Tim Anderson’s Ramen Caesar-Salade

Door Mieke
24/04/2024

Mijn affaire met Caesar-salade begon halverwege de jaren negentig in Planet Hollywood bij EuroDisney’s Disney Village. Het was liefde op de eerste smaakpapil. Ik zal voor altijd een ​Caesarsalade-fanaat te blijven. Dus toen de nieuwe titel van Tim Anderson, Ramen Forever: Recepten voor de Perfecte Ramen, op mijn deurmat viel en ik dit recept voor ramen Caesar-salade las, wist ik meteen welk recept ik het eerste zou maken.

Tim Anderson's Ramen Forever | Good Cook

Tim Anderson’s Ramen Forever

Ramen Forever kwam vorig jaar oktober in het Engels uit en verscheen onlangs in vertaling bij uitgeverij GoodCook. Tim kan in mijn ogen niets verkeerd doen, dus dat is nu gewoon weer zo. Hoewel ik niet de grootste ramenliefhebber ben, is er toch best een aardige waslijst aan zaken die ik wil maken uit Tim’s boek.

Ik hou enorm van een goede gelatineuze bouillon, en ik ben ook altijd op zoek naar goede groentebouillons, dus de tonkatsu-bouillon en de drie (!) groentebouillons die in het boek staan, staan sowieso op de planning. Ik ben ook erg benieuwd naar de smaakmakers (tare) en andere toppings, al voelt zelf noedels maken voor mij (ondanks dat de ambitie er ergens wel is) toch als een brug te ver. Omdat ik diep in mijn hart altijd een beetje een Frankenfoodie blijf, riepen de recepten in het Not Quite Ramen-hoofdstuk van dit boek vooral mijn naam. Met als meest aantrekkelijke hoogtepunt dus deze ramen Caesar-salade.

Voor Tim-fans is het goed om te weten dat dit meer ‘weekend project’-georiënteerd kookboek is dan je misschien van zijn Japaneasy-reeks gewend bent. Het belangrijkste ingrediënt voor een goede bouillons is immers tijd. In een goede complete ramen zit nu eenmaal veel zorg, van de bouillon tot de verschillende smaakmakers en toppings, en dan natuurlijk nog de noedels zelf. Als je dus niet zo’n project-georiënteerde thuiskok bent, dan is dit misschien niet het boek voor jou. Het is ook nogal een vlezig boek. Hoewel Tim duidelijk zijn best heeft gedaan om je een flink aantal plantaardige opties te bieden, is het misschien niet het meest geschikte boek voor vegans en vegetariërs.

Ramen Caesar salade

Omdat ik zelf ook niet de meest weekendprojecten-kok ben, viel mijn oog onmiddellijk op deze ramen Caesar-salade. Volgens Tim is er discussie over of er überhaupt wel kip in Caesarsalade thuishoort, maar ik weet niet beter en negeer dit soort discussies graag, dus ik bemoei me met mijn zaken en kauw gewoon lekker op mijn salade.

Ik heb zijn dressing wel verruild voor deze snelle Caesar-saladedressing die PDXoliveguy een tijd terug op Twitter deelde. Echt de lekkerste en de makkelijkste versie van Caesar-dressing die ik ken, dus gelukkig had ik eindelijk een excuus om ‘m hier ook te delen. Ik voeg er zelf graag nog wat geraspte Parmezaan aan toe voor extra umami. Je vindt beide opties in onderstaande recept. Probeer zeker ook eens de versie van Tim, want hij heeft er juist weer een aantal lekkere Japaneasy-noten aan toegevoegd in de vorm van miso, dashi-poeder en sesamolie.

Ten slotte heb ik de echte kip verruild voor nep-kipstukjes die ik wilde proberen, want als er iets goed verkrijgbaar is in plantaardige vorm is het inmiddels wel kip. En dan nog maar een keer tot slot: als je geen zin hebt om je eigen croutons te bakken, kun je ze natuurlijk ook gewoon kopen. Avocado zou het hier trouwens ook goed in doen. Dus nou ja, hup hup, aan de kook!

Full disclosure: Tim en ik zijn bevriend geraakt en hij is zo vriendelijk om mij altijd zijn nieuwe titels op te sturen dus ik heb mijn kopie van Ramen Forever gekregen.

