Ik had misschien eerst moeten googlen wat piquillos waren voordat ik dit gerecht de eerste keer maakte. Want ik maakte dit recept voor pompoen met piquillo crema van Lucky Peach presents Power Vegetables uiteindelijk met een half blikje chipotles in adobo saus…
Wat is het verschil tussen piquillos en chipotles?
Eh… alles? Piquillos en chipotles in adobo saus zijn dus helemaal niet hetzelfde. De laatste is rokerig en flink pittig. De eerste heeft het meeste weg van grote zoete paprika’s en wordt gebruikt voor die gevulde paprika punten die je hier overal kunt kopen. Toch is dit één van mijn meest verrukkelijke misverstanden.
Ongevulde piquillos heb ik hier nog niet kunnen spotten, maar die kun je vast vinden als je niet zo van pit houdt. Voor mijn blikjes chipotles in adobos die ik elke keer wanneer ik ze spot gierig in mijn mandje gooi heb ik eerlijk gezegd nog geen beter doel gevonden. Tegenwoordig verkopen de grotere supermarkten ook chipotles in adobo, maar anders kun je ze ook bij de betere toko vinden.
Oké, maar waar eet ik deze pittige flespompoen mee?
Ik eet deze pompoen met crème zelf het liefst pasta, maar kan me voorstellen dat het ook erg lekker is op een tortilla met ingelegde rode ui en koriander of gewoon met een kommetje rijst.
Ik gebruik de knoflookolie die overblijft om aardappelen, groenten, vlees en gebakken eieren in te roosteren of bakken. Van knoflook wordt alles beter. Let op: knoflookolie is zeer beperkt houdbaar en bewaar je het liefst in de koelkast.
Volgens Peter Meehan kun je dit als bijgerecht eten (al weet ik niet precies bij wat, misschien een fijne medium-rare steak of een vakkundig gebraden kip) of zoals ik hierboven heb beschreven, met wat pasta of rijst op een druilerige avond. Zelfs als je de verkeerde pepers hebt gebruikt.
Pompoen met Chipotle Crème
Materialen
- Oven
- Kleine steelpan
- Magnetronbestendig kommetje
- Grote koekenpan
- Blender
Ingrediënten
- 4 tenen knoflook gepeld
- 500 ml - 2 c olijfolie om en nabij, zie instructies
- 250 ml - 1 c crème fraîche
- 20 gr - 1/4 c chipotle in adobo ongeveer 1 peper en daarbij wat van de saus
- 5 gr - 1 tl zout
- 1/2 flespompoen geschild in bijtklare happen
- 80 gr - 1 c Parmezaanse kaas geraspt
- 20 gr - 1/4 c koriander grof gehakt
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200° C.
- Plaats 4 tenen gepelde knoflook in een kleine steelpan met een dikke bodem. Verdrink de knoflook in olijfolie tot de tenen beginnen te drijven.
- Zet de knoflook met de olijfolie op een laag vuur tot het licht begint te borrelen. Zet het vuur nu zo laag mogelijk en laat de knoflook nog 20 minuten staan.
- Vermeng een halve pompoen in blokjes met een beetje van de knoflookolie, het idee is dat de blokjes bedekt zjin in een fijne laag olie. Bedek ze met een snufje zout en rooster ze vervolgens in ongeveer 30 minuten gaar. Keer ze halverwege.
- Verwarm 250 ml - 1 c crème fraîche 1 minuut in je magnetron op de laagste stand.
- Meng de verwarmde crème fraîche, 4 tenen knoflook, 20 gr - 1/4 c chipotle en adobo en 1 tl - 5 gr zout in een blender tot een gladde saus.
- Giet de saus in een grote koekenpan op een laag vuur, voeg de geroosterde pompoen toe en meng het nog even goed door elkaar. Smelt 40 gr - 1/2 c Parmezaan door de saus voordat je het geheel serveert met de rest van de kaas en 20 gr - 1/4 c koriander.