Zoals ik dit in het voorjaar ook al deed, doe ik nu weer mee aan de Eat Capture Share-uitdaging van The Little Plantation. Dit is een food-fotografie challenge met wekelijks wisselende thema’s. Ik vind het vooral leuk om mee te doen omdat ik merk dat wanneer iemand anders me ideeën voert me dit een hele nieuwe blik op mijn fotografie (en mijn keuken) geeft.

Americanos – Blue Jeans and Chinos Coke Pepsi and Oreos

Deze week zijn de uitdagingen gebaseerd op bekende tv-programma’s over eten. Ik weet niet hoeveel mensen in Nederland  bekend zijn met Guy Fieri, maar de laatste keer dat ik een programma van hem keek is waarschijnlijk alweer 10 jaar geleden. Ik ben ook pas weer even voor Diners, Drive-Ins and Dives gaan zitten nadat ik mijn foto’s had gemaakt. Toen ik dat eenmaal deed, werd ik eraan herinnerd waarom ik eigenlijk best van die show en zo ontzettend van Amerikaanse eten in het algemeen hou.

Team Amerika

Ik ben altijd dol geweest op Amerika. Geen idee waarom, vermoedelijk is het het feit dat ik een popcultuursloerie ben gecombineerd met alle (met name) Amerikaanse muziek, literatuur, films en tv-programma’s die mij door een aantal moeilijke jaren hebben heen gesleept. Het gevoel van escapisme dat de Amerikaanse Droom biedt, maar totaal niet waar kan maken, zal me waarschijnlijk nooit helemaal verlaten. Valse hoop is ook hoop. Toch?

Daarom word ik er ook altijd moe van als Europeanen weer eens op Amerikanen zitten te zeiken. Als we hier niet al deze verschillende talen zouden spreken en onze complete bagger ook zouden exporteren naar de rest van de wereld onder het mom van ‘cultuur’, dan zat er ook niemand op ons te wachten. De hel dat zijn de anderen, daarvoor hoeven ze echt geen Amerikaan te zijn.

De vermoeidheid slaat nog meer toe wanneer ik mensen ontmoet die beweren dat het eten in het Amerikaans verschrikkelijk is. Zoals een collega die ruim 4 weken Californië doorkruiste en beweerde dat ze geen enkele verse groente had kunnen vinden. In Californië.

Kun je in Amerika geen fatsoenlijk eten vinden, laat staan ​​in Californië, dan ligt dat toch echt aan jezelf.

Diners, Drive-Ins and Dives

Waar Diners, Drive-Ins and Dives me vooral aan herinnerde, naast dat het de reden is dat ik en Marloes Coenen bij Beer Belly terecht kwamen en Death By Duck onderging, is hoe de Amerikanen echt de meesters zijn van comfortfood. Hoe vet het ook is, als je naar de juiste plekken gaat is het allemaal knettervers en met liefde en zorg bereid, en dat is wat het zo lekker maakt.

Jahaaaa, waar blijft dat recept voor kimchi mac en cheese dan?

Al het bovenstaande is maar half gerelateerd aan het onderstaande recept, en dat is dus kimchi mac en cheese uit de oven. Ik wilde hier altijd al eens mee experimenteren, dus toen ik en Nombelina een afspraak maakten voor een Koreaans-Amerikaans vreetfestijn, waarbij zij verantwoordelijkheid zou nemen voor de ribs (en hamburgers, kaas en koekjes) en ik voor mac, was dat het perfecte moment om een (Amerikaanse) droom in vervulling te laten gaan (sorry).

Ik gebruikte een oud jaren ’70-stijl recept voor macaroni uit de oven als basis. Voor de goede orde verdubbelde ik de kaas (want kaas) en gebruikte ik room in plaats van melk, omdat dat toevallig was wat er in mijn koelkast lag.

Ik denk dat ik er de volgende keer geen spekjes doorheen doe, en in plaats daarvan een paar plakken spek marineer ala Squirrels of a Feather en die er gewoon los bij eet voor extra oomph.

Een paar dingen om op te letten

Je kunt onderstaande gebruiken als blauwdruk voor elke kaas-groente combinatie die jou aanspreekt. De basis zijn de pasta, melk en eieren. Je zou de eieren zelfs weg kunnen laten voor een meer smeuïge mac en cheese. Met het type kaas (meervoud?), groenten, kruiden en eventuele proteïne kun je naar hartenlust experimenteren.

Omdat kimchi al behoorlijk uiïg en anderzijds smaakvol is, heb ik geen uien of knoflook toegevoegd. In het klassieke recept stop je 150 gram geraspte ui en een paar teentjes knoflook want uien en knoflook.

