Om de een of andere reden heb ik Anju&Banju wel gefotografeerd voor mijn overzicht van de beste boeken die ik in 2023 heb gelezen, maar ik vergat er een stukje over te schrijven. Ik wilde dit recept voor paddenstoelen bulgogi en pittige aardappelpuree uit het boek toch delen, dus zo komt het toch nog goed.
Anju&Banju: Seoul Mum’s Recipes, Korean Tapas
Ik zag dit boek voor het eerst in een van die indie tijdschriftenwinkels die Londen zo rijk is. Alleen al vanwege het ontwerp wist ik dat ik hem moest hebben. Maar mijn koffer zat al zo vol en ik moest hem ook nog het hele Parijse metrosysteem doorslepen om weer thuis te komen, dus besloot ik te wachten en het boek bij thuiskomst te bestellen.
Hoewel het overduidelijk briljant ontworpen is en de illustraties prachtig zijn, zit het inhoudelijk ook echt enorm goed. Anju&Banju barst van de inventieve Koreaanse recepten met bij elk recept een ‘natural wine pairing’. Wat andere recepten die ik ook graag uit dit boek wil maken zijn de rundertartaar, pittige koude noedels met kimchi, entrecote-aardappelen stoof en de kimchi-mayo-aardappelsalade. Het is dus wel nogal een vlees-georienteerd boek. Deze paddenstoelen bulgogi is in het boek ook gewoon een runder bulgogi. Ik heb het verpaddod om het wat toegankelijker te maken.
Een waarschuwing: de recepten zijn soms wat vreemd opgeschreven. Dat maakt het soms lastig om te begrijpen wat er bedoelt wordt, dus als je hiermee aan de slag gaat heb je waarschijnlijk iets meer ervaring nodig in de keuken. Voor dit recept vermeldt het bijvoorbeeld 1 T suiker op de receptenpagina, maar vermeldt het ook nog eens 1.5 en 1 T bruine suiker in het recept zelf. Ik heb de bruine suiker aanvankelijk overgeslagen omdat ik ervan uitging dat dit dezelfde suikers waren. Nu ik dit recept opschrijf, realiseer ik me dat dit niet het geval is. Er zijn soortgelijke problemen met maatvoering. Dus wees je hier bewust van als je dit boek besluit te kopen.
De wijnarrangementen zijn zeer specifiek, dus niet elke wijn zal even makkelijk gevonden zijn. Maar ik ben weet zeker dat wanneer je de suggesties uit het boek meeneemt naar je betere wijnboer, zij wel een idee hebben van goede vervanging.
Paddenstoelen Bulgogi en Aardappelpuree
Ik hou van bulgogi. Ik hou van puree. Dus natuurlijk is dit het recept uit het boek dat ik met jullie wil delen. Ik was ook daarbij enorm geïntrigeerd door de toevoeging van suiker en gember aan de aardappelpuree. In combinatie met de paddenstoel bulgogi werkte dit echt heel erg goed. Ik had ook nog nooit een bulgogi-recept gezien waarin rode wijn wordt gebruikt, maar het voegt een heel mooi laagje extra diepte toe.
Ik had een beetje een rotdag toen ik dit gisteren fotografeerde, vooral omdat ik de foto die ik maakte niet supergeweldig vind. Toen ik achteraf het bordje op kon eten maakte dit alles weer goed. Het was precies het type comfortfood dat ik nodig heb wanneer ik er geen zin meer in heb. Dus door naar het recept.
Paddestoelen Bulgogi met Pittige Aardappelpuree
Materialen
- schaal of bakje om de paddenstoelen in te marineren
- medium grote pan om de aardappelen in te koken
- Grote koekenpan
- Rasp
- Stamper
Ingrediënten
Voor de bulgogi
- 600 g portobello champigons in repen gesneden
- 4 T sojasaus
- 1 T suiker
- 2 T honing
- 2 tenen knoflook fijngehakt
- 1 T rode wijn
- 1 t zwarte peper versgemalen
- 2 T sesamolie
- 2 T neutrale olie
Voor de puree
- 3 middelgrote aardappelen geschild
- 1 t zout
- 1 T suiker
- 3 T room gebruik plantaardige room om het vegan te maken
- 2 T melk gebruik plantaardige melk om het vegan te maken
- 1/2 T gember geraspt
Om te serveren
- 1 bosui in dunne ringen, of een bakje bieslook in fijne ringetjes
Instructies
- Begin door 3 middelgrote geschilde aardappelen in ruim water aan de kook te brengen met 1 t zout. Zet het vuur laag en laat 20 minuten koken, of tot je met gemak een vork door de aardappel prikt
- Meng nu 4 T sojasaus, 1 T suiker, 2 T honing, 1 teentjes fijngehakte knoflook, 1 T rode wijn, 1 t zwarte peper en 2 T sesamolie in een bakje dat groot genoeg is om je paddenstoelen kort in te marineren (ik gebruikte een ovenschaal) en voeg de paddenstoelen toe. Schudt af en toe om de paddenstoelen gelijkmatig te marineren.
- Kijk een paar minuten om je heen, zodat de paddenstoelen ongeveer op hetzelfde moment klaar zijn als de aardappelen.
- Verhit, als de aardappelen nog ongeveer 10 minuten moeten koken, een grote koekenpan op hoog vuur en voeg 1 T neutrale olie toe voordat je de paddenstoelen met de marinade in de pan mikt. Roer en kook tot de champignons gekarameliseerd zijn en het meeste vocht verdampt is.Let erop dat je tijdens deze stap bij de pan blijft, want de hoeveelheid suikers en de knoflook kunnen snel verbranden en bitter worden als je de pan niet op tijd van het vuur haalt.
- Als de aardappelen klaar zijn, giet ze dan af en voeg 1 T suiker, 3 T room, 2 T melk en 1 T geraspte gember toe en stamp tot de gewenste consistentie. Ik vind mijn puree op sommige dagen grof en op ander dagen glad lekker, dus doe wat je wilt.
- Schep de puree op een bord, giet er de champignons over uit en besprenkel met 2 theelepels lente-ui (of bieslook) en serveer met een mooie Bourgogne Chardonnay.
Notities
- Als je dit wilt maken zoals het oorspronkelijk bedoeld was, gebruik dan 600 g rundvlees (rib eye, runderlende of arme man's rib eye) en 2 T Koreaanse perensap en gemalen zwart peper om het vlees 20 minuten mals te maken voordat je de overige stappen volgt, en laat de paddenstoelen achterwege.
- Ik weet zeker dat dit net zo goed zal werken met (konings)oesterzwammen.
- Anju&Banju raadt aan om deze paddenstoelen bulgogi en pittige aardappelpuree te serveren met Sextant - een Bourgogne Chardonnay van Julien Altaber.