Ik ben groot fan van Ruby Tandoh sinds ik een aantal jaar geleden Eat Up! Food, Appetite and Eating What You Want las. Ik was dus erg blij toen 2021 Cook As You Are: Recipes for Real Life, Hungry Cooks and Messy Kitchens van haar hand verscheen. Dit het kookboek dat ik had willen schrijven, dus omdat ik dat niet helemaal heb kunnen doen was ik enorm blij dat iemand anders het wel voor elkaar had gekregen.
Cook As You Are is een toonbeeld van toegankelijkheid. Met illustraties in plaats van foto’s, om te voorkomen dat je geïntimideerd raakt door over-gestileerde food fotografie (wat ook leidt tot betere representatie in de illustraties, kijk bijvoorbeeld maar naar de cover). En het organiseren van recepten in hoofdstukken als Food me now, More food, less work en Hidden in plain sight, tot ingrediënt- en bereidingvarities en als kers op de taart de toevoeging van een ‘low-prep’ icoontje aan recepten die geschikter zijn voor mensen met beperkte mobiliteit of energie.
Beide gnocchi-recepten uit het boek staan in nog geen 15 minuten op tafel. Deze deze gnocchi met harissaboter en broccoli vereist een minimale hoeveelheid snijwerk (al zou je ook voorgesneden broccoli kunnen kopen, dan valt er niets meer te snijden).
Gnocchi met harissaboter en broccoli
Ik vermoed dat de meeste mensen inmiddels bekend zijn met Tandoh’s gnocchi met chili crisp, kappertjes en parmezaan (zo niet, dan vind je hier een recept), dus het leek mij beter om een ander recept uit Cook As You Are te delen. Er is nog zoveel dat ik uit dit boek wil koken. Ik was eigenlijk van plan een recept met rode biet, linzen en haloumi te delen, maar toen stopte mijn supermarché met de verkoop van haloumi omdat het bijna winter is (denk ik?). Ik overwoog ook een van de drie boterbonengerechten die mijn aandacht hadden getrokken of de cacio e pepe lasagne, maar die voelden allemaal als meer werk dan mijn energie momenteel toestaat, dus besloot ik dat het deze gnocchi met harissaboter en broccoli moest worden.
Het komt uit het Feed me now-hoofdstuk en staat binnen 15 minuten op tafel.
Ik heb het gerecht zo eenvoudig mogelijk gefotografeerd en geprobeerd de styling tot een minimum te beperken, om een beetje in lijn te blijven met Tandoh’s keuze voor illustraties in plaats van intimiderende foto’s. Fijn om te weten voor thuiskoks: voor foodfotografie kook je groenten vaak kort, zo behouden ze hun kleur en dat ziet er mooier uit voor de foto. Vaak proberen we de ingrediënten ook zo fotogeniek mogelijk te organiseren en misschien zelfs wat op te hogen met een beetje instant puree eronder, om een bord meer volume te geven. Op de foto bij dit recept kun je misschien zien dat mijn broccoli iets verkleurd is en wat minder felgroene stukjes bevat, maar omdat dit zo snel op tafel staat blijven de kleuren enorm fris. Mijn bord was ook gewoon precies zo vol als je het ook op de foto ziet. Dus dat scheelt weer, qua intimidatie.
Aanpassingen en variaties
Zoals gezegd biedt Tandoh veel variaties en aanpassingen aan voor vrijwel alle recepten in Cook As You Are, dus ik daar heb niet bijster veel toe te voegen. Ze geeft je zelfs twee manieren om dit te bereiden, naast alternatieven voor sommige ingrediënten, ondanks dat er überhaupt maar 6 ingrediënten aan te pas komen (zie recept en receptnotities).
Ik heb wel een kleine aanpassing gedaan. Ik heb de hoeveelheid noten , gnocchi en broccoli gehalveerd omdat ik alleen voor mezelf heb gekookt. De boter en harissa heb ik niet gehalveerd. Ik zou eigenlijk aanraden dat wanneer je voor twee kookt je minstens de harissa verdubbelt. Verder wordt dit recept zeker vaste prik op tafel en ik wil dit in de nabije toekomst graag nog eens proberen met wat andere sauzen, kruiden en groenten.
