Jaren geleden woonde ik in Londen en had ik net een relatie beëindigd met ‘een beetje een eikel’ (zijn woorden). Ik miste het eten dat hij kookte heel erg, tot ik me realiseerde dat ik gewoon het kookboek dat hij altijd gebruikte kon kopen: Nigel Slater’s Appetite.
Nigel Slater leerde me écht koken
Het is één van de beste aankopen die ik ooit gedaan heb. Ik heb het daarom ook vaak kado gedaan aan vrienden die ook wilden leren koken. Wat zo fijn is aan Nigel is dat hij je niet alleen tijden geeft om mee te koken, maar die timings ook uitlegt aan de hand van uiterlijk, geur en textuur. En dat zijn de zaken waar je uiteindelijk echt op moet letten als in de keuken staat.
Daarnaast geeft Appetite bij elk recept variaties op het recept. Dit geeft je een basis om mee te werken, maar leert je ook hoe je smaken en texturen kunt combineren.
Beluga lentils, niet te verneuken
In Londen at ik deze soep eens in de week. Eenmaal terug verhuist naar Nederland heb ik de soep toen één keer verneukt en er snert van gekookt, en ik gaat snert, en toen ben ik de soep gewoon een tijdje vergeten.
Tot een vriendin langskwam op een koude dag. Ik wilde iets maken dat makkelijk, warm en knus voelde, maar met nog wel een beetje kick. Dit was de perfecte match.
Het helpt waarschijnlijk ook dat ik sinds die tijd Beluga linzen heb ontdekt. Die zijn niet stuk te koken en ze zien er nog eens mooi dramatisch uit ook.
Nigel Slater's Linzen en Bacon Soep
Materialen
- Zware pan met deksel
- Twee maaltijd soep kommen
Ingrediënten
- olijfolie
- 4 medium sjalotten fijngehakt
- 4 tenen knoflook in dunne plakjes
- klein bosje peterselie grof gehakt
- 250 gr linzen ik heb de voorkeur voor Beluga, zie notities
- 1 l bouillon kip of groente, water werkt ook
- 2-3 handjes verse spinazie
- snufje peper een snufje is de hoeveelheid die je tussen je duim-, wijs- en middelvinger kunt vast knijpen
- snufje zout
- 1 citroen in partjes
- klein bosje verse munt blaadjes afgescheurd en fijn getrokken
Instructies
- Gaar om te beginnen langzaam 4 fijngehakte sjalotten, 4 dungesneden teentjes knoflookffinely chopped shallots en 100 gr spekblokjes in wat olijfolie in een zware pan. Roer af en toe door tot de spek een gouden gloed krijgt en alles lekker begint te ruiken en voeg een klein bosje grofgehakte peterselie toe.
- Was 250 gr of linzen voorzichtig en haal eventuele steentjes die ertussen zitten eruit. Voeg ze toe aan de pan en roer ze door het bacon-sjalot mengsel.
- Voeg nu 1 l bouillon of water toe, tot alles goed onderstaat en breng het aan de kook. Schep eventueel schuim er met een soeplepel vanaf en zet het vuur laag zodat de soep nog maar heel licht pruttelt.
- Sluit net niet helemaal af met een deksel en kook de soep tot de linzen gaar zijn. Dit duurt ongeveer 30 minuten.
- Verdeel wanneer de soep bijna klaar is 2-3 handjes verse spinazie over 2 kommen.
- Breng de soep op smaak met peper en zout, steeds een snufje, tot de soep voor jou goed smaakt. En schep de soep daarna op de spinazie in de kommen.
- Dien op met de citroen partjes en verse muntblaadjes. Knijp wat sap uit over de soep en strooi er wat verse munt over heen. Zo garneer je de soep terwijl je hem eet en geniet je met elke hap van de frisse smaak van citroen en munt/