Ga terug

Portugese-stijl mosselen met koriander

Vette Sletten
Dit is een makkelijk en snel recept om thuis mosselen klaar te maken met koriander, witte wijn, knoflook en sjalotten.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Passieve schoonmaaktijd 2 uur
Gang Hoofdgerecht
Keuken Portugees
Porties 4

Materialen

  • Grote pan met deksel

Ingrediƫnten
  

  • 2 kg mosselen
  • 30 gr - 1/4 c bloem of maizena
  • boter
  • 4 tenen knoflook geplet en fijngehakt
  • 4 sjalotten fijngehakt
  • 1 bosje koriander grof gehakt
  • 125 ml witte wijn

Instructies
 

Minimaal 2 uur van te voren

  • Spoel 2 kg mosselen af onder een koude kraan en borstel eventuele viezigheid van de buitenkant af.
  • Laat je gootsteen vollopen met koud water en meng de 30 gr - 1/4 c bloem hier goed doorheen.
  • Voeg de mosselen toe aan het waterbad en laat ze hier minimaal 2 uur in staan. De mosselen 'eten' de bloem op en filteren hiermee eventuele viezigheid zoals waar ik op school over leerde uit hun lichaam.

Als je klaar bent om te eten

  • Neem de grootste pan die je hebt (of een echte mosselpan), verhit deze op een middelhoog vuur en smelt er een flinke klont boter in.
  • Fruit de 4 fijngehakte tenen knoflook en 4 fijngehakte sjalot tot ze transparant beginnen te worden.
  • Voeg nu 2 kilo mosselen, 1 bosje grofgehakte koriander en 125 ml witte wijn toe. Doe het deksel direct op de pan en zet het vuur goed hoog.
  • Je mosselen zouden in ongeveer 10 minuten gaar moeten zijn. Schudt af en toe flink met de pan om de hitte goed onder de mosselen te verdelen of gebruik een lepel om ze af en toe goed om te scheppen zodat ze gelijkmatig garen.
  • Als de mosselen zoveel mogelijk open staan zijn ze gaar.
  • LET OP: Mosselen die niet open zijn gegaan moet je weggooien, eet je deze toch op dan loop je grote kans op voedselvergiftiging.

Notities

Bewaartip

Haal het vocht dat achterblijft in de pan door een zeef zodat eventueel gruis, de koriander, knoflook en sjalot achterblijven en vries dit in. Je kunt hier heerlijke vis-risotto of soep van maken. In de diepvries blijft het vocht ongeveer een half jaar goed.
Trefwoord mosselen, schaal en schelpdieren, schelpdieren