Ga terug

Venkel linzen soep

Vette Sletten
Een snel en gemakkelijk te vullen venkel- en linzensoep om samen te gooien op een slechte of een goede dag. Hoe dan ook, deze soep zal je goed doen.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Gang Main Course
Porties 2

Materialen

  • Mandoline of scherp mes
  • Medium pan
  • Staafmixer

Ingrediƫnten
  

  • 1 tl olie olijf, zonnebloem, die kant op
  • 1/2 knol venkel heel dun gesneden of fijngehakt - zie instructies
  • 2 tenen knoflook fijngehakt
  • 3/4 c gebroken rode linzen afgespoeld indien nodig
  • 1/2 blik tomaten of tomatenpulp, etc - zo'n 200 gr
  • 500 ml bouillon prima van een blokje, ik gebruikte zelf dashi poeder
  • zout en peper naar smaak

Instructies
 

Over de venkel

  • Ik gebruikte een mandoline om mijn venkel heel dun te snijden, als je geen mandoline hebt, gebruik dan een mes en snijd het zo fijn mogelijk of pas gewoon de kooktijd aan. Heb je wel een mandoline, onthoud dan dat je geen chef-kok bent in een moeilijke drie sterren keuken, snijd langzaam en stop bijtijds. Zo verlies je hier geen vingertoppen aan.

Recept voor venkel linzen soep

  • Voeg 1 tl olie toe aan een medium pan en voeg de 1/2 dun gesneden venkelknol toe. Voeg een snufje zout en wat peper toe en roer regelmatig door, tot de venkel glazig is geworden.
  • Voeg nu 2 tenen fijngehakte knoflook toe en roer nog een minuut of twee door, tot je de knoflook goed ruikt.
  • Voeg nu de 3/4 c gebroken rode linzen, 1/2 blik tomaten en 500 ml bouillon toe en breng aan de kook.
  • Zet het vuur lager en laat zo lang sudderen als de verpakking van je rode linzen aangeeft, de mijne duurt 6 minuten.
  • Haal van het vuur en gebruik een staafmixer om de soep de gewenste consistentie te geven. Vind je de soep te dik? Voeg dan wat extra bouillon (of water) toe en staafmixer nog wat meer. Proef en breng eventueel verder op smaak met peper en zout.
  • Maak af met een van de voorgestelde toppings, of eet de soep gewoon zo.

Notities

  • In mijn geval is deze soep, met wat platbrood er bij, goed voor 2 personen als volledige middag- of avondmaaltijd
  • De soep kun je prima invriezen, ik zou 3 maanden max aanhouden
Trefwoord linzen, maaltijdsoep, soep, venkel