Hot Tingle Hot Sauce – Mapo Tofu Hot Sauce

Door Mieke
05/09/2019

Ik heb altijd al mijn eigen hot sauce willen maken, maar ik heb zo’n lange lijst met dingen die ik nog eens zelf wil maken, dat ik daar eerder niet aan toe kwam.

Tot een vriend me onlangs om tips vroeg voor het maken van vegan wings en ik mijn hot saus-drang hervond. Het probleem dat ik met hot sauce heb is dat de goeie sauzen vaak duur zijn, alleen al vanwege de invoerrechten. En omdat smaak zo persoonlijk is, weet je ook nooit helemaal zeker of je dan wel waar voor je geld krijgt.

Op hot sauce onderzoek

En zo belandde ik terug op mijn hot sauce-spoor. Chili Pepper Madness heeft een geweldig artikel over wat voor soort hot sauce er zijn en hoe je ze zelf maakt. Een prima plek om te beginnen.

Daarna was het even puzzelen op de eerste smaak. Ik heb mijn hot sauce liever niet te heet, ik wil vooral smaak, niet alleen belachelijke hitte. Dat soort onzin is voor witte bro dudes.

De perfecte hot sauce is voor mij wat grover van textuur en rijk aan umami met rokerige ondertoon. Dus kwam ik terug bij het idee dat ik jaren geleden had, namelijk het maken van een op mapo tofu geïnspireerde hot sauce. Ik mengde hiervoor de smaakmakers uit Lucky Peach’s vegan paddenstoelen mapo tofu, met de basis voor een eenvoudige Louisana-stijl hot sauce van Chili Pepper Madness.

Wat doe je met mapo hot sauce?

Wat niet? Want: het resultaat is geweldig, al zeg ik het zelf. Ik heb inmiddels het op eieren, krokante tofu uit de oven en kip geprobeerd, er mijn komkommer in gedoopt, en gebruikt om een ​​heerlijke pittige noedels met zijden tofu van te maken. Allemaal stuk voor stuk een feestje.

Ik heb helaas de zuurgraad nog niet getest, dus ik weet niet zeker hoe lang mijn mapo tofu hot sauce houdbaar is. Gezien het feit dat het zwemt in de olie, azijn en gefermenteerde zaken, stel ik me zo voor dat het goed blijft tot je er schimmel op ziet. Dat is bij nog niet het geval geweest. En ik vermoed dat hij op is voor het zover komt.

Ik noem haar: Hot Tingle Hot Sauce. Naar hot tingle ramen noodles die ik in de toko tegenkwam.

De volgende stap is natuurlijk om mijn eigen doubanjiang en crispy chili oil te maken als basis voor deze saus. Maar dat komt nog wel een keer.

Op mapo tofu geïnspireerde hot sauce

Vette Sletten
Recept voor een grove hot sauce, rijk aan umami en met een rokerige ondertoon. Gebaseerd op klassieke Louisiana hot sauce met de klassieke smaak van mapo tofu.
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Gang Dip, Saus
Keuken Amerikaans, Chinees, Sichuan

Materialen

 • Keukenmachine
 • Kleine steelpan
 • Glazen fles of pot, gesteriliseerd
 • Zeef (optioneel)

Ingrediënten
  

 • 6-8 tnen knoflook gepeld
 • 30 gr - 1 el gember geschild, weeg na het schillen
 • 120 gr - 8 el doubanjiang Chinese gefermenteerde bonen pasta van de toko
 • 120 gr - 8 el spicy chili crisp van de toko, zonder pinda's, ik gebruik zelf het merk Lao Gan Ma
 • 40 gr - 8 tl Sichuan-peperkorrels zwarte zaden eruit gevist
 • 20 gr - 4 tl gochugaru gedroogde gemalen Koreaanse chilipeper, van de toko
 • 375 ml - 1 1/2 c rijst wijnazijn

Instructies
 

 • Doe alle ingrediënten behalve de azijn in een keukenmachine en mix tot er een fijne pasta ontstaat.
 • Meng de kruidenpasta samen met 375 ml rijstwijn azijn in een steelpan en breng aan de kook.
 • Zet het vuur laag en laat het mengsel 15 minuten zacht sudderen.
 • Zet het vuur nu uit en laat het geheel afkoelen.
 • Haal de saus opnieuw door je keukenmachine tot je een semi-fijne saus hebt.
 • Ik vind mijn saus het lekkerst als hij nog een beetje grof is, maar als je een dunne, gelijkmatige saus wilt, kun je de saus verder fijnmalen in de keukenmachine en daarna nog door een zeef halen om het laatste beetje gruis te verwijderen.
 • Hevel de saus over in gesteriliseerde glazen flessen of potten (vers uit de vaatwasser op de hoogte stand zou in de meeste gevallen goed genoeg moeten zijn om voor privégebruik te steriliseren).

Notities

Deze saus blijft ongeveer 1 maand goed in een goed afgesloten fles of pot in de koelkast.
Trefwoord hete saus, hot sauce, mapo, saus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept
Close
Dorothy Porker © Copyright 2024. All rights reserved.
Close