Ik wilde altijd al een roker hebben, maar ik heb ooit het verkeerde type barbecue gekocht en vind de barbecue alleen voor mezelf aansteken een beetje asociaal. Rookovens voor op het fornuis waren altijd te duur, tot ik er vorige zomer eentje bij de Albert Heijn vond. Kennelijk hadden ze een actie gehad waar niet genoeg animo voor was en zo kwam ik thuis met een prima rookoven van 20 euro.
Alles up in smoke
Het eerste wat ik toen gerookt heb is zalm. Zalm is relatief goedkoop en ik wilde vooral iets roken waarbij ik niet meteen een heel weekbudget in vlammen op zag gaan als ik het verklootte. Al valt er kennelijk niet zoveel aan te verkloten in een rookoven.
Sindsdien rook ik regelmatig mijn eigen zalm. Op zichzelf is de zalm mij te rokerig, maar als je hem opbreekt in vlokken is hij fantastisch door salade, of bijvoorbeeld voor een Japanse-geïnspireerde kapsalon (sorry Rotterdam).
Wat tips voor het maken van luxe kapsalon
Ik wilde dit eigenlijk met zalmeitjes maken, maar blijk hier te blut voor te zijn. Imitatie kaviaar is ook niet goedkoop, maar wel goedkoper. En soms kan ik een goed idee niet loslaten en eet ik dan de rest van de week maar ramen noedels ofzo.
Gebruik voor dit recept echt gim-gui, dit is Koreaans geroosterd zeewier. Dit wordt geroosterd met onder andere sesamolie en heeft veel meer smaak dan gewone nori-vellen.
Heb je geen smoker? Dan kun je zelf een smoker bouwen volgens de instructies van Saveur.
Luxe kapsalon met huis gerookte zalm
Materialen
- Kom met een bord dat net een kleinere diameter heeft
- Rookhout, ik gebruik hickory - 125 gr/ 1 c
- Rookoven, of bouw 'm zelf, bekijk hiervoor de notities bij dit recept
- Oven of frituurpan, afhankelijk van de patat die je gebruikt
Ingrediënten
- 2 zalmfilets op de huid, dit werkt wat makkelijker
- 15 gr - 1 el zout grof zout heeft de voorkeur
- 7 gr - 1/2 el vers gemalen zwarte peper
- 2.5 gr - 1/2 tl gemalen koriander
- 2.5 gr / 1/2 tl roze peper kort geroosterd in een droge koekenpan
- sap van 1 limoen
- 30 ml - 2 el olijfolie
Voor de Japans geïnspireerde kapsalon
- friet of patat naar smaak ik gebruik zelf ovenfriet, circa 150 gr per persoon
- 1 vel gim-gui Koreaans geroosterd zeewier, je vindt dit bij de toko
- 30 gr - 2 el Kewpie mayo kun je dit niet vinden dan kun je 5 gr/ 1 tl MSG toevoegen aan 'gewone' mayo
- 10 gr - 2 tl wasabi nep is prima en tevens het enige dat je hier kunt krijgen
- 30 gr - 2 el vis eitjes ik vind zelf imitatie kaviaar of zalmeitjes het lekkerst
Instructies
Rook de zalm
- Week 125 gr - 1 c rookhout 1 uur in water. Zorg ervoor dat de houtsnippers echt goed onder water staan. Dit gaat het makkelijkst in een kom, waarbij je een bord gebruik om de snippers omlaag te drukken.
- Maak nu een een dry-rub van 15 gr - 1 el zout, 7 gr - 1/2 el peper, 2.5 gr - 1/2 tl koriander en 2.5 gr - 1/2 tl roze peperkorrels, die je eerst kort hebt geroosterd in een droge pan.
- Wrijf 2 zalmfilets eerst in met 30 ml - 2 el olijfolie en dan met het sap van 1 limoen. Wrijf de filet vervolgens in met de rub en laat de olie, sap en rub 1 uur op kamertemperatuur intrekken.
- Giet het rookhout af en rook de zalm volgens de instructies van je rookoven. Ik rook mijn zalm bij voorkeur 15-20 minuten op laag vuur zodat hij precies gaar is.
Japans geïnspireerde kapsalon
- Bak de friet volgens de instructies op de verpakking, of hoe jij graag friet bakt. Ik vind zelf patat bakken echt teveel gedoe dus gebruik gewoon kant-en-klare ovenfriet.
- Verdeel de gerookte zalm in vlokken. Je kunt dit het beste doen door voorzichtig op een randje van de filet te drukken om een eerste vlok los te maken en zo verder te werken. Je mag er ook gewoon een prutje van maken, maar ik mis zelf dan toch een stuk textuur op mijn bord.
- Meng 10 gr - 2 tl wasabi met 2 el - 30 gr Kewpie mayo (of niet, los van elkaar zijn ze ook lekker). Als je niet zo goed tegen hitte kunt kun je het beste de wasabi er beetje-bij-beetje doorroeren tot je het hitte niveau hebt bereikt wat jij prettig vindt.
- Verkruimel 1 gim-gui vel in kleine stukjes.
- Verdeel de zalmvlokken, Kewpie-wasabi mayo (of de Kewpie en de wasabi), de verkruimelde gim-gui en de imitatie kaviaar of zalmeitjes over de friet. Eet op. Geniet.