Dit recept is een variatie op de bloemkoolcake uit het boek Plenty van Yotam Ottolenghi. De eerste keer dat ik het maakte vond ik het toch een beetje flauw, dus fleurde ik het op met wat broccoli. Ik wilde het nu nog wat verder opfleuren, dus ik verving ik Yotam’s kruiden met Koreaanse gochugaru en gochujang.
Variaties op broccoli-bloemkoolcake
In het onderstaande recept geef ik beide opties. Ik denk een andere kaas, zoals een lekkere agressieve blauwschimmel bijvoorbeeld, ook nog goed zou kunnen vallen. Ik raad wel aan om minstens de broccoli te gebruiken omdat die pure bloemkool cake naar mijn mening echt te saai is. Sorry Yotam.
Broccoli bloemkool cake
Een riff op de bloemkoolcake van Yotam Ottlenghi, op smaak gebracht met broccoli en Koreaanse gochugaru en gochujang.
Materialen
- Oven
- Vergiet
- Pan om de broccoli en bloemkool in te koken
- Koekenpan
- Grote kom
- Springvorm ⌀ 24 cm
- Bakpapier
- Kleine kom
Ingrediënten
- 1/2 bloemkool ongeveer 225 g, in roosjes gesneden
- 1/2 broccoli ongeveer 225 g, in roosjes gesneden
- 5 g - 1 tl zout
- 1 rode ui zie instructies
- olijfolie om de ui in te bakken
- 5 g - 1 tl gochugaru Koreaanse chilivlokken
- 7 medium eieren
- 15 g - 1 el gochujang Koreaanse chilipasta
- 2.5 g - 1/2 tl zout
- 125 g - 1/2 c bloem
- 7.5 g - 1 1/2 tl bakpoeder
- 150 g Parmezaanse kaas grof geraspt
- zwarte peper versgemalen
- boter om de randen van de bakvorm mee in te vetten
- 45 g - 3 el sesamzaad ongeroosterd
- 15 g - 3 tl nigellazaad
Instructies
- Verwarm je oven voor op 200º C.
Bereid de groenten voor
- Doe 450 g broccoli en bloemkoolroosjes in een pan, voeg 5 g - 1 tl zout toe, bedek met water, breng aan de kook, zet het vuur lager en laat ze in 15 minuten gaarkoken, tot je er makkelijk met een vork in kunt prikken. Giet af in een vergiet zodat de groenten volledig kunnen uitdrogen voor de volgende stap.
- Snijd 3 plakken van 1 middelgrote rode ui en houd deze apart om bovenop de cake te plaatsen, hak de resterende ui grof en bak in wat olie in een koekenpan met 5 g - 1 tl gochugaru tot ze zacht zijn, haal van het vuur en houd deze apart voor de volgende stap.
Maak de cake met broccoli en bloemkool
- Meng in een grote kom 7 eieren met 15 g - 1 tl gochujang en 2.5 g - 1/2 tl zout tot de gochujang volledig met de eieren is vermengd.
- Meng hier nu de 125 g - 1 c bloem, 7. 5 g - 1 1/2 tl bakpoeder, 150 g grof geraspte Parmezaanse kaas en wat versgemalen zwarte peper door tot je een dik beslag hebt.
- Schep voorzichtig de voorgekookte bloemkool en de broccoliroosjes met de gebakken ui door het ei-bloem mengsel. Alles moet goed gemengd zijn, maar de roosjes moeten wel heel blijven.
- Meng 45 g - 3 el sesamzaad met 15 g - 3 tl nigellazaad in een kleine kom. Bedek de bodem van je springvorm met bakpapier en bestrijk de zijkanten met boter (olie zou ook moeten werken). Strooi het sesam-nigellazaadmengsel langs de rand van de springvorm zodat de zijkanten bedekt zijn.
- Giet het broccoli-bloemkool-eimengsel in de springvorm en maak er een zo gelijkmatig mogelijke laag van. Leg de 3 overgebleven plakken rode ui hierop en bak de cake in je voorverwarmde oven in ongeveer 45 minuten gaar. Lekker met een eenvoudige groene salade en eventueel wat brood.
Voor het maken van Yotam Ottolenghi's bloemkooltaart
- Gebruik alleen maar bloemkool in plaats van broccoli en voeg 75 g zeekraal toe (optioneel). Gebruik gewone chilivlokken en 2.5 g - 1/2 tl fijngehakte rozemarijn in plaats van gochugaru bij de ei en verwissel de gochujang voor 15 g - 1/2 c gehakte basilicum.
Notities
Deze cake blijft luchtdicht verpakt een paar dagen goed in de koelkast en kan opnieuw opgewarmd worden in de magnetron of oven.