Ik hou van gepocheerde eieren, dus toen een paar jaar geleden de shakshuka hype losbrak moest ik er ook aan geloven. Ik maak hem extra rokerig door het gebruik van zoveel alles wat ik in gerookte vorm kan vinden. Kun je deze ingrediënten niet vinden, dan is de reguliere variant ook oké.
Wanneer eet ik shakshuka en wat eet ik erbij?
Shakshuka is lekker en leuk om hardop te zeggen. Helemaal als je van ontbijt , lunch of brunch met een extra kick houdt.
Ik eet de mijne met pita of pide om mee te dopen en het laatste restje saus uit de pan te schrapen.
Tomaten in blik
Er zijn helaas veel issues rond de goedkope tomaten in blik, het merk Mutti is iets duurder maar als één van de weinigen ook humaan. Je kunt meer over de issues rond tomaten in blik leren door deze aflevering van de Keuringsdienst van Waarde te bekijken.
Shakshuka: Pittige Gepocheerde Eieren
Ingrediënten
- olijfolie
- 4 kleine sjalotten fijngehakt
- 4 tenen knoflook gerookt als je ze kunt vinden, fijngehakt of in flinterdunne plakjes
- 3 jalapenos fijngehakt, eventueel zonder zaadlijsten voor minder pit
- 20 gr - 1 el gerookte zoete paprika in nood werkt gewone paprika ook
- 5 gr - 1 tl komijnpoeder
- 1 blik tomaten circa 400 gram, ik heb zelf de voorkeur voor roma tomaten
- 20 gr - 1 el tomatenpuree
- zout naar smaak, gerookt als je het kunt vinden
- zwarte peper naar smaak, versgemalen
- 4 eieren 2 als je alleen eet
- 1 handje verse peterselie
- 1 handje feta optioneel, verkruimeld met een vork
Instructies
- Kies een koekenpan waar, afhankelijk van met hoeveel mensen je bent, met gemak 2 of 4 eieren in passen.
- Fruit de 4 fijngehakte sjalotten, 4 tenen knoflooktenen en 3 jalapenos in wat olijfolie in een koekenpan in 5 minuten glazig en zacht.
- Voeg zodra ze licht beginnen te kleuren 20 gr - 1 el gerookte paprika en 5 gr - 1 tl komijn toe en roer nog 2 minuten goed door tot het flink begint te geuren.
- Plet de tomaten wat in het blik, ik haal er zelf even een paar keer een mes doorheen. Giet ze vervolgens bij het kruidenmengsel in de pan met nog een half blik water en 20 gr - 1 el tomatenpuree.
- Roer goed door, breng licht aan de kook en laat door pruttelen tot de saus ongeveer voor de helft is ingekookt. Dit duurt 5 tot 10 minuten. Breng op smaak met peper en zout.
- Eet je alleen? Verwijder dan nu de helft van de saus, laat deze afkoelen en vries het in of bewaar het in de koelkast voor een volgende keer.
- Glijd de 2-4 eieren voorzichtig in de saus. Om te voorkomen dat je het geel breekt kun je ze het beste eerst, stuk voor stuk, in een kommetje breken en van daaruit in de saus laten glijden.
- Zet het vuur zo laag mogelijk en laat de saus heel zachtjes door pruttelen tot het eiwit gestold is. Gebruik eventueel een deksel om dit proces wat te versnellen. Het lekkerst is het als het eigeel nog zacht is maar het wit volledig gestold.
- Serveer met een handje verkruimelde feta, fijngehakte peterselie en brood.