Ik ben gek op gepofte aardappelen. Het zijn fantastische zoute koolhydraatwolken die het perfecte draagvlak vormen voor boter of zure room.
Ik had ooit een Baked Potato Buddy t-shirt en vriendin Faye haakte voor mijn 40ste verjaardag een gepofte aardappel voor me. Het gaat dus echt om diepgravende liefde.
Zoete aardappel met miso-gehakt
Dus toen ik een recept zag voor gepofte zoete aardappel met miso-gehakt in Joe Yonan’s Serve Yourself moest ik dit natuurlijk proberen. Het werd al snel vaste prik in het Vette Sletten huishouden. Alhoewel ik soms de miso inruil voor bijvoorbeeld gochujang.
Joe Yonan eet zelf inmiddels geen vlees meer, en heeft pas een nieuw boek uitgebracht over bonen. Ikzelf probeer nog maximaal twee keer per week vlees of vis te eten. Soms is het vaker, dan weer minder, je weet hoe dat gaat. Sommige mensen noemen dit flexitarisch maar ik noem het liever gewoon eten.
Wat je nodig hebt
- Mijn recept voor tofu-gehakt. Geen zorgen, het staat hieronder ook volledig uitgeschreven en je kunt ook kant-en-klaar vega- of vleesgehakt gebruiken
Variatie-tips voor zoete aardappel met miso-gehakt
Dit werkt natuurlijk met een hele riedel aan sauzen, zoals bovengenoemde gochujang. Maar de onderstaande opties zijn ook lekker:
- Harissa, of juist het tahin-sausje van de noodles
- Hot-tingle hot sauce of de minder heftige versie met pindakaas
- De smaakmakers voor larb gai
- Buffalo-saus met fijngebrokkelde blauwschimmelaas en fijngehakte bleekselderij
Hoe eet ik gepofte aardappel met gehakt?
Gepofte aardappelen met gehakt vormen een perfecte complete maaltijd voor de lunch of avondeten.

Gepofte Zoete Aardappel met Miso Tofu Gehakt
Materialen
- Zware pan
- Keukenpapier
- Vork
- Magnetron of oven
- Grote koekenpan
Ingrediënten
Voor het tofugehakt (optioneel)
- 125 gr stevige tofu
- 7 gr - 1/2 el maizena
- snufje zout een snufje is de hoeveelheid zout die je tussen duim-, wijs- en middelvinger kunt vast knijpen.
- zonnebloemolie om in te bakken
Voor de vulling
- 1 grote zoete aardappel
- 150 gr broccoli in kleine 'bloemen' gesneden
- 15 gr - 1 el miso
- 3 bosuitjes in dunne ringetjes, optioneel maar het maakt het echt af
- slinger Sriracha of andere hot sauce, ook optioneel maar het maakt het ook echt wel even af
Instructies
Maak het tofugehakt - minimaal 30 min van te voren
- Je kunt ook kant-en-klaar vega- of vleesgehakt gebruiken. Pak het recept dan op vanaf stap 4 onder het kopje 'Maak het miso gehakt'.
- Pers 125 gr tofu door deze op een bakplaat met wat keukenpapier te leggen. Leg er ook wat keukenpapier op en balanceer er vervolgens ongeveer 30 minuten een zwaar voorwerp op zodat het water uit de tofu wordt gedrukt voor een krokanter resultaat.
Twee manieren om een zoete aardappel te poffen
- In beide gevallen moet je de zoete aardappel eerst wassen, maar niet schillen en er rondom met een vork gaatjes in prikken.
- Kort: Pof de zoete aardappel op een paar velletjes keukenpapier op de hoogste stand in je magnetron 5 minuten op één zijde. Keer 'm om en pof hem dan nog 5 minuten.
- Lang: Verhit je oven voor op 200° C. Pof je aardappel op een bakplaat in 60 minuten gaar. Afhankelijk van het formaat van je zoete aardappel gaat dit soms sneller of langzamer, je kunt vanaf 45 minuten ongeveer af en toe even knijpen (gebruik hiervoor een pannenlap, de aardappel is héét) om te voelen of hij een beetje meegeeft. De aardappel is gaar als hij echt goed meegeeft.
Maak het miso gehakt
- Verdun de 15 gr - 1 el miso met een ongeveer dezelfde hoeveelheid water. Je bent op zoek naar de consistentie van een goeie Hollandaise, dus niet te dun!
- Verkruimel de geperste tofu in een kom. De stukjes moeten ongelijk in grootte en vorm blijven, van formaat geruld gehakt.
- Besprenkel de tofu dunnetjes met de 7 gr -1/2 el maizena en een snufje zout.
- Bak de verkruimelde tofu in een dunne laag zonnebloemolie in een (anti-aanbak) koekenpan. Doe dit in batches om te voorkomen dat de pan te vol raakt en de tofu niet krokant wordt. Bak de tofu goudbruin en gedeeltelijk knapperig.
- Voeg de 150 gr broccoli-bloemetjes toe aan de tofu en bak deze kort mee.Let op: ik hou van krokante broccoli. Heb je 'm liever iets zachter, kook de broccoli dan in ongeveer 5-10 minuten tot ze voor jou de juiste textuur hebben.
- Voeg wanneer de tofu knapperig en goudbruin is en de broccoli de gewenste gaarheid heeft (proef!) het miso-papje aan de koekenpan toe en roer het voorzichtig door zodat alles met een dun laagje van de saus bedekt is.
- Snijd je gepofte zoete aardappel doormidden, breek het vlees een beetje open met een vork. leg de helften met de open zijde naar boven op een bord en bedek ze met het miso-gehakt.
- Maak het geheel af met de de gesneden bosuitjes en een slinger Sriracha naar smaak.
Hoi Mieke,
Bedankt voor je lekker recepten. Ik wil daarvoor graag doneren maar ik gebruik geen paypal. Kan ik ook op een andere manier geld overmaken?