Kimchi Mac & Cheese uit de Oven

Vette Sletten
Een stevige oven-gebakken mac en cheese met extra umami door de kimchi, die ook makkelijk omgetoverd kan worden in een andere mac en cheese. Maar waarom zou je?
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Gang Avondeten, Bijgerecht, Hoofdgerecht
Keuken Amerikaans, Aziatisch, Koreaans
Porties 4 -6 personen

Materialen

  • Koekenpan, indien je er spekjes door doet
  • Oven
  • Grote pan met deksel, om de pasta te koken
  • Kleine keukenmachine, optioneel
  • Kleine koekenpan, alleen wanneer je smeuïge mac en cheese maakt
  • Ovenvaste schaal

Ingrediënten
  

  • 225 gr macaroni of andere pasta, spaghetti en andere plattere en slierterige pasta's zijn wel af te raden
  • 250 ml melk room of nep-zuivel doen het ook goed
  • 400 gr goedkope cheddar-plakjes ben je verstandiger dan ik, dan kun je ook minder en betere kaas gebruiken
  • 150 gr kimchi meer of andere groente naar smaak
  • 45 gr broodkruim optioneel, maar het maakt het wel echt af

Stevige vaste of losse smeuïge mac en cheese?

  • 2 grote eieren voor solide
  • 30 gr - 2 el boter voor smeuïg
  • 30 gr - 2 el bloem voor smeuïg

Optioneel

  • 150 gr gerookte spekblokjes
  • 5 gr - 1 tl gochujang gefermenteerde Koreaanse chilipasta, van de toko
  • 5 gr1 - 1 tl honing
  • 7.5 ml - 1/2 el sojasaus

Instructies
 

Gebruik je spekjes, doe dit dan het liefst de avond van te voren

  • Marineer 150 gr spekblokjes of reepjes in 5 gr - 1 tl gochujang, 5 gr - 1 tl honing en 7.5 ml - 1/2 el sojasaus bij voorkeur 1 nacht maar minimaal 1 uur.

Voeg je andere groente dan kimchi toe?

  • Als je een andere groente dan kimchi gebruikt dan kun je deze het beste voorkoken of kort bakken in olie tot het beetgaar is. Omdat er zoveel mogelijkheden zijn kan ik hier geen instructies voor geven, maar het internet is je vriend.
  • Ik maal de kimchi zelf aan gort, omdat hete kimchi nu eenmaal niet echt prettig is om in te bijten, maar veel andere groentes zijn lekker als je ze een beetje heel laat voor extra textuur.

Maak kimchi mac en cheese

  • Verwarm een oven voor op 175° C.
  • Haal de spekjes uit de marinade en bak de spekjes in een koekenpan tot de randjes krokant en donker beginnen te worden. Dit duurt ongeveer 5-10 minuten. Zet apart.
  • Kook 225 gr pasta beetgaar volgens de instructies op de verpakking.
  • Maal 150 gr kimchi fijn in een kleine keukenmachine. Dit kan in principe ook met een groot mes. Je kunt het ook in grotere stukken laten of half malen en half in grotere stukken, maar dat lijkt mij niet echt lekker. Kimchi is waterig en grote brokken kokend water in je mac en cheese zijn niet echt aan te raden. Wil je groente toevoegen voor meer bite, dan zou ik voor bimi gaan.
  • Giet de pasta af en plaats het in een ovenschaal.

Voor stevige pasta

  • Meng 2 eieren met 250 ml melk.
  • Meng de pasta met de kimchi, spekjes en 400 gr kaas tot alle kaas is gesmolten is door de hitte van de pasta.
  • Meng nu het ei-melk mengsel en eventuele extra groenten door de pasta.
  • Houdt je van een knapperige topping, voeg dan nog een laagje kaas en/ of broodkruim toe voor je het geheel in de oven zet.
  • Bak in 30-45 minuten stevig en goudbruin.

Voor smeuïge mac en cheese

  • Smelt 30 gr - 2 el boter in een kleine steelpan. Voeg zodra de boter gesmolten is 30 gr - 2 el bloem toe en roer stevig door met een pollepel tot het mengsel licht begint te kleuren en van de bodem los begint te laten. Dit is een roux.
  • Voeg nu 250 ml melk toe en blijf roeren tot de saus licht begint in te dikken. Dit duurt ongeveer 5-10 minuten. Laat nu al roerende 400 gr kaas in de saus smelten.
  • Meng in een ovenschaal de pasta met de kimchi, eventuele andere groenten, spek en kaassaus tot alles gelijkmatig verdeeld is.
  • Houdt je van een knapperige topping, voeg dan nog een laagje kaas en/ of broodkruim toe voor je het geheel in de oven zet.
  • Bak in 15-20 minuten tot de topping goudbruin kleurt en de saus aan de zijkanten omhoog begint te borrelen.

Notities

Kimchi mac en cheese blijft eenmaal afgekoeld ongeveer 3 dagen goed in de koelkast in een goed afgesloten container. Je kunt het opnieuw opwarmen in een koekenpan met wat olie op laag vuur. onder continu roeren.
Smeuïge mac en cheese verhit naar mijn ervaring wel iets minder goed omdat je toch vaak teveel saus verliest bij het opscheppen en de tweede ronde dus een stuk droger is.
Trefwoord amerikaans, aziatisch, kimchi, koreaans, macaroni, ovenschotel, pasta, uit de oven

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Close
Dorothy Porker © Copyright 2024. All rights reserved.
Close