Portugese Mosselen Met Koriander

Door Mieke
24/11/2019

In tegenstelling tot mijn grote broer had ik het geluk dat ik eerst mosselen heb gegeten en ze daarna pas moest ontleden tijdens een biologieles op de middelbare school.

Mijn broer heeft ze daarna nooit meer geprobeerd en is inmiddels vegan, maar ik vind ze nog steeds fantastisch. Ook nadat ik in die les leerde dat je hun hele (kleine) darmstelsel inclusief inhoud mee op eet.

Duurzaam en ethisch

Schelpdieren zoals mosselen en oesters zouden duurzaam zijn en zelfs oké voor vegans (tenminste volgens sommigen) omdat ze geen bewustzijn en geen centraal zenuwstelsel hebben. Wat impliceert dat ze geen pijn zouden kunnen ervaren.

Hoe dan ook, ik ben fan sinds ik mijn eerste mosselen (gepaneerd en gefrituurd, tijdens een fietstocht) en daarna mijn tweede mosselen (na die notoire les) at. Ze zijn een makkelijk (maar niet goedkoop) feestmaal voor bezoek en staan binnen 10 minuten op tafel zonder dat je er al teveel voor hoeft te doen.

Wat eet ik bij mosselen?

Een sausje of drie voor erbij zijn een must, ik ga zelf dan voor knoflook, whiskey cocktail en een scherpere Franse mayo, lekker kant-en-klaar. Daarnaast werken stokbrood met (kruiden)boter of patat frites en de rest van de wijn natuurlijk het best.

Mosselvochtfest

Haal het vocht dat achterblijft in de pan door een zeef zodat eventueel gruis, de koriander, knoflook en sjalot achterblijven en vries dit in. Je kunt hier heerlijke vis-risotto of soep van maken.

Portugese-stijl mosselen met koriander

Vette Sletten
Dit is een makkelijk en snel recept om thuis mosselen klaar te maken met koriander, witte wijn, knoflook en sjalotten.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Passieve schoonmaaktijd 2 uur
Gang Hoofdgerecht
Keuken Portugees
Porties 4

Materialen

  • Grote pan met deksel

Ingrediënten
  

  • 2 kg mosselen
  • 30 gr - 1/4 c bloem of maizena
  • boter
  • 4 tenen knoflook geplet en fijngehakt
  • 4 sjalotten fijngehakt
  • 1 bosje koriander grof gehakt
  • 125 ml witte wijn

Instructies
 

Minimaal 2 uur van te voren

  • Spoel 2 kg mosselen af onder een koude kraan en borstel eventuele viezigheid van de buitenkant af.
  • Laat je gootsteen vollopen met koud water en meng de 30 gr - 1/4 c bloem hier goed doorheen.
  • Voeg de mosselen toe aan het waterbad en laat ze hier minimaal 2 uur in staan. De mosselen 'eten' de bloem op en filteren hiermee eventuele viezigheid zoals waar ik op school over leerde uit hun lichaam.

Als je klaar bent om te eten

  • Neem de grootste pan die je hebt (of een echte mosselpan), verhit deze op een middelhoog vuur en smelt er een flinke klont boter in.
  • Fruit de 4 fijngehakte tenen knoflook en 4 fijngehakte sjalot tot ze transparant beginnen te worden.
  • Voeg nu 2 kilo mosselen, 1 bosje grofgehakte koriander en 125 ml witte wijn toe. Doe het deksel direct op de pan en zet het vuur goed hoog.
  • Je mosselen zouden in ongeveer 10 minuten gaar moeten zijn. Schudt af en toe flink met de pan om de hitte goed onder de mosselen te verdelen of gebruik een lepel om ze af en toe goed om te scheppen zodat ze gelijkmatig garen.
  • Als de mosselen zoveel mogelijk open staan zijn ze gaar.
  • LET OP: Mosselen die niet open zijn gegaan moet je weggooien, eet je deze toch op dan loop je grote kans op voedselvergiftiging.

Notities

Bewaartip

Haal het vocht dat achterblijft in de pan door een zeef zodat eventueel gruis, de koriander, knoflook en sjalot achterblijven en vries dit in. Je kunt hier heerlijke vis-risotto of soep van maken. In de diepvries blijft het vocht ongeveer een half jaar goed.
Trefwoord mosselen, schaal en schelpdieren, schelpdieren

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Close
Dorothy Porker © Copyright 2024. All rights reserved.
Close