Asem Garem Ayam Goreng – Indonesische Gefrituurde Kip

Door Mieke
22/08/2019

Ik denk dat iedereen’s favoriete gefrituurde kip waarschijnlijk de kip is waar ze mee zijn opgegroeid. En dit is de mijne. Ik kon al bergen van deze kip op toen ik nog klein was. Ik maak het niet vaak, maar als ik het maak is het tegenwoordig eigenlijk altijd voor mijn Indische kip met wafels.

Er zijn complexere versies van dit recept, maar dit is hoe ik het ken en ik accepteer niets anders.

Ik zou er meer over kunnen zeggen, maar het is gefrituurde kip. Dus wat wil je nog meer?

Wanneer en met wat eet ik Indische gefrituurde kip?

Ik eet mijn Indische gefrituurde kip het liefst met witte rijst en ingelegde komkommer of gado gado slaw. Je kunt de kip direct na het frituren ook nog door je favoriete sambal halen voor extra nom of de kip op de barbecue garen in plaats van in de frituur.

Indische Gefrituurde Kip - Ayam Goreng Asem Garem

Vette Sletten
Eenvoudige, malse, sappige Indische gefrituurde kip zoals oma 'm maakte. Lekker voor bij pandan wafels, rijst, gado gado of gewoon zo los als snack.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Marineertijd 8 uur
Gang Avondeten, Hoofdgerecht, Snack
Keuken Aziatisch, Indonesisch
Porties 4

Materialen

 • Afsluitbare bak voor het marineren
 • Frituurpan
 • Keukenpapier

Ingrediënten
  

 • 75 gr - 3/4 c asem van de toko
 • 15 gr - 1 el zout
 • 450 ml - 2 c water handwarm
 • 8 stukken kip met vel en op het bot, ik eet zelf het liefst dij
 • olie om in te frituren

Instructies
 

De avond van te voren

 • Meng 75 gr - 3/4 c asem, 15 gr - 1 el zout en 450 ml - 2 c handwarm water samen in een afsluitbare bak.
 • Snijd het vel van de 8 stukken kip een paar keer licht in en laat het daarna in het asem-water minimaal 8 uur marineren.

Op de dag zelf

 • Verhit je frituurpan of -olie tot 180° C. Je kunt de temperatuur testen door een stukje brood in de olie te laten vallen. Begint het direct te borrelen? Dan is de olie op temperatuur.
 • Frituur de kip in porties. Ik frituur de mijne meestal 5-7 minuten met de deksel van de frituurpan en daarna nog 10 minuten met de deksel op de pan om kleur te geven aan de kip. Je bent op zoek naar krokante gekarameliseerde bijna zwarte randjes. De totale frituurtijd hangt natuurlijk af van hoe groot je stukken kip zijn.

Notities

De kip blijft na het frituren ongeveer 3 dagen goed in de koelkast. Je kunt de kip in 10-15 minuten opnieuw verhitten in een oven op 175° C.
Trefwoord gefrituurde vis, indisch, indonesisch, kip, rijsttafel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept
Close
Dorothy Porker © Copyright 2024. All rights reserved.
Close