Lucky Peach’s Vegan Mapo Tofu Van Shiitakes

Door Mieke
05/09/2019

Een van mijn andere favoriete ingrediënten is Sichuan peper. Ik maakte mijn mapo tofu altijd al vegan door nep-gehakt te gebruiken, maar dat was het niet helemaal. Toen kwam ik deze paddo-versie tegen in Lucky Peach presents Power Vegetables, bomvol ooooooh-mami en pure perfectie voor iedereen die van Sichuan eten houdt.

Vegan check

Controleer de ingrediëntenlijsten van de doubanjiang, zwarte bonen pasta en chili crisp om er zeker van te zijn dat deze ook daadwerkelijk vegan zijn. Hier willen namelijk nog wel eens dierlijke producten in zitten.

Wat eet ik bij vegan paddo mapo tofu?

Ik eet mijn paddo mapo tofu meestal met witte rijst en wat gewokte groene groente zoals pakchoi en broccoli. Of gewoon met lekker saaie frisse reepjes komkommer.

Doe meer met mapo tofu

Tegenwoordig maak ik van de smaakmakers ook een eigen hot-tingle mapo hot sauce, die je binnen 15 minuten hebt gemaakt en die eigenlijk overal wel lekker bij is. Zoals bijvoorbeeld ook oven gebakken krokante tofu.

Deze mapo tofu blijft een paar dagen goed in de koelkast en een paar maanden in de diepvries. Heb je wonton vellen in huis dan kun je er ook heerlijke gyozo van maken.

Vegan Paddestoelen Mapo Tofu

Vette Sletten
Deze vegan mapo tofu van shiitake paddestoelen is een must voor iedereen die van Sichuan-eten en umami houdt.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Weektijd 30 minuten
Gang Avondeten, Bijgerecht, Hoofdgerecht
Keuken Chinese
Porties 4

Materialen

  • Kom
  • Bord
  • Keukenmachine
  • Grote pan
  • Zeef
  • Wok of grote koekenpan
  • Keukenpapier

Ingrediënten
  

  • 125 gr gedroogde shiitakes zie instructies
  • 250 gr verse shiitakes
  • 1 blok zijden tofu stevige tofu kan, maar is echt minder lekker
  • zout
  • 10 gr - tl maizena gemengd met 1/4 lauw water om een papje te maken
  • 60 ml - 1/4 c handwarm water
  • 30 ml - 2 el zonnebloemolie
  • 1 prei in fijne repen
  • 4 tenen knoflook fijngehakt
  • 30 gr - 2 el gember geraspt
  • 60 gr - 4 el doubanjiang gefermenteerde Chinese bonensaus, van de toko
  • 30 gr - 2 el Sichuan peperkorrels steeltjes en zwarte zaadjes verwijdert
  • 30 gr - 2 el zwarte bonen pasta van de toko
  • 15 gr - 1 el gochugaru

    gedroogde Koreaanse chili vlokken, van de toko

  • 15 gr - 1 el crispy chili van de toko

Instructies
 

Week de gedroogde paddestoelen

  • Pulk de stelen uit 125 gr gedroogde shiitakes en laat ze minstens 30 minuten weken in ruim water. Om te voorkomen dat de shiitakes gaan drijven kun je er het beste een bordje op leggen.
  • Lek de gedroogde shiitakes uit, maar houd het vocht apart.
  • Gebruik nu een keukenmachine om de gedroogde shiitakes samen met 250 gr verse shiitakes tot een grove pulp te malen.

Pocheer de silken tofu

  • Je kunt deze stap overslaan als je stevige tofu gebruikt. Pers stevige tofu minimaal 30 minuten onder een zwaar object voor het beste resultaat. Silken tofu is wel het lekkerst in mapo tofu.
  • Snijd de tofu in blokjes van ongeveer anderhalve cm.
  • Breng ruim water aan de kook in een grote pan en pocheer de zijden tofu blokjes hier 3 minuten in. Giet af, bestrooi het met wat zout en zet opzij.

Maak de mapo tofu

  • Meng 10 gr - 2 tl maizena met 60 gr handwarm water tot een papje.
  • Verzamel nu al je overige ingrediënten bij elkaar, inclusief het shiitake mengsel, de gepocheerde tofu en het maizenapapje zodat je alles bij de hand hebt om te koken.
  • Verhit 30 ml - 2 el zonnebloemolie in een grote koekenpan of een wok. Voeg het shiitake-mengsel toe. Spreid het in een gelijkmatige laag uit in de pan en schep het om de paar minuten om tot alle resterende vloeistoffen er uit zijn verdampt en de shiitake bruin begint te kleuren.
  • Voeg nu 1 in dunne reepjes gesneden prei, 4 fijngehakte tenen knoflook en 30 gr - 2 el geraspte gember toe en roer ongeveer 2 minuten door. Haal het shiitake- en prei-mengsel uit de pan en veeg deze schoon met water keukenpapier voor je hem terug op het vuur zet.
  • Voeg nu 60 gr - 4 el doubjiang, 30 gr - 2 el Sichuan peperkorrels, 30 gr - 2 el zwarte bonen pasta, 15 gr - 1 el gochugaru en 15 gr - 1 el chili crisp toe en roer tot de olie uit de saus begint te schiften. Doe het shiitake/ prei mengsel nu terug in de pan. Laat alles 2 minuten goed met elkaar kennismaken voor je voorzichtig de zachte tofu erdoor schept. Voeg tenslotte het maizena-papje toe om de klassieke mapo tofu saus een beetje te dikken.

Notities

Je kunt vegan paddestoelen mapo tofu redelijk goed invriezen, de textuur van de tofu verandert wel een beetje in de vriezer en die is daarna niet voor iedereen weggelegd. 
Deze mapo tofu blijft ongeveer 3 dagen goed in de koelkast en 3 maanden in de diepvries. Ontdooi het en vouw ze in wonton vellen voor gyozo of bak het even kort op in een koekenpan.
Trefwoord chinees eten, paddestoelen, shiitake, sichuan, Vegan

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Close
Dorothy Porker © Copyright 2024. All rights reserved.
Close