Ready Steady Cook en fishcakes stonden aan de wieg van mijn affaire met de Britse keuken.Fishcakes combineren namelijk mijn favoriete ingrediënten.
Vis en aardappel, what’s not to love? Ze worden ook nog eens gebakken in ruim boter en dan weet je eigenlijk al dat niet heel veel meer mis kan gaan.
Toen ik zelf voor de eerste keer fishcakes maakte, maakte ik ze naar recept van Nigel Slater en dan meteen maar van verse vis. Dit leek me chique en correct. Maar toen ik ooit weer eens blut was en ze een keer van blikvis maakte bleek dit eigenlijk duizend keer lekkerder te zijn.
Als goed ingeburgerde Indo houd ik van niets meer dan geld besparen en smaakpapillen plezier, dus hieronder vind je mijn recept voor fishcakes gemaakt van ingrediënten die je over het algemeen wel in huis hebt.
Wat eet ik bij fishcakes?
Ik zeg wel dat dit een recept voor twee is, maar ik eet dit meestal in mijn eentje op met wat licht aangemaakte botersla met olijfolie, witte wijn of appelcider azijn, zout en peper. Veel meer heb je niet nodig.
In plaats van de onderstaande saus doet een beetje zuurdere mayo het ook prima bij fishcakes.
Variaties op fishcakes
Je kunt deze fishcakes dus ook maken met verse vis. Kies hierbij een iets stevigere, maar niet te vette vis, zoals kabeljauw of zalm. Let hierbij wel op de MSC en ASC keurmerken.
Super makkelijke Britse fishcakes
Materialen
- Aardappelschilmesje
- Pan
- Zeef
- Grote kom
- Stamper
- Koekenpan
Ingrediënten
For the fishcakes
- 1 blik / 213 gr vis ik gebruik zelf tonijn, let op het MSC of ASC keurmerk
- 3 medium zacht kokende aardappelen ongeveer gelijk in gewicht als de inhoud van het blik
- snufje zout een snufje is de hoeveelheid die je tussen drie vingers kunt vast knijpen
- snufje peper
- snufje cayenne optioneel
- 50 gr patentbloem
- 1 klontje boter om in te bakken
Voor de saus (optioneel)
- 1 klontje meer boter
- 50 ml witte wijn
- 250 ml room
- 1 klein bosje dragon
- 1 teentje knoflook fijngehakt, optioneel
- 1 kleine sjalot fijngehakt, optioneel
Instructies
To make the fishcakes
- Schil 3 aardappelen en snijdt ze in grove stukken. Kook ze in 10 tot 15 minuten compleet zacht en gaar. Je kunt dit testen met een vork.
- Laat intussen het blik vis goed uitlekken in een zeef en trek het in een grote kom in fijnere stukken met een snufje peper, zout en eventueel de cayenne.
- Giet de aardappelen af en pureer ze in de pan. Ik pureer ze zelf wat grover voor iets meer textuurverschil, maar doe wat jij het lekkerst vindt.
- Meng alles nu samen tot de textuur die jou het lekkerst lijkt. Ik vind het zelf fijner als de vis en puree niet volledig vermengd zijn, dit geeft meer textuur en iets minder gefrituurde babyvoeding vibes. Ben jij wel into gefrituurde babyvoeding dan is dat ook oké.
- Smelt een klontje boter in een goed verhitte koekenpan. De boter is klaar om in te bakken als het schuim weggetrokken is, zet het vuur dan lager zodat de boter niet aanbrandt.
- Vorm vier ronde ballen van je vis-puree mengsel, druk ze iets plat maar niet zo plat als een hamburger, haal ze licht door de 50 gr bloem en bak ze goudbruin in de boter.
To make the sauce (optioneel)
- Haal de fishcakes nadat je ze goudbruin gebakken hebt uit de pan en smelt nog een klontje boter in de pan.
- Blus af met 50 ml wijn. Wacht een paar tellen, voeg 250 ml room toe en kook de saus een klein beetje in. Maak af met de losgetrokken blaadjes van het bosje dragon, zout en peper.
- Je zou deze saus nog verder kunnen fatsoeneren door eerst wat 1 fijngehakte sjalot en 1 fijngehakte teen knoflook te fruiten in de boter maar laten we het niet moeilijker maken dan we willen.