Gnocchi met harissaboter en broccoli
Materialen
- Koekenpan voor de methode op het fornuis
- mes
- Grote pan voor de methode op het fornuis
- Vergiet voor de methode op het fornuis
- Bakplaat voor de bakplaatmethode
- Waterkoker voor de bakplaatmethode
- Hittebestendige mengkom voor de bakplaatmethode
Ingrediënten
- 25 g grof gehakte noten walnoten, amandelen of pijnboompitten bijvoorbeeld, ik heb gerookte amandelen gebruikt
- zout naar smaak
- 1 kleine kop broccoli of een zakje voorgesneden broccoli
- 500 g gnocchi
- 30 g boter gezouten of ongezouten, olijfolie of vegan-boter werkt ook
- 2 T harissa meer naar smaak (aan te raden), in noodgevallen werkt rode pesto met wat chilipoeder ook
Instructies
Op het fornuis
- Gebruik je ongeroosterde noten, rooster ze dan kort in een droge koekenpan voordat je ze grof hakt.
- Breng een pan met gezouten water aan de kook terwijl je de broccoli in middelgrote roosjes snijdt en de steel in rondjes van ongeveer 1/2 cm snijdt.
- Voeg, zodra het water kookt, de gnocchi en broccoli toe aan de pan en kook ze 2 minuten. Giet af en laat een paar minuten uitstomen, dit zorgt ervoor dat ze tijdens de volgende stappen goed kunnen karamelliseren.
- Smelt 30 g boter in je koekenpan op middelhoog vuur, voeg vervolgens 2 T harissa toe (meer naar smaak, wat ik wel zou doen).
- Fruit de harissa een paar seconden aan, tot het in je neusgaten doordringt, voor je de gnocchi en broccoli aan de pan toevoegt. Verdeel ze in een gelijkmatige laag over de bodem van de pan, met de 'bloemige' kant van de broccoli naar benden (waar mogelijk). Zo kan de broccoli de smaken echt goed opzuigen. Laat alles nu 2 minuten echt volkomen met rust, niet met de pan schudden, niet even roeren, gewoon 2 minuten laten staan zodat alles goed kan karamelliseren.
- Roer na 2 minuten alles door, zet het vuur lager en laat alles nog 4-5 minuten door bakken, onder af en toe roeren.
- Breng eventueel op smaak met wat zout of meer harissa, verdeel over twee borden en bestrooi met de grof gehakte noten uit stap één.
Bakplaatmethode
- Verwarm de oven voor op 180° C.
- Pak een bakplaat en (indien je ongeroosterde noten gebruikt) rooster 30 g noten ongeveer 5-8 minuten. Hak ze grof en zet opzij.
- Breng een volle waterkoker aan de kook. Plaats 500 g gnocchi in een grote hittebestendige kom, breng op smaak met zout en giet er het kokend water over. Laat 2 minuten staan en giet af.
- Bereid de broccoli voor door hem indien nodig in middelgrote roosjes te verdelen. Schil de steel en snijd hem in rondjes van ongeveer 1/2 cm.
- Laat 30 g T boter op de bakplaat in de hete oven in een paar minuten smelten. Roer 2 T (meer naar smaak, aanbevolen) harissa door de boter en voeg de gnocchi en broccoliroosjes toe.
- Breng op smaak met een beetje zout, meng alles goed en verdeel de gnocchi en broccoli in een gelijkmatige laag over de bakplaat. Bak het geheel 25 minuten af in de oven.
- Verdeel over twee borden en strooi er de grof gehakte noten uit stap één over.
Notities
- Afgezien van de boter en de harissa, heb ik de meeste ingrediënten gehalveerd, voor 1 portie van dit gerecht. Als je dit voor twee personen maakt, raad ik aan om de hoeveelheid harissa minimaal te verdubbelen.
- Ik denk dat dit ook lekker zou zijn met rode of groene pesto minus de chilivlokken, of met een sambal naar keuze, of met miso, gochujang etc. etc. etc.
- Er zijn vast nog andere groenten waarmee dit ontzettend goed zou werken (bloemkool is de eerste optie die in me opkomt), het is eigenlijk een goed basisgerecht om een overvloed aan variaties mee te creëren.
- Ik denk dat wat geraspte Parmezaanse kaas het hier ook goed bij zou doen. Wat gebrokkelde feta, afhankelijk van welke smaken je gebruikt, die je er op het laatste moment doorheen roert, lijkt me ook top.
- Sommige mensen koken hun kant-en-klaar gnocchi niet voor, maar ik vind ze dan veel te stevig en oneetbaar. Door ze voor te koken worden het de zachte kussentjes waar we allemaal van houden, en ook dan kun je de buitenkant krokant bakken, mits je ze dus even goed laat uitdampen.
- Ik heb alleen de bakplaatmethode getest. Als je de bakplaatmethode probeert, laat me dan weten hoe het is gegaan.