Gepofte Zoete Aardappel met Miso Tofu Gehakt
Vette Sletten
Een lekker, makkelijk vegan gerecht voor doordeweekse dagen met een flinke dot umami.
Voorbereidingstijd 15 minuten min
Bereidingstijd 15 minuten min
Voor het persen van de tofu 30 minuten min
Gang Avondeten, Hoofdgerecht, Lunch
Keuken Amerikaans, Aziatisch, Fusion, Japans
Zware pan
Keukenpapier
Vork
Magnetron of oven
Grote koekenpan
Voor het tofugehakt (optioneel)
- 125 gr stevige tofu
- 7 gr - 1/2 el maizena
- snufje zout een snufje is de hoeveelheid zout die je tussen duim-, wijs- en middelvinger kunt vast knijpen.
- zonnebloemolie om in te bakken
Voor de vulling
- 1 grote zoete aardappel
- 150 gr broccoli in kleine 'bloemen' gesneden
- 15 gr - 1 el miso
- 3 bosuitjes in dunne ringetjes, optioneel maar het maakt het echt af
- slinger Sriracha of andere hot sauce, ook optioneel maar het maakt het ook echt wel even af
Maak het tofugehakt - minimaal 30 min van te voren
Je kunt ook kant-en-klaar vega- of vleesgehakt gebruiken. Pak het recept dan op vanaf stap 4 onder het kopje 'Maak het miso gehakt'.
Pers 125 gr tofu door deze op een bakplaat met wat keukenpapier te leggen. Leg er ook wat keukenpapier op en balanceer er vervolgens ongeveer 30 minuten een zwaar voorwerp op zodat het water uit de tofu wordt gedrukt voor een krokanter resultaat.
Twee manieren om een zoete aardappel te poffen
In beide gevallen moet je de zoete aardappel eerst wassen, maar niet schillen en er rondom met een vork gaatjes in prikken.
Kort: Pof de zoete aardappel op een paar velletjes keukenpapier op de hoogste stand in je magnetron 5 minuten op één zijde. Keer 'm om en pof hem dan nog 5 minuten.
Lang: Verhit je oven voor op 200° C. Pof je aardappel op een bakplaat in 60 minuten gaar. Afhankelijk van het formaat van je zoete aardappel gaat dit soms sneller of langzamer, je kunt vanaf 45 minuten ongeveer af en toe even knijpen (gebruik hiervoor een pannenlap, de aardappel is héét) om te voelen of hij een beetje meegeeft. De aardappel is gaar als hij echt goed meegeeft.
Maak het miso gehakt
Verdun de 15 gr - 1 el miso met een ongeveer dezelfde hoeveelheid water. Je bent op zoek naar de consistentie van een goeie Hollandaise, dus niet te dun!
Verkruimel de geperste tofu in een kom. De stukjes moeten ongelijk in grootte en vorm blijven, van formaat geruld gehakt.
Besprenkel de tofu dunnetjes met de 7 gr -1/2 el maizena en een snufje zout.
Bak de verkruimelde tofu in een dunne laag zonnebloemolie in een (anti-aanbak) koekenpan. Doe dit in batches om te voorkomen dat de pan te vol raakt en de tofu niet krokant wordt. Bak de tofu goudbruin en gedeeltelijk knapperig.
Voeg de 150 gr broccoli-bloemetjes toe aan de tofu en bak deze kort mee.Let op: ik hou van krokante broccoli. Heb je 'm liever iets zachter, kook de broccoli dan in ongeveer 5-10 minuten tot ze voor jou de juiste textuur hebben. Voeg wanneer de tofu knapperig en goudbruin is en de broccoli de gewenste gaarheid heeft (proef!) het miso-papje aan de koekenpan toe en roer het voorzichtig door zodat alles met een dun laagje van de saus bedekt is.
Snijd je gepofte zoete aardappel doormidden, breek het vlees een beetje open met een vork. leg de helften met de open zijde naar boven op een bord en bedek ze met het miso-gehakt.
Maak het geheel af met de de gesneden bosuitjes en een slinger Sriracha naar smaak.
Trefwoord miso, Vegan, veganistisch, Zoete Aardappel