Tim Anderson's ramen Caesar-salade

Vette Sletten
Een onconventionele maar heerlijke ramen Caesar-salade uit het Ramen Forever kookboek van Tim Anderson.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Amerikaans, Italiaans, Japans, Mexicaans
Porties 2

Materialen

  • Oven om croutons in te bakken
  • Kom idem
  • Pan om de noedels in te koken
  • Grote schaal om de dressing en salade in te maken

Ingrediënten
  

Voor de croutons

  • 4x1 cm sneetjes baguette
  • 1 el olijfolie
  • 1/2 teentje knoflook fijn geraspt
  • snufje zout

Voor Tim's dressing

  • 1 eierdooier
  • 1/2 teentje knoflook fijn geraspt
  • 20 g miso
  • 10 g Parmezaanse kaas fijn geraspt
  • 1/2 tl katsuo dashi-poeder verkrijgbaar bij de toko
  • 1/2 tl mosterd bij voorkeur Engelse
  • zwarte peper versgemalen
  • sap van 1/2 citroen
  • 1/2 tl sesamolie
  • 1 el olijfolie
  • 100 ml neutrale olie

Voor PDXoliveguy's dressing

  • 1/4 c mayonaise
  • 1/2 tl fijne knoflookpoeder
  • 1 el vissaus
  • 1 el wijnazijn ik gebruik appelciderazijn
  • 2 el extra vierge olijfolie
  • 1 el Parmezaan fijn geraspt
  • zwarte peper versgemalen, naar smaak

Voor de salade

  • 2 porties ramen noedels gekookt en afgespoeld met koud water
  • 1 kipfilet of plantaardige soortgenoot gekookt en in hapklare stukjes getrokken
  • 1 krop romaine sla grof gehakt
  • flinke snug sesamzaadjes geroosterd
  • zwarte peper versgemalen, naar smaak
  • handje bieslook fijngesneden

Instructies
 

Om de croutons te maken

  • Verhit de oven voor op 180°C.
  • Meng 1 tl olijfolie met 1/2 fijn geraspte teen knoflook met een snuf zout in een kom en schep de 4 sneetjes van 1 cm dikke plakjes stokbrood erdoor zodat ze goed bedekt worden in het knoflookolijfoliemengsel.
  • Bak de sneetjes op het rooster in de oven in ongeveer 15 minuten goudbruin. Het brood moet volledig uitgedroogd zijn.
  • Haal uit de oven, laat afkoelen en breek in kleine stukken.

Om Tim's dressing te maken

  • Klop de eierdooier, 1/2 fijn geraspte teen knoflook, 20 g miso, 10 g fijn geraspte Parmezaanse kaas, 1/2 t dashi-poeder, mosterd, een paar malen zwarte peper en de sap van 1/2 citroen in een grote kom.
  • Combineer 1/2 t sesamolie met 1 el olijfolie en 100 ml plantaardige olie in een kan en giet het oliemengsel langzaam in het eigeelmengsel terwijl je constant blijft kloppen om de saus te 'emulgeren'.
  • Blijf kloppen en gieten tot alle olie is opgenomen en je tot een dikke, romige dressing bent gekomen.

Om PDXoliveguy's dressing te maken

  • Meng in een grote kom 1/4 c mayonaise, 1/2 tl knoflookpoeder, 1 el vissaus, 1 el wijnazijn en 2 el extra verge olijfolie tot de dressing volledig gemengd is. Roer er op het einde 1 el fijn geraspte Parmezaanse kaas en een paar malen zwarte peper door.

Om de salade te maken

  • Kieper de voorgekookte noedels, de voorgekookte en in stukjes getrokken 'kip' en de grof gehakte sla bij de dressing en roer tot alles gelijkmatig verdeelt is.
  • Serveer met de croutons, sesamzaadjes, extra Parmezaanse kaas en fijngesneden bieslook.

Notities

  • Je kunt ook kant-en-klare knoflookcroutons uit de winkel gebruiken. Zelfgemaakte croutons zijn wel net iets lekkerder, maar het scheelt toch weer een stapje in de keuken.
  • Je kunt de ingrediënten met gemak halveren om hier een 1-persoons maaltijdsalade van te maken. 
Trefwoord Caesar salade

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Close
Dorothy Porker © Copyright 2024. All rights reserved.
Close