Ik vond gado gado nooit echt lekker tot ik me besefte dat ik de groenten die ik niet lekker vind er ook gewoon uit kan laten. Sindsdien heb ik de perfecte groente combinatie voor gado gado wat mij betreft geperfectioneerd.
Hoe maak je vegan of vegetarische gado gado?
Het was het eerste gerecht dat ik standaard klaar maakte wanneer er vegetarische vrienden kwamen eten. Dit jaar kwam ik erachter dat je de trassi kunt vervangen door miso zodat gado gado ook voor vegan vrienden geschikt is.
Indische kip met wafels
Ik gebruik de saus ook om een gado gado coleslaw te maken voor mijn Indische kip met wafels. En ik vervang daarnaast het ei voor krokante oven gebakken tofu, zelfgebakken of van de toko, voor veganistische vrienden.
Wanneer en hoe eet ik gado gado?
Gado gado is lekker met de lunch of als avondmaaltijd en vormt een volledige maaltijd op zich, je kunt er wel wat kroepoek bij eten natuurlijk.
Ik vind het zelf onwijs smerig als mensen rode paprika of tot snot gekookte taugé bij gado gado eten. Maar als dat je ding is hou ik je niet tegen.

Gado Gado - Indonesische Salade
Materialen
- Kleine steelpan
- Zoveel pannen als je groente wil koken
Ingrediënten
Voor de saus
- 350 ml - 1 1/2 c water
- 2 medium sjalotjes fijngehakt
- 3 lomboks fijngehakt, verwijder de zaadlijst als je niet goed tegen hitte kunt
- 3 knoflooktenen fijngehakt
- 8 gr - 2 tl trassi je vindt dit bij de toko
- 1 cm laos geschild en geraspt, of 1/2 tl laospoeder
- 20 gr - 1 1/2 tl asem van de toko
- 30 gr - 2 el gula jawa van de toko
- snufje zout een snufje is de hoeveelheid die je tussen drie vingers kunt vast knijpen
- 100 gr / 7 el pindakaas
- 3 blaadjes jeruk purut (makrut limoenblad) van de toko
- 1/4 blok - 50 gr santen van de toko
- 15 ml - 1 el kecap manis van de toko
Voor gewone gado gado
- krop sla naar keus ik vind zelf little gems het lekkerst, vermijd wat bittere slasoorten
- 1 gekookt ei per persoon
- tofu puffs zoveel als je wilt, je vindt deze kant-en-klaar bij de toko maar kunt ze ook zelf maken (zie notities)
- 50 gr - 1 c taugé schoongemaakt of niet, in elk geval niet gekookt
- 75 gr - 2 c krieltjes gekookt in de schil
- 1/2 komkommer in dunne plakken
Voor de coleslaw
- 100 gr - 1 c rode kool geraspt
- 100 gr - 1 c witte kool geraspt
- 50 gr - 1/2 c wortel geraspt
- 3 bosuitjes in dunne ringen
Instructies
- Bereid eerst je groenten voor. Ik vind zelf mijn combinatie van 1 krop sla, 1 ei per persoon, een handje tofu puffs, 50 gr - 1 c taugé, 75 gr - 1 c krieltjes en 1/2 komkommer perfect, maar je kunt dit in principe met alle groenten eten in elke hoeveelheid die je wil.
Maak de saus
- Breng in een steelpan 2 fijngehakte sjalotjes, 3 fijngehakte lomboks, 3 fijngehakte tenen knoflook, 8 gr - 2 tl trassi, 1 cm geraspte laos, 20 gr - 1 1/2 el asem, 3 gekneusde blaadjes djeruk purut, 30 gr - 2 tl gula jawa en een snufje zout aan de kook met 350 ml - 1 1/2 c water.
- Zet het vuur nu iets lager en roer 100 gr - 7 el pindakaas door het mengsel heen.
- Breng opnieuw aan de kook, zet het vuur opnieuw laag en voeg nu 1/4 santen blok (50 gr) toe en roer tot deze volledig opgelost is en haal de saus van het vuur.
- Maak af met 15 ml - 1 el kecap manis voor een mooie glans.
Stel je gado gado of gado gado slaw samen
- Als de saus compleet is afgekoeld kun je of Roer wanneer de saus volledig is afgekoeld de saus door de kool, wortel en bosui voor Indische kip met wafels. Of voeg een flinke dot toe aan een mooi bord met gemengde groente, tofu, ei en gekookte krieltjes.
- Een bord opmaken met de gemengde groente, tofu, het ei en de krieltjes en hier een fijne dot saus op kledderen. OF
- De saus door 100 gr - 1 c geraspte rode, 100 gr - 1 c geraspte witte kool, 50 gr - 1 c geraspte wortel en 3 fijngehakte bosuitjes mengen tot alles bedekt is in een dunne laag saus.