Vette Sletten – Foodblog

Lucky Peach Shiitake Mapo Tofu ๐ŸŒฑ

Zoals ik al 1.000 keer heb aangegeven was Lucky Peach mijn favoriete tijdschrift. Ik mis maar drie nummers en heb alle bijbehorende kookboeken. Van deze stapel is Power Vegetables een uitkomst voor mensen die minder vlees willen eten of die รผberhaupt geen vlees eten.

Een van mijn andere favoriete ingrediรซnten is Sichuan-peper. Ik maakte mijn mapo tofu altijd al vegan door nep-gehakt te gebruiken, maar dat was het niet helemaal. Toen kwam ik deze paddo-versie tegen, bomvol ooooooh-mami en pure perfectie voor iedereen die van Sichuan eten houdt.

Als je dit belangrijk vindt, controleer dan de ingrediรซntenlijst van de doubanjiang en crispy chili oil om er zeker van te zijn dat het ook vegan is.

Tegenwoordig maak ik van de smaakmakers ook een eigen hot-tingle mapo hot sauce, die je binnen 15 minuten hebt gemaakt en die eigenlijk overal wel lekker bij is. Zoals bijvoorbeeld ook oven gebakken krokante tofu.

Vegan Mapo Tofu van Paddestoelen

Deze vegan mapo tofu van shiitake paddestoelen is een must voor iedereen die van Sichuan-eten en umami houdt.
Gang Avondeten, Bijgerecht, Hoofdgerecht
Keuken Chinese
Trefwoord chinees eten, paddestoelen, shiitake, sichuan, Vegan
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Weektijd 30 minuten
Auteur Vette Sletten

Ingrediรซnten

  • 250 gr verse shiitakes
  • 125 gr gedroogde shiitakes+vocht 30 minuten geweekt
  • 1 blok zijden tofu in blokjes van 1 cm
  • 2 el

    neutrale olie

  • 1 el verse gember geschild en geraspt
  • 4 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1 prei in dikke ringen
  • 2 el Sichuan-peper

    zwarte zaadjes verwijdert

  • 4 el doubanjiang gefermenteerde Chinese bonensaus, van de toko
  • 1 el crispy chili oil van de toko
  • 1 el gochugaru

    gedroogde Koreaanse chili vlokken, van de toko

  • 2 tl maizena gemengd met 1/4 lauw water om een papje te maken

Instructies

  • Laat de gedroogde shiitakes uitlekken en houd het vocht apart. Gebruik nu een keukenmachine om de gedroogde en verse shiitakes tot een grove pulp te malen.
  • Breng vervolgens water aan de kook in een grote pan en pocheer de zijden tofu hier in ongeveer 3 minuten in gaar. Giet de tofu af, bestrooi het met wat zout en zet opzij.
  • Verhit de olie in een grote koekenpan of een wok. Voeg het shiitake-mengsel toe. Spreid het uit in een gelijkmatige laag in de pan en schep het om de paar minuten om tot alle resterende vloeistoffen er uit zijn verdampt en de shiitake bruin begint te worden.
  • Voeg nu de prei, knoflook en gember toe en roer nog ongeveer 2 minuten door. Haal het shiitake- en prei-mengsel uit de pan en veeg deze schoon voordat je hem terug op het vuur zet.
  • Voeg de doubjiang, Sichuan peper, gochugaru, zwarte bonen en chilisaus toe aan de pan en roer tot de olie uit de saus begint te schiften. Voeg hierna de shiitake en prei weer toe aan de pan. Laat alles 2 minuten goed met elkaar kennismaken voor je voorzichtig de zachte tofu erdoor roert. Voeg tenslotte het maizena-papje toe om de klassieke mapo tofu saus een beetje te binden.
  • Serveer onmiddellijk met witte rijst en wat roergebakken baby bok choy of andere stevige groene groente.

Are you looking for this recipe in English? Go to DorothyPorker.com for vegan mushroom mapo tofu.

Spread the love
  • 4
    Shares


Related Posts

Leave a Comment

Rating recept