Vette Sletten – Foodblog

Indonesische Gado Gado Salade

Gado Gado - Indische Salade Recept | Vette Sletten Foodblog

Doneer button met Paypal logo's en tekst "Kleine donaties welkom, Om je bezoek zo aangenaam mogelijk te maken en kleine onafhankelijke ondernemers te steunen vind je op Vette Sletten geen banner advertenties of affiliate links."

Ik vond gado gado nooit echt lekker tot ik me besefte dat ik de groenten die ik niet lekker vind er ook gewoon uit kan laten. Sindsdien heb ik de perfecte groente combinatie voor gado gado wat mij betreft geperfectioneerd.

Hoe maak je vegan of vegetarische gado gado?

Het was het eerste gerecht dat ik standaard klaar maakte wanneer er vegetarische vrienden kwamen eten. Dit jaar kwam ik erachter dat je de trassi kunt vervangen door miso zodat gado gado ook voor vegan vrienden geschikt is.

Gado Gado - Indonesische Salade | Vette Sletten Foodblog

Indische kip met wafels

Ik gebruik de saus ook om een gado gado coleslaw te maken voor mijn Indische kip met wafels. En ik vervang daarnaast het ei voor krokante oven gebakken tofu, zelfgebakken of van de toko, voor veganistische vrienden.

Wanneer en hoe eet ik gado gado?

Gado gado is lekker met de lunch of als avondmaaltijd en vormt een volledige maaltijd op zich, je kunt er wel wat kroepoek bij eten natuurlijk.

Ik vind het zelf onwijs smerig als mensen rode paprika of tot snot gekookte taugé bij gado gado eten. Maar als dat je ding is hou ik je vooral niet tegen.

Gado Gado - Indonesische Salade

Vette Sletten
Maak deze klassieke Indonesische salade voor je vegetarische en veganistische vrienden. Of gewoon voor jezelf.
Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 15 min
Gang Avondeten, Bijgerecht, Hoofdgerecht, Lunch
Keuken Aziatisch, Indisch, Indonesisch
Porties 2

Equipment

  • Kleine steelpan
  • Zoveel pannen als je groente wil koken

Ingrediënten
  

Voor de saus

  • 350 ml - 1 1/2 c water
  • 2 medium sjalotjes fijngehakt
  • 3 lomboks fijngehakt, verwijder de zaadlijst als je niet goed tegen hitte kunt
  • 3 knoflooktenen fijngehakt
  • 8 gr - 2 tl trassi je vindt dit bij de toko
  • 1 cm laos geschild en geraspt, of 1/2 tl laospoeder
  • 20 gr - 1 1/2 tl asem van de toko
  • 30 gr - 2 el gula djawa van de toko
  • snufje zout een snufje is de hoeveelheid die je tussen drie vingers kunt vast knijpen
  • 100 gr / 7 el pindakaas
  • 3 blaadjes djeruk purut van de toko
  • 1/4 blok - 50 gr santen van de toko
  • 15 ml - 1 el ketjap manis van de toko

Voor gewone gado gado

  • krop sla naar keus ik vind zelf little gems het lekkerst, vermijd wat bittere slasoorten
  • 1 gekookt ei per persoon
  • tofu puffs zoveel als je wilt, je vindt deze kant-en-klaar bij de toko maar kunt ze ook zelf maken (zie notities)
  • 50 gr - 1 c taugé schoongemaakt of niet, in elk geval niet gekookt
  • 75 gr - 2 c krieltjes gekookt in de schil
  • 1/2 komkommer in dunne plakken

Voor de coleslaw

  • 100 gr - 1 c rode kool geraspt
  • 100 gr - 1 c witte kool geraspt
  • 50 gr - 1/2 c wortel geraspt
  • 3 bosuitjes in dunne ringen

Instructies
 

  • Bereid eerst je groenten voor. Ik vind zelf mijn combinatie van 1 krop sla, 1 ei per persoon, een handje tofu puffs, 50 gr - 1 c taugé, 75 gr - 1 c krieltjes en 1/2 komkommer perfect, maar je kunt dit in principe met alle groenten eten in elke hoeveelheid die je wil.

Maak de saus

  • Breng in een steelpan 2 fijngehakte sjalotjes, 3 fijngehakte lomboks, 3 fijngehakte tenen knoflook, 8 gr - 2 tl trassi, 1 cm geraspte laos, 20 gr - 1 1/2 el asem, 3 gekneusde blaadjes djeruk purut, 30 gr - 2 tl gula djawa en een snufje zout aan de kook met 350 ml - 1 1/2 c water.
  • Zet het vuur nu iets lager en roer 100 gr - 7 el pindakaas door het mengsel heen.
  • Breng opnieuw aan de kook, zet het vuur opnieuw laag en voeg nu 1/4 santen blok (50 gr) toe en roer tot deze volledig opgelost is en haal de saus van het vuur.
  • Maak af met 15 ml - 1 el ketjap manis voor een mooie glans.

Stel je gado gado of gado gado slaw samen

  • Als de saus compleet is afgekoeld kun je of Roer wanneer de saus volledig is afgekoeld de saus door de kool, wortel en bosui voor Indische kip met wafels. Of voeg een flinke dot toe aan een mooi bord met gemengde groente, tofu, ei en gekookte krieltjes.
  • Een bord opmaken met de gemengde groente, tofu, het ei en de krieltjes en hier een fijne dot saus op kledderen. OF
  • De saus door 100 gr - 1 c geraspte rode, 100 gr - 1 c geraspte witte kool, 50 gr - 1 c geraspte wortel en 3 fijngehakte bosuitjes mengen tot alles bedekt is in een dunne laag saus.

Notities

Je vindt mijn recept voor oven gebakken tofu puffs hier.
De pindasaus blijft in een goed afgesloten container 5 dagen goed in de koelkast. Heb je restjes? Haal de saus ruim voor gebruik uit de koelkast zodat hij op kamertemperatuur kan komen en roer 'm even flink door om 'm goed los te maken. 
Trefwoord gado gado, indisch, indonesisch, maaltijdsalade, Vegan, vegetarisch

Are you looking for this recipe in English? Go to DorothyPorker.com for classic Indonesian gado gado salad.

Doneer button met Paypal logo's en tekst "Kleine donaties welkom, Om je bezoek zo aangenaam mogelijk te maken en kleine onafhankelijke ondernemers te steunen vind je op Vette Sletten geen banner advertenties of affiliate links."

Spread the love
  • 9
    Shares


Related Posts

Leave a Comment

Rating recept