds pas toe als de laatste lepel volledig is geabsorbeerd door de rijst.
  • Wanneer na ongeveer 20 minuten je rijst zacht is en al het vocht is opgenomen kun je de geroosterde groenten en 6 grof gehakte zongedroogde tomaten erdoorheen roeren. Doe dit met beleid, zodat je de groenten niet volledig aan pulp roert. Proef en breng eventueel verder op smaak met peper en zout.
  • Serveer met verse basilicum en nog meer versgemalen zwarte peper.

Notities

Als risotto eenmaal is afgekoeld is het niet echt lekker om weer op te warmen, tenzij je er ballen van rolt, deze bedekt met broodkruim en ze frituurt. 
Trefwoord Italiaans eten, rijst, Risotto, Vegan

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Close
Dorothy Porker © Copyright 2024. All rights reserved.
Close