3lomboksfijngehakt, verwijder de zaadlijst als je niet goed tegen hitte kunt
3knoflooktenenfijngehakt
8 gr- 2 tltrassije vindt dit bij de toko
1 cmlaosgeschild en geraspt, of 1/2 tl laospoeder
20 gr- 1 1/2 tlasem van de toko
30 gr - 2 elgula jawavan de toko
snufjezouteen snufje is de hoeveelheid die je tussen drie vingers kunt vast knijpen
100 gr/ 7 elpindakaas
3blaadjesjeruk purut (makrut limoenblad) van de toko
1/4 blok- 50 gr santenvan de toko
15 ml- 1 elkecap manisvan de toko
Voor gewone gado gado
kropsla naar keusik vind zelf little gems het lekkerst, vermijd wat bittere slasoorten
1gekookt eiper persoon
tofu puffszoveel als je wilt, je vindt deze kant-en-klaar bij de toko maar kunt ze ook zelf maken (zie notities)
50 gr- 1 ctaugéschoongemaakt of niet, in elk geval niet gekookt
75 gr- 2 ckrieltjesgekookt in de schil
1/2komkommerin dunne plakken
Voor de coleslaw
100 gr- 1 crode koolgeraspt
100 gr- 1 cwitte koolgeraspt
50 gr - 1/2 cwortelgeraspt
3bosuitjesin dunne ringen
Instructies
Bereid eerst je groenten voor. Ik vind zelf mijn combinatie van 1 krop sla, 1 ei per persoon, een handje tofu puffs, 50 gr - 1 c taugé, 75 gr - 1 c krieltjes en 1/2 komkommer perfect, maar je kunt dit in principe met alle groenten eten in elke hoeveelheid die je wil.
Maak de saus
Breng in een steelpan 2 fijngehakte sjalotjes, 3 fijngehakte lomboks, 3 fijngehakte tenen knoflook, 8 gr - 2 tl trassi, 1 cm geraspte laos, 20 gr - 1 1/2 el asem, 3 gekneusde blaadjes djeruk purut, 30 gr - 2 tl gula jawa en een snufje zout aan de kook met 350 ml - 1 1/2 c water.
Zet het vuur nu iets lager en roer 100 gr - 7 el pindakaas door het mengsel heen.
Breng opnieuw aan de kook, zet het vuur opnieuw laag en voeg nu 1/4 santen blok (50 gr) toe en roer tot deze volledig opgelost is en haal de saus van het vuur.
Maak af met 15 ml - 1 el kecap manis voor een mooie glans.
Stel je gado gado of gado gado slaw samen
Als de saus compleet is afgekoeld kun je of Roer wanneer de saus volledig is afgekoeld de saus door de kool, wortel en bosui voor Indische kip met wafels. Of voeg een flinke dot toe aan een mooi bord met gemengde groente, tofu, ei en gekookte krieltjes.
Een bord opmaken met de gemengde groente, tofu, het ei en de krieltjes en hier een fijne dot saus op kledderen. OF
De saus door 100 gr - 1 c geraspte rode, 100 gr - 1 c geraspte witte kool, 50 gr - 1 c geraspte wortel en 3 fijngehakte bosuitjes mengen tot alles bedekt is in een dunne laag saus.
Notities
Je vindt mijn recept vooroven gebakken tofu puffs hier.De pindasaus blijft in een goed afgesloten container5 dagen goed in de koelkast. Heb je restjes? Haal de saus ruim voor gebruik uit de koelkast zodat hij op kamertemperatuur kan komen en roer 'm even flink door om 'm goed los te maken.