Dat is het. Dat is het recept. Oven-geroosterde wortel met honing, sumac, feta, koriander en pijnboompitten.
Ik hou erg van makkelijk dus Fast, Fresh and Simple van Donna Hay, met recepten die vrijwel nooit meer dan drie zinnen beslaan, is een uitkomst.
Waarbij?
Dit is waarschijnlijk ook een prima bijgerecht bij eigenlijk alle soorten vlees en vis, maar ik eet dit vaak los, als avondeten (noem het een warme maaltijdsalade, als je echt moeilijk wil doen), eventueel met wat brood erbij.
Variatie-tips
Donna maakt haar versie met labne of feta, maar zachte geitenkaas werkt vast ook prima. Ook gebruikt ze voor de helft van het recept pastinaak in plaats van wortel, maar dat is qua inkopen lastig als je alleen woont. Daarnaast heb ik de hazelnoten uit het oorspronkelijke recept vervangen voor pijnboompitten, omdat ik die meestal toch al heb liggen.
Je kunt zelf waarschijnlijk ook wel bedenken dat dit recept een prima basis is voor allerlei groenten uit de oven, met zachte kaas en gebrande noten. Je zou in elk geval de sumac en koriander kunnen vervangen voor tijm en rozemarijn.
Maak het jezelf nog lekkerder en doe er een schepje Trouble&Spice Ciao Bella chili crisp bovenop. Gebruik kortingscode ‘DorothyPorker’ bij het uitchecken of gebruik de onderstaande link, dan zou de korting automatisch moeten worden toegevoegd aan je mandje.
Geroosterde Wortel met Honing en Feta
Materialen
- Oven
- Kleine kom
- Ovenschaal
- Aluminiumfolie
- Vork
- Koekenpan
Ingrediënten
- bos wortel of zoveel als je zelf op kunt
- 30 ml - 2 el honing
- 45 ml - 3 el olijfolie
- 5 gr - 1 tl gemalen komijn
- snufje zout een snufje is de hoeveelheid zout die je tussen drie vingers kunt vast knijpen
- snufje peper
- 100 gram feta bij voorkeur Griekse, van de (Turkse of Marokkaanse) supermarkt
- 30 gr - 2 el pijnboompitten kort geroosterd en gekleurd in een droge pan, hierdoor komt de smaak vrij
- 1 bosje koriander grof gehakt
- 5 gr - 1 tl sumac te koop bij de Turkse of Marokkaanse supermarkt
Instructies
- Meng 30 ml - 2 el honing met de 45 ml - 3 el olijfolie, 5 gr - 1 tl komijn en een snufje peper en zout.
- Was je wortelen goed, zodat er geen zand meer op zit en snij de toppen eraf. Je kunt ze ook schillen zoals ik voor de foto heb gedaan, maar meestal laat ik dat zitten.
- Wrijf de wortelen nu in met het honingmengsel en leg ze in een ruime ovenschaal. Dek de schaal af met aluminiumfolie en bak ze eerst 15 minuten bedekt in de voorverwarmde oven.
- Verwijder de folie en bak de wortel nog 15 minuten door, totdat ze deels krokant beginnen te worden en de puntjes donker kleuren.
- Rooster in de tussentijd 30 gr - 2 el pijnboompitten in een droge koekenpan totdat ze beginnen te kleuren, hierdoor komt er meer smaak vrij.
- Verkruimel 100 gr - 3/4 c feta met een vork. Leg hiervoor de feta op een bord of snijplank, steek je vork er vanuit verschillende hoeken in en draai de vork zodat je brokjes feta los wikt. Meer feta is uiteraard meer beter.
- Verdeel de feta, de pijnboompitten, grof gehakte koriander en 5 gr - 1 tl sumac direct over de wortel als het uit de oven komt, zodat de hitte van de wortel de rest ook een beetje verhit. Je kunt ze hiervoor eerst op een mooi bord leggen als dat je ding is, maar direct uit de schaal is ook goed toeven.