Het is om verschillende redenen weer even geleden, maar ik heb eindelijk iets bij elkaar gegooid waarvan ik dacht dat het deelbaar was en toen voelde ik me ook nog geïnspireerd genoeg om er een foto van te maken die ik niet haatte. Dus daar zijn we dan. Dit recept voor venkel en linzen soep is kort, goedkoop en gemakkelijk, wat perfect is voor als je niet veel energie hebt en je wel iets lekkers en vullends wilt eten.
Dahl dagen
Voordat er eind vorig jaar ineens echt heel veel tegelijk gebeurde, wat allemaal ook helemaal niet leuk was, was ik enorm into bonen en linzen. En een van de plekken waar je steevast terechtkomt wanneer dit gebeurt, is dahl-territorium. Ik maakte een snelle dahl met zachtgekookte eieren uit Good Eggs van Ed Smith en daarna een tarka dahl van venkel en pastinaak van Jackfruit & Blue Ginger van Sasha Gill. En toen gebeurde er ineens heel veel dingen tegelijk en had ik geen tijd om te koken omdat ik ofwel heen en weer aan het reizen ofwel heel erg moe was.
Tot ik een paar weken geleden met een halve bol venkel, van een pizza met venkel en ansjovis die ik de avond ervoor had gemaakt, en een half blik tomaten zat van ik weet niet meer wat zat, en dacht “Fuck it, waarom maak je geen soep?”.
Over soep
Mensen worden altijd super enthousiast over het soepseizoen, maar tenzij mijn soep niet iets van textuur heeft hoeft het van mij allemaal niet zo. Dus moeten er iets van een dumpling of tortellini in drijven, of moet het een zelf samen te stellen Indonesische soto ayam (Javaans-Surinaamse saoto is ook goed) zijn, of iets weg hebben van een Franse pottage, een van de eerste soepen was waar ik verliefd op werd en waardoor ik een sterke voorkeur heb ontwikkeld voor soepen die zo dik zijn dat een lepel er zowat rechtop in blijft staan. De onderstaande soep is misschien ook een dahl, maar ik heb pas twee keer dahl gemaakt dus ik noem het maar gewoon soep.
Ik heb de essentie van soep maken opgepikt uit You Gotta Eat van Margaret Eby. Dus heb ik mijn halve venkel dun geschaafd met een mandoline (de truc is langzaam schaven en op tijd stoppen) en voegde wat linzen toe, dat halve blikje tomaat en wat bouillon, en tada: soep. Het recept is nauwelijks meer dan dat, maar als je het nodig hebt, kun je hieronder instructies vinden.
Om het af te maken
Je zou deze soep gewoon zo kunnen eten, maar door er nog iets op te dumpen wordt het allemaal net even wat feestelijker: er zijn enkele variaties en afwerkingen die ik kan aanbevelen:
- Doe er een tadka bij, je kunt meer lezen over de magie van tadka’s op Serious Eats
- Top met Trouble & Spice Curry Bomb, wat in feite een kant-en-klare tadka is, en als je kortingscode DorothyPorker gebruikt, krijg je ook 10% korting
- Een klodder crème fraîche, yoghurt of soortgelijke dikke romige toestand
- Roer er een lepel harissa door
- Roer er een lepel sambal, ik vermoed dat een sambal manis of sambal jeruk wonderen zou doen
- Wat vers gehakte koriander of peterselie

Venkel linzen soep
Een snel en gemakkelijk te vullen venkel- en linzensoep om samen te gooien op een slechte of een goede dag. Hoe dan ook, deze soep zal je goed doen.
Materialen
- Mandoline of scherp mes
- Medium pan
- Staafmixer
Ingrediënten
- 1 tl olie olijf, zonnebloem, die kant op
- 1/2 knol venkel heel dun gesneden of fijngehakt - zie instructies
- 2 tenen knoflook fijngehakt
- 3/4 c gebroken rode linzen afgespoeld indien nodig
- 1/2 blik tomaten of tomatenpulp, etc - zo'n 200 gr
- 500 ml bouillon prima van een blokje, ik gebruikte zelf dashi poeder
- zout en peper naar smaak
Instructies
Over de venkel
- Ik gebruikte een mandoline om mijn venkel heel dun te snijden, als je geen mandoline hebt, gebruik dan een mes en snijd het zo fijn mogelijk of pas gewoon de kooktijd aan. Heb je wel een mandoline, onthoud dan dat je geen chef-kok bent in een moeilijke drie sterren keuken, snijd langzaam en stop bijtijds. Zo verlies je hier geen vingertoppen aan.
Recept voor venkel linzen soep
- Voeg 1 tl olie toe aan een medium pan en voeg de 1/2 dun gesneden venkelknol toe. Voeg een snufje zout en wat peper toe en roer regelmatig door, tot de venkel glazig is geworden.
- Voeg nu 2 tenen fijngehakte knoflook toe en roer nog een minuut of twee door, tot je de knoflook goed ruikt.
- Voeg nu de 3/4 c gebroken rode linzen, 1/2 blik tomaten en 500 ml bouillon toe en breng aan de kook.
- Zet het vuur lager en laat zo lang sudderen als de verpakking van je rode linzen aangeeft, de mijne duurt 6 minuten.
- Haal van het vuur en gebruik een staafmixer om de soep de gewenste consistentie te geven. Vind je de soep te dik? Voeg dan wat extra bouillon (of water) toe en staafmixer nog wat meer. Proef en breng eventueel verder op smaak met peper en zout.
- Maak af met een van de voorgestelde toppings, of eet de soep gewoon zo.
Notities
- In mijn geval is deze soep, met wat platbrood er bij, goed voor 2 personen als volledige middag- of avondmaaltijd
- De soep kun je prima invriezen, ik zou 3 maanden max aanhouden